Soba Deyip Geçme

06 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha karşı meydana gelen deprem silsilesi tüm ülkemizi ve dünyayı yasa boğdu.
               

1969-1970 yıllarında Demirci ve Gediz depremlerini yaşamış bir ilçe olarak ziyadesi ile moralman etkilendik. Depremi takip etmek için adeta televizyonlara kitlendik. İlk şoku atlattıktan sonra neler yapabilirinizin telaşına kapıldık. 10 ili kapsayan bu afete maruz kalan bölgede yaşayan birçok kişinin bir bağlantısı bir akrabası burada idi. Hemen can havli ile telefonlara koşsakta ulaşamadık. Hemşehrimiz asker Hüseyin Esen’in şehitliği duygularımızı zirve yaptırdı.

 Tüm ülkede olduğu gibi hemen ilçemizde de yardım kampanyası başlatıldı. Hemşehrilerimiz koştu. Marketlerde giden rafları boşalttı. Telefon ile bölgeden ulaştığımız dostlarımız bizden ilk günler ilk talepleri su, ekmek ve çadır oldu. Büyük bir dayanışma örneği gösterilerek dayanıklı olduğu için ekşi maya köy ekmeği için fırınlarımız ve köylerden bacılarımız fırın fırın ev ekmeği yaptı. Koli koli suları kamyonlara sarıp sarıp yolladık.

 İlk şok atlatıldıktan sonra bölgeye de giden hemşerilerimizin yönlendirilmesi ile ihtiyaç talebi çadır, ısınmak ve hijyen oldu.

 Bizde bu konuda ne yapabiliriz diye arayışlara başladık. Atık varillerden soba yapılabileceğini gördük. Hemen Demirci Madeni Sanatkârlar Odası Başkanımız Umut Demirkan ile görüştüm. Kendisi de çok heyecanlandı. Hemen varil teminine başladık. Fakat çok sayıda varili ilçeden temin edemeyince ilçe dışındaki dostlarımızdan yardım istedik. Herkes varil arıyordu. Aliağa Petkim SOCAR firmasında çalışan hemşerilerimiz devreye girdi. Sağ olsunlar bir tır 120 adet varil gece saat 3 de ilçemize geldi. Sanayideki isimsiz kahramanlar ile indirip sabah imalata başladık. Demirci sanayisi adeta soba üretim merkezi haline geldi. Arkadaşlarımızı ziyaret ederken, bu büyük soba yerine çadır tipi ekonomik soba fikrini konuşurken, Naci Akbüber soba kovasına birkaç sihirli dokunuş ile sobaya dönüştürdüğünü görünce hemen  bu işe başladık. Bir soba kovasına 120 TL gibi ucuz fiyata bunun imalatını yaptık. Bu iş sosyal medyada çığ gibi büyüyerek gelişti. Hatta bu sobadan Selendi Kaymakamlığı ve Selendi Muhtarlar Derneği de satın alarak deprem bölgesine gönderdi. Dışarıdan gelen taleplere yetişilmiyordu. Sanayide Akgün kardeşlerinde gayretleri ile üretilen sobalar hem bedenleri hem de ruhlarımızı ısıttı.

Zor günlerde insanlarımızın bir hedefte kenetlenerek birlikte başarmanın hazzını yaşadığını onların gözünden herkes anlayabilirdi. Hiçbir ücret talep etmeden yapılan bu hizmet için günün anısına üretilen sobayı bu çalışmada emeği olan arkadaşlarımızla imzalayarak ölümsüzleştirdik.

Başta bu güzel organizasyonu yürüten Madeni Sanatkârlar Odası Başkanımız Umut Demirkan  ve Genel Sekreteri Hüseyin Eser’e milli dayanışma ülküsü gösteren sanayi de bu işi üstlenen ustalarım ve çıraklarına, varil temininde gece gündüz çalışan birçok hemşehrime, SOCAR Firması ve çalışanlarına, Deprem bölgesine odun ve soba nakliyesini sağlayan Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Kasım Kabak ve Manisa Büyükşehir Belediyemize kalbi şükran duygularımı sunuyorum.

Tabi gerek duygularımı gerekse ilçe dışından bu projeye destek olan hemşehrilerimizi de asla unutmayacağız. Bize güvendiğimiz emanet ettiğiniz, bizde emanetinizi yerine ulaştırmanın gurur ve hazzını yaşadık.

 Sanayi esnafımıza teşekkür etmek için verdiğimiz yemekteki arkadaşlarımızın gurur, mutluluk ve hazzı Rabbim hepimize yaşatsın.

Hep verenlerden olalım. Yeni projelerde el birliği ile buluşmak dileği ile Allah’a emanet olun.

27 Şubat 2023

Kazım Aysan

YORUM EKLE