Yo-yo sendromu

Merhaba, 
Bu yazımda sizlere yo-yo etkisinden bahsedeceğim. Yo-yo oyuncağı bilirsiniz. Aşağı-yukarı düzlemde salınımlar yaparak işleyen bir oyuncaktır.
Peki bunun diyetle ne ilgisi var?
Birçok kişinin defalarca zayıflama diyeti yapıp verilen kiloları ve fazlasını geri aldığını duymuşsunuzdur. İşte buna yo-yo etkisi diyoruz. Yapılan zayıflama diyetinin uzman kontrolünde olmaması, yanlış diyetler uygulanması veya zayıflatıcı maddelere başvurulması sonucu bu tür şikayetler kaçınılmaz olmaktadır. Tıpkı yo-yo hareketine benzer şekilde, tartıda kiloların düşüp artışına Kelly D. Brownell tarafından yo-yo sendromu denmiştir. 
Yo-yo etkisinde olduğumuzu nasıl anlarız?
Hayat boyunca en az 2 kere zayıflama diyeti yapılmış ancak ikisinin sonunda da verilen kilolar hızla geri alınmış olmalıdır. Bu tür kişiler zayıflama diyetlerini belli dönem çok iyi uygulayıp kilo verdiklerini gördüklerinde diyeti bırakmaktadır. Diyetin son evresi olan koruma ve adaptasyon evresini uygulamadan diyetin bırakılması verilen kiloların geri alınmasına neden olabilmektedir. Yanlış diyet uygulanması, popüler diyetlerin yapılması, çok düşük kalorili diyetler adaptasyon evresinde kişiyi zorlamakta ve bırakmasına sebep olmaktadır.
Bu etkiden kurtulmak veya yakalanmamak için ;
Bir diyetisyene başvurun! Diyetisyen size uygun programı hazırlar, diyet sürecinin kontrolünde ve motivasyonunda size yardımcı olabilecek tek kişidir.
İnternette gördüğünüz, popüler olan, komşunuzun uyguladığı, zayıflama ürünleri ile  diyet yapmayın. 
Asla pes etmeyin. Bu etki altında olduğunuzu düşünüp üzülmeyin. Önemli olan yanlışın farkına varıp doğru bir şekilde müdahale etmektir. 

Diyet programlamakta, uygulamakta bir sistemdir. Bu yüzden programlama  işini uzmanı olan diyetisyenlere bırakın. 
Hayatınızı ve vücudunuzu önemseyin, ucuza kaçmayın(!). Yanlış yaptığınız diyetler size yüksek kan yağları, kan şekeri düzensizliği gibi sağlık problemleri, daha fazla kilo olarak geri döner. 
Lütfen kendinizi önemseyin. Kaliteli yaşamak ve yaşlanmak için sağlığına önem verin. 
Daha fazla görüş, öneri için aşağıdaki adresi takip edebilirsiniz.
Sağlıkla kalın!
     dyt.hacercelik 
YORUM EKLE