Bu iktidar en çok emeklileri yoksullaştırdı

CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğü  son süreçte yaptığı yazılı basın açıklamasıyla emeklilere dikkat çekti.

Bu iktidar en çok emeklileri yoksullaştırdı

Döneminde En düşük emekli maaşlarının asgari ücretten fazla olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu, memurların mezarda emekliliğe razı olduğu bir dönem yaşandığını söyledi. Emekli yoksullaştı diyen Bakırlıoğlu, "bu iktidar en çok emeklileri yoksullaştırdı" dedi. Bakırlıoğlu'nun açıklaması şöyle ;


Emekli Nasıl Yoksullaştı?

En Düşük Emekli Maaşları Asgari Ücretten Fazlaydı

Memur Mezarda Emekliliğe Razı Oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor.

Bu iktidar en çok emeklileri yoksullaştırdı.

Emeklilerin nasıl yoksullaştığını görmek için AKP’nin iktidara geldiği yıllara bakalım.

En Düşük Emekli Maaşları Asgari Ücretten Fazlaydı

Her fırsatta bugünü 2002-2003 rakamları ile karşılaştırıyorlar, biz de öyle yapalım.

2003 yılında tüm emeklilerin en düşük aylıkları bile asgari ücretten fazlaymış.

2003 yılında en düşük memur emekli aylığı; asgari ücretin 2 katıymış, şimdi asgari ücretin altında kaldı. Asgari ücretin ancak yüzde 86’sı.

2003 yılında en düşük SSK’lı işçi emeklisi aylığı; asgari ücretin 1,5 katıymış, şimdi asgari ücretin altında. Asgari ücretin yüzde 65’i

2003 yılında en düşük esnaf Bağ-Kur emekli aylığı; asgari ücretin 1,6 katıymış. şimdi asgari ücretin altında ancak yüzde 65i.

2003 yılında en düşük çiftçi Bağ-Kur emekli aylığı; asgari ücretin 1,16 katıymış, şimdi asgari ücretin altında yüzde 65i.

En düşük emekli, aylıkları 7.500 lira ile sınırlandırıldığı için memur emeklileri dışındakiler aynı emekli aylığını alıyorlar.

Asgari ücretin ancak yüzde 65’i kadar.

Kök maaş dediğimiz, SGK tarafından bağlanan asıl emekli maaşlarına baktığımızda durum daha vahim.
Emekli Bütçeden İyi Haber Bekliyor

Bütçe görüşmelerini merakla bekleyen kesimlerin başında emeklilerimiz gelmekte; emeklilerimiz hakikaten bu bütçeden ne kadar pay düşeceğini bekliyor. 

Emeklilerin büyük kısmı 7.500 lira emekli maaşı alıyor. Dosya bazında baktığımızda 7.500 liranın altında da emekli maaşı alan insanlar var; bu insanların, zor durumda olan bu kesimin bütçeden aldığı payın artması beklenirken artışın çok sınırlı olduğunu, hatta 2018 yılının gerisinde kaldığını görmekteyiz.

Bütçe rakamlarına baktığımız zaman, emeklilerin emekli aylıkları harcamalarının 2018 yılında bütçe içerisinde almış olduğu pay yüzde 8'miş, bu oran 2021'de yüzde 7'ye düşmüş,

2022 yılında yüzde 5,2'ye kadar düşmüş,

2023'te 6,7'ye çıkmış. Bunda EYT’den emekli olan 1 milyon 900 bin kişinin etkisi büyük.

 2024 yılında öngörülen rakam yüzde 7, yani emeklilerin bütçeden alacağı payın 2018 rakamlarının gerisinde olduğunu görmekteyiz.

Memur Mezarda Emekliliğe Razı Oldu

Özellikle memurlar emekli olduklarında aldıkları maaş çok düşüyor.

Haziran ayında bu fark 3 bin liraydı.

Bügün ise 13 bin lira.

En düşük memur maaşının 22 bin lira olmasıyla aradaki makas iyice açıldı.

30 yıllık lise mezunu bir memurun aldığı 24 bin lira maaş emekli olduğunda 10 bin 700 liraya düşüyor.

Yıllarca meydanlarda mezarda emekliliğe hayır sloganı atan memurlar mezarda emekliliğe razı oldular.

Emeklilik dilekçesi veren birçok memur dilekçelerini geri çekmek zorunda kaldı. Memurların artık 65 yaşına çalışmaktan başka çaresi kalmadı.

Çözüm belliydi;

Temmuz ayında memurlara verilen 8 bin lira seyyanen zam, taban aylığa eklenseydi eğer, doğrudan emekli maaşına yansıyacağından memur emeklileri mağdur edilmeyecekti. Maalesef iktidar taleplere kulak tıkadı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER