Sığırlarda çiçek hastalığı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ 
LUMPY SKIN DISEASE (LSD) (ÇİÇEK HASTALIĞI)

Diğer bir adıyla sığır çiçeği olarak bilinen Lumpy Skin Desease hastalığı bölgemizde de baş gösterdiği için bu yazıyı kaleme alma gereği duydum.
Etken maddesi  capripox virüs olan bu hastalık yayılımı oldukça hızlı olan öldürücü bir hastalıktır. Maddi hasarı yüksek bir olması hasebiyle ne yazık ki üreticimizi zor durumlara sokabiliyor.
Taşınma şekli birinci olarak ısırıcı,sokucu olan sinekler olan hastalık,kene, gaita (dışkı), doğrudan temas ile bulaştığı gibi  anne sütüyle de yavrulara geçebiliyor. Hastalık etkeni, vücuda alındıktan sonra 6-9 gün  gibi kısa bir sürede hastalık  belirtileri kendini  göstermeye başlıyor. Hastalık sığırlar arasında bulaşan bir hastalıktır.
Hastalık belirtileri arasında halk adıyla bilenecek şekilde olanları şöyle sıralayabiliriz;
-Yüksek ateş
-Vücudun değişik bölgelerinde nodüller (sivilce şeklinde şişkinlik)
-Ağız ve burun akıntısı
-İştahsızlık ve kilo kaybı
-Yavru atma
-Eklemlerde dışarıya doğru şişkinlik
-Ölüm (%5-%10)
Direnci yüksek olan hayvanlar genelde hastalığı hiç belirti göstermeden atlatabilir.
Başta dediğimiz gibi ekonomik kayıpları olan bir hastalıktır. Hastalığın maalesef spesifik bir tedavisi yok. Hastalık geldikten sonra sadece direncini güçlü tutmak için destek tedaviler yapılabilir. Önemli olan burada koruyucu önlemler almaktır. Sinek mücadelesi bu işin ilk ayağıdır ve en önemlisidir. Zoonoz (insanlara bulaşan) bir hastalık değildir.
Bölgemizde çıkan bu hastalık hakkında edindiğimiz bilgilere göre koruyucu önlemler maksimum düzeyde alınmaya çalışılmıştır. İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı Veteriner Hekimi arkadaşlarımız bütün köylerde Bakanlık tarafından tahsis edilen aşıları uygulamışlar. Manisa Büyükşehir Belediyesi haşereyle mücadele ekipleri düzenli  olarak ve ihbar durumlarında sinek mücadelelerini itinayla yapmışlar.
Yine de maalesef bu hastalık sebebiyle Alaağaç mahallemizde 1 kişiye ait 13 Çandır mahallemizde 8 kişiye ait 9 hayvanımız itlaf edilmiştir.Üreticimize büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Tazminatı olması sebebiyle biraz olsun yüreğimizde su serpilse de üzüntümüzü iletiyoruz.
Bol hasatlar ve verimli günler dileklerimizle esenlikler dilerim.

Veteriner Hekim
Haluk Şenyurt 
YORUM EKLE