LPG'li araç sahipleri kış bakımınızı yaptırdınız mı?

Manisa ‘nın Demirci ilçesinde ilk kez bir hizmeti araç sahiplerinin ayağına kadar getiren Açıl Oto Gaz- Demirci yaklaşan kış mevsimi nedeniyle araç sahiplerini uyardı. Havalar soğumaya başlamadan LPG’li araç sahiplerine çağrıda bulunan yetkili servis araçlarının kış bakımını mutlaka yaptırmaları konusunda uyarıyor.

LPG'li araç sahipleri kış bakımınızı yaptırdınız mı?
 Manisa ‘nın Demirci ilçesinde ilk kez bir hizmeti araç sahiplerinin ayağına kadar getiren Açıl Oto Gaz- Demirci yaklaşan kış mevsimi nedeniyle araç sahiplerini uyardı.

Havalar soğumaya başlamadan LPG’li araç sahiplerine çağrıda bulunan yetkili servis araçlarının kış bakımını mutlaka yaptırmaları konusunda uyarıyor.

Özellikle kış mevsimi şartlarında araçların daha hassas olduğuna dikkat çeken Açıl Otogaz-Demirci ‘nin ehil ustaları, bu günlerde araçların bakımının yapılmasının önemini belirtiyorlar.

Benzin ve mazot fiyatlarının yanında LPG’ nin cazibesi hala devam ediyor!

Otomobil üreten firmalar da artık fabrika çıkışlı LPG motor teknolojili otomobiller üretmeye başladı.

Örneğin Japon devi Honda BRC marka LPG’li otomobillerini şubelerinde tüketicilerle buluşturuyor.

Peki, LPG’li otomobil nasıl gidiyor?

Bakımları nasıl olmalı?

En çok merak edilen soruların başında da “LPG otomobil nasıl gidiyor” sorusudur.

Bu sorunun klişe cevabı da “ yüzde 30 daha az performans kaybı var” oluyor.

LPG’li otomobiller aslına bakarsanız evet performansları biraz daha düşük oluyor.

Örneğin dizel otomobilin kısa mesafedeki hızlanması LPG’li otomobillerde pek mümkün gözükmüyor.

Yine hızlanmasındaki kat edilen mesafe ve süre LPG’li araçlarda bir tık daha yukarıda.

Ancak benzin ve mazotun litre fiyatlarını göz önüne aldığımızda LPG’li aracın yüzde 30’luk performans kaybı pek göze batmıyor.

Gelelim LPG’li araçların bakımlarına

LPG’li araçların motor parçaları, dizel ve benzinli araçların motor parçalarına kıyasla biraz daha erken yıpranır.

Dolayısıyla parça değişim periyotları biraz daha sık tarih aralığında olur. Örneğin 40 bin kilometre bakımında dizel araçlarda değişim gerektirmeyen bir parça, LPG’li araçlarda değişim isteyebilir. Haliyle bu da periyodik bakımların maliyetini yükseltebilir. Onun dışında LPG’li araçların bakım maliyetleri, benzinli ya da dizel motorlularına kıyasla ortalama olarak yüzde 20 civarında daha yüksektir.

 

LPG’li araç sahiplerine ya da almak isteyenlere bilgiler:

 

Aracın periyodik bakımlarını kilometresi gelmede önce yaptırmaya çalışın.

Her LPG istasyonundan gaz dolumu yaptırmayın. Bu konuda tüpü taktırdığınız yere, araç ikinci el ise bir önceki sahibine, firmaya danışarak aracınıza en uygun yakıt istasyonu markasını öğrenin.

Aracınız haliyle önce benzin ile çalışacak ve motor ısındıktan sonra LPG’ ye geçecektir. Dolayısıyla aracınızda her zaman en az çeyrek depo benzin olduğundan emin olun.

LPG’li motordan yüksek performans beklemek büyük bir hata olur. Dolayısıyla aracınızı yüksek devirde kullanmanız iki katı fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır.

Benzin istasyonlarında satılan LPG katkı tüpleri yine LPG’ nin geçtiği kanallardaki kurumları açacaktır. Diye de uyarıyorlar.

Demirci ilçesinde emisyon için de ilçe dışına gitmeye gerek duyulmadığını belirten Açıl Otogaz-Demirci yetkilileri vize öncesinde araç üzerinde yapılacak her türlü servisin yanında, kuruluşumuzda bakım, montaj, tadilat ve proje yanı sıra yine vize öncesinde TÜVTÜRK tarafından istenen sızdırmazlık raporunun da bakanlık yetkisiyle verildiğini belirtiyorlar.


LPG’li araçlar konusunda ruhsatsız, yetkisiz merdiven altı işyerlerinin de olduğuna dikkat çeken Açıl Otogaz-Demirci Mes’ul Müdürü Emin Yapar “ Bakanlık bu tür işyerlerini denetleme görevini koordineli olarak başka kurumlarla birlikte sürdürüyor. Ancak yeni yasal düzenlemelerle henüz sistem oturmuş değil. En güzel denetimi LPG’li araç sahiplerimiz kendileri yapacaklardır. Gittikleri servislerde yetki belgesi istemeleri halinde her şey açığa çıkacaktır diyerek sürücüleri uyardı “ araçlarınızı yetkisiz kişilere baktırmayın. Sızdırmazlık raporu kalktı diye halk arasında bir dedikodunun dolaştığına dikkat çeken Yapar “ böyle bir durum söz konusu değildir, sızdırmazlık raporu araçların ve içinde taşınan insan ve mal için önemlidir. Sızdırmazlık raporu kalkmadı sadece yetkili ve belli bir prosedürü tamamlayan ehil firmalara verildi.” Dedi.

Emisyon kontrolü ile ilgili bilgi de veren Yapar şöyle ifadelerde bulundu.

TÜVTÜRK, araç sahiplerini egzoz gazı emisyon ölçümünün, uzman noktalarda yaptırılması ve ölçüm yaptırmadan pul alınmaması konularında uyarıyor. Bu ölçümün çoğu yerde uzman kişiler ve teknik yeterliliği olan cihazlarla yapılmadığına dikkat çeken TÜVTÜRK, bazı yerlerde, ölçüm yapılmadan egzoz emisyon pulu satın alınabildiğini, ancak birçok araç sahibi için kolaylık olarak görülen bu uygulamaların, yapılan denetimlerde araç sahiplerinin para cezasıyla karşılaşmasına neden olabildiğini de hatırlatıyor.

TÜVTÜRK, araç muayenesinin yapılabilmesi için zorunlu olan ve tüm TÜVTÜRK istasyonlarında uzman personel tarafından, uluslararası standartlarda gerçekleştirilen egzoz gazı emisyon ölçümüyle ilgili 5 önemli noktaya dikkat çekiyor.

 

1 - Egzoz gazı emisyon ölçümü neden gerekli?

Egzoz gazı emisyon ölçümü, trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir. Bu ölçüm sonucunda, egzozundan çıkan kirletici miktarı kanunlarla belirlenen seviyenin üzerinde oran araçlar, bu ölçümden kalmaktadır. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümleri aracın yakıtı ne kadar verimli tükettiğinin de bir göstergesi olabiliyor.

 

2 - Ölçüm için neler gerekli?

Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak aracın Tescil ve Trafik Belgesi, Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı ve T.C Kimlik Numarasını gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportun getirilmesi yeterli.  İlk kez egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak araçların sahipleri 'Motorlu Araç Gazı Emisyon Ruhsat'ını ilk ölçümde 7 TL bedel ödeyerek satın alabiliyor.

3 - Aracım egzoz gazı emisyon ölçümünden kaldı. Ne yapmalıyım?

Yapılan kontrollerde, emisyon değerleri belirlenen değerlerden yüksek çıkan araçlar, eksikleri giderilerek, aynı istasyonda ücretsiz ölçüm tekrarı yaptırabiliyor. Bu kapsamda,  iki ücretsiz ölçüm tekrarı hakkı sunuluyor.

 4 - Egzoz gazı emisyon ölçümünde nelere dikkat ediliyor?

Ölçüm sırasında egzoz gazı emisyon değerlerinin yönetmelikte belirlenmiş sınırı aşıp aşmadığı kontrol ediliyor. Değerleri belirlenen sınırı aşan araçlara egzoz emisyon pulu ve ruhsatı verilmiyor.

Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümünde, aracın egzoz sistemi üzerinde, sızıntı, delik veya çatlakların bulunmaması, ‘Katalitik Konvertörlü araçların konvertörlerinin sağlam olması gerekiyor.

 

 5 - Hangi araçlar egzoz gazı emisyon ölçümünden muaftır?

Tarım ve orman traktörleri, motosiklet ve mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar, Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftır.

 

 



Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2017, 03:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER