Umreden gelenler ve yakınları mutlaka bu yazıyı okuyunuz

Koronavirüs ile Türkiye mücadele ediyor. Tedbirler olağanüstü ve fedakar çalışmalarla inşaallah bu illetten en kısa sürede kurtulup, en az zararla çıkacağız.


Türkiye'de 6. koronavirüs hastası geçtiğimiz hafta umreden yeni gelen biri çıktı.


"UMREDEN YENİ DÖNDÜYSENİZ 14 Gün Kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz. Son bir hafta içinde dönen bir yurttaşımızın testi MAALESEF POZİTİF çıktı. Yeni vakalardan endişeliyiz. Lütfen ziyaretçi kabul etmeyin. Sağlık taramasından geçmiş olmak sıfır risk anlamına gelmez."


Bu ifadeler Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'ya ait.


Bugün Umre'den gelecek 21 bin kişi ülkeye giriş yapacak. Umrecilerin 21 bini de Anadolu'nun değişik kentlerine, ilçelerine ve köylerine yani evlerine gidecekler.


Türkiye dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs illetiyle millet ve devletin kurumları olarak başarılı bir sınav veriyor. Sağlık bakanının bu sektörden gelmesi, işin açıkçası işi bilmesiyle, ülkemiz bu konudaki aldığı tedbirler ve müdahalelerle dünyaya örnek olmak üzere.


Umrecilerin yurda girişte sağlık taramasından geçmesi yanı sıra, evlerinden 14 gün boyunca dışarı çıkmaması gerekiyor. Bu geleneksel, din iman edebiyatıyla " bize bir şey olmaz" demekle kaale alınmayacak veya hafife alınacak bir durum değil. Sağlık taramasından geçse bile bu 14 gün evinden dışarı çıkmaması, ziyaretçi almaması ve topluma çıkmaması bir insanlık ödevi ve görevi.


Bu 21 bin umreci şayet bu hassasiyeti göstermez ise, ülkemizin bugüne kadar,  şu ana kadar Koronavirüs ile yaptığı mücadele bir an da iflas edebilir.


Demirci ilçesinde geçtiğimiz hafta bir kırsal mahalleye dönen umreci bu hafta camiye ve hatta Cuma namazına gitmiş, kahvehaneye gidip oturacak da olmuş, millet tepki göstermiş, milletin gözü kulağı yetkililerden gelen açıklamalarda. Bu umreciyi uyarmışlar, biraz gerginlik yaşanmış. 


Diyeceğim o ki ; Umreden gelen kesimin çoğunluğunun yaş grafiğine bakılırsa, tam da Koronavirüsün etkili olduğu yaş grubu, yani hastalık ile boğuşacak yaşta olmayanlar.


Umrecilerin eşi, dostu, çocukları, akrabaları size de görev düşüyor. 
Kutsal topraklardan dönen yakınlarınızı ziyaret etme arzunuz anlaşılabilir bir olay. 
Ancak bu defa durum farklı, çünkü tıp bilimine kulak vermeliyiz. 


Umrecilerin hepsi koronavirüs konusunda kesinlikle riskli bir bölgeden geliyorlar, lütfen buna dikkat edelim.
Mahalle muhtarları, Diyanet yetkilileri, Emniyet güçleri, burada herkese görev düşüyor, umreden geçtiğimiz hafta dönen veya bugün dönenlerden kapı dibi komşusu olanlar, hepimize görev düşüyor.

Umrecilerle vücut temasına girmeyin, dışarı çıkarlarsa uyarın ve içeri girmesini söyleyin, çünkü taşıdıkları bir sorumluk var.Bunu onlara mutlaka hatırlatın. Toplum olarak artık bilimsel gerçekleri hayatımızın içine alalım. Cehalet ve ucuz kahramanlıklar üzücü sonuçları hep insanlığa yaşatmadı mı? Bunu bir düşünün.


 1 kişiden ve onunla temas eden kişilerden resmi bilimsel verilere göre 625 kişi etkilenebiliyor. Lütfen dikkat.
Umreciler Allah ziyaretinizi kabul etsin, mübarek olsun.
Fakat siz Suudi Arabistan yarımadasında iken, dünya ve ülkemiz bu illetle tanıştı.
Sizler esas şimdi en büyük sevabı işleyeceksiniz.


Lütfen evinizden dışarı çıkmayın, bu hassas süreçte inanın bu da insanlığı ve sevenlerinizi korumak için yapacağınız en büyük sevap olacaktır.


Bu uyarıları dikkate almayarak, bir kişiye bile bu virüsü taşırsanız bu vebalin altından inanın kalkamazsınız.
15 Mart 2020
Mustafa Temiz

YORUM EKLE