Azerbaycan Milli Cumhuriyetinin 102. yılı Turgutlu'da kutlandı

Manisanın Turgutlu ilçesinde Azerbaycan Milli Cumhuriyetinin kuruluşunun 102. yılı kutlandı.
Tören Mehmet Emin Resulzade Parkında yapıldı. Turgutlu Azerbaycan Kültür Derneği tarafından düzenlenen programda başkan Ünal Kağba basın açıklaması yaptı.
Törene Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın da katıldı.
Kağba yaptığı açıklamada şunları söyledi ;
28 Mayıs, Azerbaycan’da Cumhuriyet Günü olarak kutlanmaktadır. 28 Mayıs 1918 Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin (1918-1920), Türk toplumlarında kurulan ilk Müslüman, laik, demokratik devletin kuruluş tarihidir. Azerbaycan’ın doğum günüdür. Azerbaycan halkı Çarlık Rusyası’nın bir asırdan fazla devam eden sömürgeci işgalinden kurtularak, 28 Mayıs 1918 tarihinde Doğu’daki ilk demokratik cumhuriyetin temellerini attı. O gün Azerbaycan Ulusal Konseyi toplantısında Bağımsızlık Bildirgesi kabul edildi. Doğu’da ilk kez özgür, demokratik, laik değerler esasında bağımsız bir cumhuriyetin kurulduğu dünyaya ilan edildi. Mehmet Emin Resulzade tarafından kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, yirminci yüzyılda Azerbaycan halkının hayatında yeni bir aşama ve tarihi bir olaydı.
 Mehmet Emin Resulzade hayatını Azerbaycan’ın bağımsızlığı için adadı, yorulmadan çalıştı, yazdı. İlk yazısına bile (Şarkı Rus gazetesinde yayınlanan Bakü’den Mektup başlıklı yazısı) Azerbaycan halkının Rusça değil, öz dilini konuşması gerektiğini savunarak başladı. “Tekamül” dergisinde Azerbaycan için özgürlük, halk için demokrasi düşüncesini anlatıyordu. Faaliyetleriyle, düşünceleriyle milli bağımsızlık ideolojisini oluşturmakta, Azerbaycan’ın bağımsızlık fikrini halka aşılamaktaydı. 28 Mayıs 1918 yılında “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” diyerek Türklüğün simgesi mavinin şehit kanlarının simgesi kırmızın ve islamiyetin simgesi yeşilin bir arada olduğu üç renkli bayrağı göndere çekerek  Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ni ilan etti. 
Cumhuriyet ilan edildikten sonra Rus ordusu Bakü’ye saldırmaya başladı. Osmanlı devleti tarafından gönderilen Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu yardıma geldi ve Azerbaycan halkıyla birlikte bu saldırıyı geri püskürtüldü. İkinci saldırı ise 1920 yılında oldu ve bu sefer Kızıl Ordu Bakü’ye girdi. Azerbaycan 23 aylık ömrünün sonuna gelmişti. Kısa süren bağımsızlık sürecinde milli ordunun kurulması, anayasanın hazırlanması, devletin resmi dilinin Türkçe olarak kabul edilmesi, milli bayrağın kabul edilmesi gibi önemli gelişmeler yaşanırken Bakü, Sovyet ordusunun işgaline uğradı. Sovyetler Birliği Azerbaycan’ı zorunlu şekilde kendine dahil etti.
1920'DE ÜLKEYİ TERK EDEN M. EMİN RESULZADE 27 YILLIK SüRGÜN HAYATINDAN SONRA 1947DE TÜRKİYEYE GELDİ 1949 YILINDA MENSUBU VE BAŞKANI OLMAKTAN ONUR VE GURUR DUYDUĞUM AZERBAYCAN KÜLTÜR DERNEĞİNİ KURDU VE 6 MART 1955 YILINDA DA ANKARADA VEFAT ETTİ MEZARI İSE CEBECİ ASRİ MEZARLIĞINDADIR .ŞU ANKİ AZERBAYCAN 1918 YILINDA ATILAN TEMELLER ÜZERİNE KURULUDUR…
CUMHURİYET BAYRAMIN KUTLU OLSUN CAN AZERBAYCAN
 

YORUM EKLE