Çiftçiye ceza gibi “Su Bedeli”

Sulama Birliklerinden su almadan, kendi yatırımıyla kuyu açtırıp altyapısını döşeten, damlama sulama yöntemine geçen ve arazisini sulayan üreticiler, Bakanlar Kurulu kararıyla hükümetin Sulama Birlikleri aracılığıyla zorla tahsil ettirdiği “su kullanım hizmet bedeli”nden şikayetçi.

Çiftçiye ceza gibi “Su Bedeli”

 Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan “su kullanım hizmet bedeli” adı altında, kendi altyapısını kurarak sulama yapan üreticilerden para kesilmesi uygulamasına son verilmesini talep etti.

 Milletvekili Öz, “Binlerce lira yatırım yapıp altyapısını kuran, elektriğini döşetip kuyusunu açan ve teşvikten yararlanan üreticimiz, tamamen anlamsız bir şekilde çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla 2 yıldır Sulama Birliklerine su kullanım bedeli ödemek zorunda bırakılıyor. 2013 ve 2014’te buna tepki koyan mağdur üreticimiz, 2015 yılı ‘su kullanım hizmet bedeli’ni ödemek istemiyor. Su, temel bir haktır. Sulama Birlikleri kanalından su kullanmayan, devletten bu sulama için bir hizmet almayan, kendi yatırımını yapan üreticimize, yok yere Sulama Birlikleri üzerinden su kullanma parası ödetiliyor.


Zaten ürününü zor şartlarda eken, kaldırdığı mahsulü satmakta zorlanan üreticimiz, yatırım yaptıkça cezalandırılıyor, “su kullanım hizmet bedeli”ne mahkum ediliyor. Sulama Birlikleri de bu bedeli tahsil etmekte zorlanırken, üreticiyle birlikler karşı karşıya getiriliyor. Bakanlar Kurulu kararlarının acilen yürürlükten kaldırılması, DSİ ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun hiç vakit yitirmeden bu sorunu çözmesi için önergemizi Meclis’e verdik” açıklamasında bulundu.


Sakine Öz’ün soru önergesinde, üreticiye “su cezası” şöyle aktarıldı:
 
“Damlama sistemiyle sulama yapmak adına gerekli teşviklerden yararlanarak arazisine yatırım yapan, Sulama Birliklerinin kanalından cazibeyle sulama yerine, kuyu açtırıp masrafta bulunan ve elektrik hattı döşeten binlerce üreticimiz, bu yatırıma devletin herhangi bir katkısı olmamasına karşın, yeraltı kuyularından alınan bedel nedeniyle mağdur durumda bırakılmıştır. Zaten zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimiz, bu bedeli ödemekte güçlük çekmektedir.
 
6172 Sayılı Sulama Birlikleri Kanununa dayanılarak 2013 ve 2014 yılları için yayımlanan “Sulama Birliklerince İşletilen Sulama Tesislerinde Uygulanacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifeleri”ne ilişkin Bakanlar Kurulu kararları sonucunda, Sulama Birlikleri yönetimleri ile üreticilerimiz, bedellerin tahsili konusunda karşı karşıya getirilmiş, Manisa ili Salihli ilçesinde tahsil oranları düşük seyretmiştir. Üreticilerimiz, Sulama Birliklerine ‘Ben Birliğinizden hiçbir hizmet almadım, kanalınızı kullanmadım. Tesisinizden yararlanmadım, kendi pompamla yeraltından çektiğim suyu kullandım’ ifadesini kullanmaktadır. Aynı sorunun 2015 yılı içinde de yaşanacağı düşünülmektedir.
 
 “Su kullanım hizmet bedeli” adı altında,  “sulama alanı içinde mevcut yeraltı kuyu suyularının suladığı sahalara, üreticilerimizin enerji gideri dikkate alınarak sulamanın bulunduğu gruptaki su kullanım hizmet bedelinin %25’inin uygulanacağı, bu oranın Sulama Birlik meclisleri kararıyla artırılabilceği” yönündeki hüküm, sulama için teşvik yoluyla altyapı harcamaları yapan üreticimize yük getirmektedir.
 
Bahse konu düzenlemenin dayanağı olan Bakanlar Kurulu Kararlarının (2012/4005, 2013/5626) yürürlükten kaldırılması ve gelecek yıllarda da bu bedelin tahsil edilmemesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?
 
Türkiye genelindeki Sulama Birliklerinin her birinde ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, 2013 ve 2014 yılları için bahse konu karar sonucunda kaç üreticiden, ne kadar bedel tahsil edilmiş; tahsilat oranı nedir?
 
Manisa ilinde, Sulama Birliklerinde, 2013 ve 2014 yılları için   bahse konu Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca, “su kullanım hizmet bedeli” adı altında ne kadar bedel tahsil edilmiş, ne kadar bedelin tahsili gecikmiştir?”
 

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2015, 18:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER