TOKİ Demirci'ye tekrar ya GE-LE-CEK ya GE-LE-CEK!

Demirci'de son günlerde inşaat maliyetlerinin artması ile gündeme tekrar TOKİ geldi.
 

Yeni TOKİ'lere başlamadan hafızamızı yoklarsak Demirci'deki TOKİ'lerin mimarı Demirci eski Belediye Başkanı İhsan Temel'i hatırlamadan geçmeyelim.

Temel, zamanında start alan TOKİ'lere ilk iştirakçi yazım aşamasında yeterli talepte bulunulmamıştı.

****

AKP Demirci ilçe başkanı Selami Selçuk o dönem Toki'nin yerinin yapılacağı yerden, arsa bedelinin TOKİ'den belediye tarafından alınacağına kadar herşeye muhalefet etmişti. Hatırladığım müracaatların alınmaya başladığı gün Ziraat Bankasında iştirakçilerin para yatıracağı hesaplar birilerinin marifetiyle de dondurulmuştu. Nam-ı diğer Dozer essan bu işlerle de çok uğraşmıştı.

****

Demirci'de TOKİ için ilk meşaleyi de siyaset yaptığım süreçte ben ve arkadaşlarım yakmıştık.Demirci hafızası bunları çabuk unutuyor, TOKİ ile ilgili imza kampanyamızın belediye hoperlöründen resmi yazışmayla ve hatta birinci de yapılmayınca Kaymakamlık marifetiyle 2. müracaatımızı yaptığımızı hatırlıyorum.  En son Valilik izinli imza kampanyasının tarih aralığında bu üç beş günü boş geçirttirilmiştik. Belediyenin yayın cihazında bu kampanyamız bir türlü anons ettirilmemişti. Tüm engellemelere rağmen partimden sağladığımız minibüsle emniyetten izinli 2 saat günlük zaman sınırlı haliyle zorluklar içinde mahalle arasında halka bunu minibüsten sesli yayınla duyurmayı başarmıştık.

****

Erdoğan Bayraktar'ın kulakları çınlasın. İmzaları TOKİ başkanlığına ulaştırdığımızda şöyle demişti " Demirci ilçesinde belediye hangi partiden?" Biz "Ak parti" demiştik. Belediyenin TOKİ ile ilgili müracaat edip  etmediğini araştırttı, yoktu. Şunu demişti " Toki AK Parti iktidarının gülen yüzü bunu AK Partili belediye niye yapmıyor da siz niye bu işe kalkıştınız?" Bizlerde Demirci'de TOKİ'nin ihtiyaç olduğunu, dar gelirlilerin ev sahibi olma hakkının tanınmasını istemiştik.. Ha o zamanlar daireler yapılıp satılıyordu, kimler yapıyor kimler satıyordu onu da şöyle bir düşünün bakalım.

****

Demirci'de İhsan Temel başkan TOKİ'yi getirmek için Ankara'yı yol etmiş, tüm engellemelere rağmen bu işi başlatmıştı.  Toki'nin halkın kafasına girmesinde o dönem belediye başkan adayı olan Cemil Bağcı (merhum) 'nın da etkisi vardı. Seçim meydanlarında bunu halka anlatırken bizim ilk yaktığımız meşalenin hakkını da teslim etmişti. Kendi beyefendi yapısına nazaran, bir de siyasi bir terbiye örneği olarak merhum Bağcı'nın hakkını da buraya not düşmüş olalım. İhsan Temel başlattığı TOKİ Projesinin açılış törenine çağrılmayan eski belediye başkanı olarak da tarihte yerini almıştı.  Tarihi bir olayı da yazayım da balık hafızalılara hatırlatmış olayım.  

****

İhsan beyin Toki çalışmaları sırasında arsa bedelinin TOKİ'den alınmasını eleştirenler, bu paranın TOKİ tarafından proje onayı alınmasından itibaren Demirci Belediyesinin hesabına yatması gerekirken yine engel olmuşlardı.  

****

Para ne mi oldu?  

Para seçimlerden hemen sonra, "bu parayı neden TOKİ'den alıyorsun" diye eleştiren AKP ilçe başkanı Selami Selçuk'un, belediye başkanı olduğu belediyenin hesabına yatıyordu.  

****

O para eleştirildiği zaman İhsan Temel o parada tüm Demircililerin hakkı var, onu alacağım ev sahiplerine arsa bedeli belki ödetilecek ama buradan ev almayanların hakkını da korumuş olacağım, bu para tüm Demircililerin hakkı, bu parayı da fakültenin gelişmesi ve yeni programlar bölümler açılması şartıyla oraya aktaracağım demişti. İhsan başkanın süresi içinde birileri parmakladı bu para TOKİ tarafından yatırılmadı. Para yatırıldı ama bu para nereye gitti valla bilen yok.

****

TOKİ ile ilgili çalışmalar bu zorluklar içinde sürdürüldü.  Daha sonra binbir zahmetle sayı tamamlanmıştı. Neyse uzun süren inşaat sonunda vatandaş evlerini teslim alarak oturmaya başladı. Şimdi ise yeni ev fiyatlarının inşaat maliyetlerindeki aşırı yükselme ile ulaşılamaz haline gelince,TOKİ sevdası yeniden başladı. Alt gelir grubundan gelen taleplerle birlikte  tekrar hayaller kurulmaya başlandı. Vatandaşlar ev sözü açıldı mı, hali hazırda bitmiş Toki evleri ve sakinlerinin memnuniyetlerini de emsal göstererek bu iş yeniden olsun istiyorlar. Simav'ın beldelerine kadar TOKİ gelince vatandaşlar neden bizim ilçede olmuyor diye sorgulamaya başladı. TOKİ'nin ülke genelindeki 100.000 yeni konut hamlesi için Demirci'nin de yer alma talebine Ankara'nın sessiz kalması beklenemez. Yeter ki bu talep TOKİ'ye ulaşsın. Ahirette iman, dünyada mekan sözüne göre vatandaşlar konut talebinde bulunurlarken yeni binaların dikey mimari yerine yatay mimari ile yapılmasının ilçe için daha uygun olacağı hakkında görüşlerini de dile getiriyorlar.

****

Uzun lafın kısası Demirci'de vatandaşın TOKİ talebine siyasetin sessiz kalması beklenemez. Ayrıca ilçe dışında bulunan vatandaşlarda Demirci'de bir konut edinme talebi de küçümsenemeyecek boyutlara ulaşmış durumda. Bu proje ile belki çeşitli sebepler ile ilçe dışında yaşayan hemşehrilerimizin tekrar geri dönüşü için bir vesile bile olabileceği düşüncesindeyim. TOKİ işinde ok yaydan çıktı. Bu mızrak çuvala sığmaz. Daha da geç kalmadan vatandaşın talebini yerine getirin. Ama bu işi lütfen seçimlere malzeme yapmayın. Vatandaşın duyguları ile oynamayın. Bu işi başlatın, pandemi de uyuduk. İnsanlar normal hayata intikal etti. TOKİ Demirci'de yeniden başlamalı.

****

Halka gidin, halka sorun.. TOKİ'nin bitmiş evlerinin ilçede yeni TOKİ evlerinin yapılması gereğini ateşlediğini unutmayın. Danışmanlık hizmeti alacaksanız İhsan Temel'e başvurabilirsiniz. Kendisinin bu yazımdan haberi yok ama eminim ki, konu Demirci olunca, Demircililer olunca Dozer Essan kayıtsız şartsız elini taşın altına sokar. At binenin kılıç kuşananın ya, sormakta fayda var...

Toki'nin açılışını herkes yapar, her başkan zahmetsiz TOKİ'den gelen arsa parasını alır harcar, dağıtır...

İş sıfırdan yeni bir proje yapmakta....

Fen işlerinde de revizyon gerçekleşmiş...

İmza yetkisi olmayıp, oralarda yer zapt eden, tüm projeleri ellerinde patlayanlar, başkan Selçuk'un adliye maceralarına her gün yenisini ekleyenler,  pılını pırtısını toplayıp terk etmişler mekanı...  

Her ne kadar fen işlerinin evraklarını ziraat mühendisi Fen İşleri Müdür vekili imzalasa da, bizim hünerli başkanımız geri kalanı toparlar..

Milletvekillerini toplayıp, can havliyle yargının pençesinden kurtulabilmek içinTarım Orman Bakanlığına sefer düzenlediği gibi TOKİ'ye de bir sefer düzenler umarım.

****

Aman dikkat!  

Şayet TOKİ işine girerse, arsasının orman arazisi, kamusal alan, özel parsel olup olmadığını  iyice kontrol ettirsin, fen işlerindeki liyakatsizlerinde etkisiyle, ne çekti bu işlerden mübarek başkanımız ya...

Hadi görelim bakalım bu TOKİ halkın gündeminde, halkın gündeminden kaçmayın, kulaklarınızı tıkamayın o TOKİ Demirci'ye tekrar ya GE-LE-CEK ya GE-LE-CEK.

19 Nisan 2022

Mustafa Temiz  
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yunis Aktaş
Yunis Aktaş - 2 yıl Önce

İnşAllah tekrar TOKİ gelir.İlçede büyük bir ihtiyaç var . Ben de TOKİ de oturuyorum. Dozer ihsan sayesinde. Ömürlü olsun.

zafer çakmak
zafer çakmak - 2 yıl Önce

GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ ELİNE SAĞLIK

Ergün Dikmen
Ergün Dikmen - 2 yıl Önce

Ergün Dikmen tüm Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına olduğu gibi biz lDemirci de TOKİ‘den yararlanmak istiyoruz

Resul Çakır
Resul Çakır - 2 yıl Önce

Tabii ki demirciye bir daha TOKİ'nin gelmesini ben de isterim