CHP Demirci'de Kurultayda yerini aldı

Cumhuriyet Halk Partisinin “demokrasi, değişim ve kardeşlik “ temalı 35. kurultayı yapılıyor. Genel Başkanlığa tek aday Kemal Kılıçdaroğlu olarak gidilen kurultayda Pazar günü de PM üyeliği için yarış başlayacak. CHP Demirci Kurultay Delegesi Demirci ilçe Başkanı Mustafa Özkıran ve beraberindeki kafilede Ankara’da kurultaya katıldı.

CHP Demirci'de Kurultayda yerini aldı
 CHP'nin 35. Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu'nda başladı. İlk olarak kurultay için hazırlanan özel video gösterimi yapıldı. Kemal Kılıçdaroğlu ilk 3 maddeyi yerine getirmek için kürsüye davet edildi. Çoğunluğun olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Ülkemize milletimize ve dünyaya hayırlı olsun." dedi.Kılıçdaroğlu, bu ülkeye emek verenler , Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, CHP şehitleri, çocuklar, gençler ve tüm şehitler için bu ülkenin bütün insanlığı için herkesi saygı duruşuna davet etti. Kılıçdaroğlu, kurultay başkanı ile ilgili ulaşan öneriyi okudu. Kılıçdaroğlu'na rakip olarak çıkan tek aday Mustafa Balbay'ın yeterli imzayı toplayamadığı öğrenildi.
AKP TEMSİLCİLERİ SALONU TERK ETTİ
Tek aday olan Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı kurultay konuşmasında başkanlık tartışmalarına sert eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ‘Diktatör bozuntusu senin için şeref ve namus ne anlama geliyor' ifadesinden sonra AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve beraberindekiler Kurultay salonunu terk etti.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları;
SİLAHLAR DEPOLANIRKEN NE YAPTINIZ? TÜRKİYE NEYİN BEDELİNİ ÖDÜYOR
- Silah bırakmayan bir örgütle nasıl anlaşacaksın, nasıl barışı sağlayacaksın? Terör örgütü silahları depoladı. Eğitimini yaptılar. AKP sadece seyretti. Kimse bunlara dokunmayacak dedi. Mahkemeler kurdular, vergi daireleri kurdular sesleri çıkmadı. 78 milyon insanımın vicdanına sesleniyorum. Köyler, şehirler silah deposu haline gelirken iktidarda kim vardı? Bu işin sorumlusu bu ülkeyi yönetenler. Neyin bedelini ödüyor Türkiye? " dedi.

- Bugün can güvenliği her şeyin önüne geçti. İnsanlar açlığı, yoksulluğu, işsizliği düşünmüyor; ne olacak bu ülkenin hali diye düşünüyor, benim can güvenliğim var mı diye düşünüyor. Acı bir gerçeği Erdoğan'ın dilinden sunacağım. Bir TV programında şunları dedi: "Çözüm sürecini güneydoğuda, kısmen doğuda silah stoklaşma süreci olarak değerlendirdiler." Kim söylüyor, Cumhurbaşkanı söylüyor. Demek ki silahların nereye stoklandığını biliyorlardı.
- 2002'de sıfır terörle ülkeyi aldılar. Bugün kan gölüne dönen bir Türkiye var. Bizim bunu sorgulamamız lazım. Sorgulayalım ki demokrasinin hakkını verelim, sorgulayalım ki bu sorunu nasıl çözeceğiz onu bilelim.
- Bizler, hiçbir ayrımı kabul etmiyoruz. Kimlik siyaseti yapmadık. Senin kimliğin senin şerefin, senin onurundur. Kürt kimliğinle onur, gurur duyabilirsin. Hiç kimse senin kimliğini sorgulamayacak. Senin en temiz duygularınla oynadılar. Barışı getiriyoruz dediler, bugün ülkeyi kan gölüne çevirdiler.
- Toplumsal barışımız dinamitlenmiştir. Bunu sağlayacak tek parti vardır o da CHP'dir. Biz bu ülkeyi birlikte kurduk. Biz bu ülkede birlikte yaşadık, yaşıyoruz, yaşayacağız. Hiçbir yurttaşımızın ötekileştirilmesini istemiyoruz.
- Son günlerde bir tartışma daha var: Anayasa. Darbe döneminde çıkarılan yasalar topluma dar geliyor. Toplum özgürlükçü bir demokrasi istiyor. Evet, darbe hukuku ortadan kaldırılmalı. Hiçbir kaygımız, kuşkumuz yok. Darbe yasalarının arkasına saklananlar, yeni bir darbe anlayışını Türkiye'ye dayatmasınlar.
- Yasa değişiyor, adı değişiyor ama o yasanın darbeci ruhu değişmiyor. Anayasa diyor ki, "basın hürdür, sansür edilemez" diyor. Bugün basın hür mü? Basın özgür olsaydı, o gazeteciler doğru haber yaptığı için tutuklu olur muydu?
- Onların niyeti açıkça söylüyorum, onların niyeti darbe hukukunu tahkim etmek. Başkanlık sistemini getirmek istiyorlar. Onlar patronlu bir başkanlık sistemini istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz. Herkes bilsin. Ne oldu da patronlu başkanlık sistemini istiyorlar?
Karayalçın, Can Dündar ve Gül'ün mektubunu okudu
Divan Başkanlığı'na Murat Karayalçın önerildi. Başka bir talep olmayan oylamada oy birliği ile Murat Karayalçın divan başkanı seçildi. Karayalçın, başkanlık divanının oluşumu için kendisine verilmiş olan önergeyi okumadan önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine verdiği Can Dürdan ve Erdem Gül'ün Silivri'den gönderdiği mektubu okudu.
Can Dündar ve Erdem Gül'ün gönderdiği mektupta şu ifadeler yer alıyor: "CHP'nin 35. Kurultayı medyanın en ağır döneminde toplanıyor. Biz o baskıya direnen halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan gazeteciler olarak 52 gündür Silivri'de hapis yapıyoruz. Tutukluluk koşullarında bile direnmeye korkutma çabalarına inat doğru bildiklerimizi daha gür yazıp söylemeye devam ediyoruz. Bu mücadelemizde ilk günden beri bizi hiç yalnız bırakmayın başta genel başkan kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm milletvekili ve vefakar örgütlerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Özgür ve demokratik bir Türkiye'nin inşasında bağımsız ve cesur basının önemini hatırlatıyor kurultaya başarılar diliyoruz."
Öte yandan Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin kurultaya gönderdiği mesaj da okundu. Mesajda şu ifadeler yer aldı: "En zor anımda acımı paylaşma duyarlılığı gösterdiğiniz için teşekkür ederim."
Olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı kongre salonunun etrafından delegeler ve katılımcılar arama noktalarından geçerek salona girebiliyor. Kurultay Salonu'nda pankartlar ve afişler dikkat çekti. Salonda CHP'nin 7 genel başkanının fotoğrafları yer alıyor.
'Özgür basın varsa özgür toplum vardır'
Salonda 'Özgür basın varsa özgür toplum vardır, Demokrasiyi biz getirdik biz yücelteceğiz, savaşın değil barışın partisiyiz, Türkiye Bizimle Özgürleşecek, Halkın Umudu Kılıçdaroğlu' sloganlarının yazılı olduğu afişler asıldı. Salona Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olarak yazılmış 'Barış Bu sese kulak ver, barışa ses ver' yazılı pankart da dikkat çekti. Salonda Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu gazetecileri Can Dündar ve Erdem Gül için CHP Arnavutköy İlçe Başkanlığı tarafından asılan pankart dikkati çekti.
Muharrem İnce: Kılıçdaroğlu'nun teklifini geri çevirdim
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün akşam kendisini arayarak birlikte çalışmak istediğini söyledi açıkladı. İnce, "Gittim. Benimle çalışabileceğini, bir sıkıntı olmadığını, parti meclisinde, MYK'da bulunabileceğimi söyledi. Ben de 'yönetim anlayışında bir değişiklik yok, anlıyorum ki, siz aynı yönetim anlayışına devam edeceksiniz, bu anlayıştan başarı çıkmaz. Dolayısıyla ben bunun bir parçası olmak istemiyorum' dedim. Ben çünkü o kurultaydan öncesi grup başkanvekilliğinde 4,5 sene o MYK'da ve parti meclisinde bulundum. Oradan bir başarı olacağına inanmıyorum. Çünkü yönetim anlayışıyla ilgili benim itirazlarım var. Değişimin sadece MYK ile sınırlı kalması başarı getirmez. Ben toptan tepeden itibaren değişim istiyorum." diye konuştu.
Kurultay 2 gün sürecek
Kurultayda ilk gün Genel Başkan seçimi yapılacak. CHP'nin 1200 delegesi bulunuyor ve en az 120 imzayı toplayan isimler kurultayda genel başkanlığa aday olabilecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına aday olarak çıkan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın 120 imzayı bulamadığı belirtildi. Kurutay 2 gün sürecek.
Kurultaya AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken katıldı.

CHP DEMİRCİ'DE KURULTAYDA YERİNİ ALDI

Cumhuriyet Halk Partisi Demirci'den kurultay delegesi olan ilçe Başkanı Mustafa Özkıran, ilçe sekreteri Melih Kuru ve eski ilçe başkanı Ali Karakaya'da yapılmakta olan kurultayda yerlerini aldılar.










Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2016, 20:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER