Kış Gelmeden Akü Uyarısını Dikkate Alın

Yaz mevsiminin bitmesi ve havaların yavaş yavaş soğuması nedeniyle kış gelmeden araçların kış öncesi bakım zamanı geldi. Kış öncesi bakımda araç sahiplerinin yapması gereken şeylerin başında akü kontrolü yer alıyor.

Manisa Son Haber
Kış Gelmeden Akü Uyarısını Dikkate Alın
selcuk

Yamanlar Otomotiv Makine Mühendisi İlker Babadağ, “Kış gelmeden aracınızın aküsünü mutlaka kontrol ettirin. Aküler soğuk havada daha az güç üretiyor. Kış öncesi akünüzü ölçtürün, yolda kalmayın” uyarısında bulundu.

Açıklamalarına devam eden Babadağ, “Yaz aylarında problemsiz çalışan araçlarımız kış aylarında soğuk nedeniyle çalışmayabiliyor. Aküler kimyasal yapılar oldukları için 27 derecede yüzde yüz çalışan akümüz sıfır derecede yüzde 65 güç üretebiliyor. Hatta eksi 18 derecede bu oran yüzde kırklara kadar düşebiliyor. Kış aylarında sürpriz sonuçlarla karşılaşmamak için mutlaka akünüzü kontrol ettirin.” diye konuştu.

Akünüzün değişmesi gerekiyorsa dikkat edilmesi gereken noktaları anlatan Babadağ, “Aracımıza hem boyut olarak hem de teknik özellik olarak uygun olan aküyü seçmeliyiz. Akülerin üzerinde yer alan 12V, 60 Ah gibi değerler bulunur. Bu değerlerin hepsinin ayrı bir anlamı vardır. Araçlar 12V elektrik ile beslenir. Akü üzerinde bu değer belirtilmiştir. 12V’un yanında 60Ah ya da 75Ah gibi bir değer bulunur. Bu akünün kapasitesidir. Araç park halindeyken ya da alternatör arızalanırsa aracınızın elektrik sistemine güç vermeye yardımcı olur. Yani 60 Ah bir aküye 10A’lik bir ampul bağlarsak, bu akü 6 saat boyunca bu ampulü besler. Bir de akü üzerinde CCA (Cold Cranking Amps), Soğuk Marş Akımı değeri vardır. Bu değer -18°C de 30 saniye boyunca akünün verebileceği maksimum akımdır. Aracı çalıştırmak için gereken esas değer CCA değeridir, akü kapasitesi değildir. Bu nedenle akü seçiminde öncelikle bu değer esas alınmalıdır.” şeklinde konuştu.

Araçlara sonradan takılan müzik ve görüntü sistemlerinin elektrik ihtiyacı için yüksek kapasiteli akü seçilmesi gerektiğini vurgulayan Babadağ, “Eğer aracımızda sonradan takılmış müzik sistemi gibi ekstra donanım var ise bu durumda yüksek Soğuk Marş Akımı değeri ile beraber yüksek kapasiteli akü seçilmelidir. Ayrıca ekstra donanım ile beraber tüketilen toplam enerji, araç üreticisinin tasarımından daha da yüksek olacağı için alternatörün ürettiği enerji kontrol edilmeli, gerekirse daha büyük bir alternatör takılmalıdır. Aksi takdirde ne kadar büyük kapasiteli akü de alsanız, alternatörün ürettiği enerji aküyü doldurmaya yetmeyeceği için bir süre sonra büyük kapasiteli akü de yetersiz kalacaktır. Kış aylarına yaklaşırken akü ile beraber mutlaka aracın alternatörü (şarj sistemi) de kontrol ettirilmelidir. Dünyanın önde gelen akü üreticilerinin önerdiği alternatör voltajı 13.8 ile 14.4 V arasındadır.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER