Yere Düşmekle Cevher, Sakıt Olmaz Kadr-ü Kıymetten

 Namık Kemal’in Hürriyet Kasidesi adlı ünlü şiirinin bir mısraından alınan bu söz Yassıada mahkemelerinde Menderes’in avukatı rahmetli Burhan Apaydın tarafından söylenmiştir. Apaydın bu söz nedeniyle savunması yaptırılmayarak salondan çıkarılmış ve uzunca bir süre Balmumcu Garnizonunda hapis yatmıştır.



Peki merhum Burhan Apaydın bu sözü neden söylemiştir?
Burhan Apaydın savunmasında Menderes’ten söz ederken “Sayın Başvekil” demektedir. Mahkeme başkanı Salim Başol Burhan Apaydın’ı uyararak sakıt(düşük) başvekil demesini ister. Apaydın dinlemez aynı şekilde konuşmasını sürdürür. Bunun üzerine Başol Apaydın’ın sözünü keserek sert bir şekilde sakıt denilmesi isteğini tekrar eder. Başol’un bu tavrı karşısında Apaydın o tarihi sözü söyler:
“Yere düşmekle cevher, sakıt olmaz kadr-ü kıymetten.”
Bu sözü söylediği için tutuklanarak Balmumcu Garnizonu askeri hapishanesine konulur ve uzunca bir süre de hapis yatar. Böylelikle Menderes’in savunması da eksik kalır.



Namık Kemal’in bu kasidesinde yer alan beyitin tamamı, “Hakîr olduysa millet, şânına noksan gelir sanma, Yere düşmekle cevher, sâkıt olmaz kadr-ü kıymetten”. Türkçe anlamı da “Millet, hor görüldüyse şânı azalır sanma. Cevher, yere düşmekle değerinden bir şey kaybetmez.” Şeklindedir. 



Ben Hürriyet Kasidesini zor dönemlerde alır tekrar, tekrar okurum. 12 Mart, 12 Eylül dönemlerinde hep okurdum. Bugünlerde yeniden okuma ihtiyacı hissettim. Her mısraı ayrı bir ders niteliğindedir. Gençlere de tavsiyem vatan şairi Namık Kemal’in bu eserini alıp okusunlar. Dili ağdalı bir Osmanlıcadır ama yeni baskılarda ve internet ortamında Türkçe açıklamalı olanları da var. 
Durup dururken Namık Kemal’den, Hürriyet Kasidesinden söz açmadım elbette. Hatırlayınız, halkoylamasında tercihini “hayır”dan yana kullanacak olanlar için terörist, hain, çukur yakıştırmaları yapılıyordu. Çok şükür ki bugün artık, “evet diyen de hayır diyen de saygındır” denilmeye başlandı. Teşekkür ediyoruz. 



Namık Kemal’in “yere düşmekle cevher, sakıt olmaz kadr-ü kıymetten” mısraı şimdi daha bir anlam kazandı. Elbette kalbi, vatan sevdası, bayrak sevdası ile çarpanlar, demokrasi ve hürriyetler için mücadele edenler, ülkenin bölünmez bütünlüğü, aziz Türk milletinin ve Devletin bekası için canını vermeye hazır olanlar hainlikle, teröristlikle yaftalansalar bile değerlerinden bir şey kaybetmezler. Kim ne derse desin, biz kendimizi biliyoruz, vatan, millet, hürriyet ve demokrasi sevdamızdan kimse bizi geri döndüremez. 



Menderes vatanı için, milleti için darağacında can verdi. Tek adamlığı, oligarşik diktayı milletin helal oylarıyla devirdiği için can verdi. Onun evlatları, torunları, onun yolunda, izinde olanlar yeniden bir tek adamlık rejimine, kendi oligarşilerini kurma girişimlerine geçit vermez, vermeyecektir de. 



Menderes’in yol arkadaşı, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı AP İstanbul Milletvekili Nilüfer Bayar Gürsoy aynı gerekçelerle hayır diyor. Ayrıntılı olarak görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. 



Eski demokratlar Hayır diyor.
DP, DYP, ANAP, AP, SP, LDP, VP, MYP, Hayır diyor. Genel Başkanlarına rağmen MHP ve BBP tabanı da Hayır diyor. 
AKP’nin kurucuları, Abdüllatif Şener, Ertuğrul Yalçınbayır, Ersönmez yarbay ve birçok eski milletvekilleri de Hayır diyor. 
Şehit Anaları Derneği Hayır diyor.
Türk Ocakları Hayır diyor.
Hür-genç Hayır diyor.
Hukuk devletinden yana olanlar, hukukçular, Barolar Hayır diyor.



Liste uzayıp gider kimileri de baskıdan sesini çıkarıp kamuoyuna deklare edemiyor. Bu saydıklarım arasında CHP, DSP, ADD, ÇYYD ve daha bilcümle siyasi partiler ve dernekler yok. Saydıklarım sadece hayırcılar terörist diyerek kandırabileceklerini sandıkları parti ve örgütler.

 
Ben kimin ne dediğine, ne yönde oy kullandığına bakmam ben kendi tercihime göre oy kullanırım.

Siz de öyle yapın. 
Kalın sağlıcakla…
Naci Akın
YORUM EKLE