Demircili Gazinin Öyküsü

Demircili gazi Mustafa Yapar'ın öyküsü İzmir'de yayın yapan Yenigün Gazetesi köşe yazarlarından Doğan Karabulut tarafından köşe yazısına konu edildi. Geçtiğimiz günlerde bir vefa örneği olarak Manisa Son Haber sitemizden de yayınladığımız gazinin öyküsü Karabulut tarafından yeniden gündeme alındı.

Demircili Gazinin Öyküsü

21 Ekim 2019 tarihli Yenigün Gazetesinde Doğan Karabulut imzasıyla yayınlanan " Bir Vefa Destanı..." isimli köşe yazısını aynen yayınlıyoruz.

Yıl 1945… “Milli Şef” İsmet İnönü, Teşkilat-ı Mahsusa’ya müthiş bir emir veriyor; 20 gözüpek asker hazırlanacak ve Gürcistan sınırında Türkiye’ye yönelik faaliyetlerde bulunan bir Sovyet Üssü’nün iletişim kanalları tahrip edilecek!

“Korkunç serüven” başarıyla sona eriyor; 20 asker görevlerini yerine getiriyor; Sovyet Üssü’nün muhaberatı felç oluyor.

Ama “Sarıkamış Felaketi” daha dün gibi, koşullar malum, bir tarafta o “devasa” Kafkasya soğuğu, bir tarafta mermiler, 20 askerden sadece 7’si vatan toprağını tekrar görebiliyor.

Bitmedi…

7 asker dönüşte bir kar uçurumuna düşüyor ve oradan sadece 2’si kurtulabiliyor!

Kurtarılıp hayata döndürülebilenlerden biri de hastanede yaşamını yitirince, bu “korkunç sefer”in bütün yükü tek bir kişinin omuzlarında, memleketi Manisa’nın Demirci ilçesi olan bir çavuşun omuzlarında kalıyor.

Çavuşun omuzları vatan görevinin aşkını ve arkadaşlarının aziz hatırasını yüklenebilecek kadar güçlü ama artık bir ayağı yok!

Uzun ve zahmetli bir tren yolculuğunun ardından evine döndüğünde, annesi onu içeri almıyor ve “Gazilik” kavramına vurgu yaparak “git, ayağının karşılığını alıp da dön!” diyor.

Çavuş, başkente gidip tek ayağıyla “Milli Şef”in karşısına dikiliyor; gözleri hem parlayan, hem yaşaran İnönü, askere sarılıp kutluyor, emeği ve başarısı için minnettar olduklarını söylüyor, karşılıklı ağlaşırlarken, İnönü kolundan saatini çıkarıp çavuşa armağan ediyor ve derhal bir “Gazilik Beratı” hazırlatarak, ona maaş bağlatıyor...

Onurlu hayatını noktaladığından bu yana, Demirci mezarlığının bir köşesinde sadece ailesi ve yakın çevresi tarafından (o da vatan görevi konusunda hiçbir şey anlatmayan gazi bir çavuşun verdiği bilgiyle yetinilerek) ziyaret edilen mezar, geçtiğimiz günlerde, “büyük bir vefa örneği olarak” Manisa Demirci İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yeniden düzenlenerek hak ettiği itibara kavuşturuldu.

Vatan borcunun son görevi sırasında, 19 arkadaşını ve bir ayağını feda eden adam o mezarda.

O adam şimdi Demirci’de huzur içinde uyuyan AO 07404201 sicil numaralı Gazi

Mustafa Yapar…

Çanakkale şehidi Hecionoğlu Koca Ali’nin Hasan ile Zeliha hanımefendinin kahraman oğlu, Fatma hanımefendinin “aslan yürekli” eşi, benim sevgili dostum gazeteci Emin Yapar’ın şerefli babası.

Ne mutlu bu vefa destanını yazanlara!

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2019, 12:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER