Üç Devrim Yasası Cumhuriyetimizin temel taşlarıdır

Sosyalist Cumhuriyet Partisi İzmir İl Başkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, Anayasanın 174. maddesi ile koruma altına alınan Üç Devrim Yasası Cumhuriyetin temel taşları olduğu vurgulandı.

Üç Devrim Yasası Cumhuriyetimizin temel taşlarıdır

Sosyalist Cumhuriyet Partisi İzmir İl Başkanı Erol Baykan yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri paylaştı: 

1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılması ve yürürlükte olan Anayasanın 174. maddesi ile koruma altına alınan Üç Devrim Yasası Cumhuriyetimizin temel taşlarıdır. Ülkemizin, bu yasalarla edindiği kazanımlar yaşamsaldır, vazgeçilemezdir. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı ile emperyalist güçleri bozguna uğratarak büyük bir zafer kazanmış ve Cumhuriyetin ilanının ardından ulusumuzun çağdaşlaşması adına peşpeşe devrimler gerçekleştirmiştir. İşte 3 Mart 1924 yılında kabul edilen Üç Devrim Yasası;

1. Şer'iye ve Evkaf Vekaletlerinin (din ve vakıf işleri ile ilgili bakanlıkların)ile Erkanı

harbiye Vekaletinin kaldırılarak , Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve

Genelkurmay Başkanlığının kurulmasını sağlayan 429 sayılı Yasa.

2. 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Yasası

3. Halifeliği kaldıran 431 sayılı Yasa laikliğin ve Atatürk devrimlerinin koruyucusu, siyasal ve toplumsal yaşamımızın da tarihi dönüm noktasını oluşturmaktadır.

Bugün Üç Devrim Yasaları'nın özü olan laikliği silme girişimleri tüm yurttaşların, özgürce düşünme, adalet ve demokrasi isteme haklarını baskılamaktadır. Devlet kurumlarının cemaatlerce doldurulduğu, tarikatların baş tacı edildiği, aklın, bilimin dışlandığı bir dönem yaşamaktayız. Gerici kuşatma altına alınmış bir eğitim sistemi ile laik eğitime darbe; “Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) kapsamında okullarda din adamları görevlendirilmesi ve karma eğitimi hedef alan ‘kız okulları’ tartışması İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü arasında eğitimde işbirliği protokolü ile milli eğitim laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşmakta; devlet ortaçağ anlayışı ile yönetilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ni tasfiye etmek isteyenlerin de ilk hedefi bu devrimleri ortadan kaldırmak, işlevsiz hale getirmektir. Türk devriminin önemli kazanımlarından biri olan “hilafetin kaldırılmasını” sindiremeyen Cumhuriyet düşmanları, Cumhuriyetin kurucu kadrosu Atatürk’e ve silah arkadaşlarına hakaret etmekte ; baskıcı ve tek adam rejimini kurarak Cumhuriyet Devrimlerini kaldırmak istemektedirler. Ancak; iyi bilinmelidir ki ne Atatürk ne de Cumhuriyet sahipsizdir. Türkiye Cumhuriyeti laiklik ilkesi doğrultusunda şekillenmiştir ve sonsuza dek bu değiştirilemeyecektir. Bilimsel, laik, milli ve demokratik, karma eğitim yine akıl ve bilimin öncülüğünde sonsuza dek savunulacak, yaşatılacaktır. Türk milleti dışarıda ve içeride birlik ve bütünlüğümüze saldıranlara asla fırsat vermeyecektir. Şu iyi bilinmelidir ki, Tarih boyunca baskıyla, zorbalıkla, dinsel amaçlar doğrultusunda toplumları şekillendirmek isteyenler asla başarılı olamamışlar, bundan böyle de olamayacaklardır. Atatürk ve ‘Aydınlanma Devrimlerini durdurmaya kimsenin gücü yetmeyecek, bilinçli Türk gençliği Atatürk’ün emanetine sonsuza dek sahip çıkarken Sosyalist Cumhuriyet Partisi de bu mücadelenin önünde olacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER