Demirci'de o mahallede karantina kararı alındı

Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Minnetler mahallesinde görülen kuduz vakaası nedeniyle karantina kararı alındı.

Demirci'de o mahallede karantina kararı alındı
Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Minnetler mahallesinde görülen kuduz vakaası nedeniyle karantina kararı alındı.
Edinilen bilgilere göre Minnetler Mahallesinde yaşayan ve bir yaylada hayvancılık yapan Nuray Özdemir’e ait 60 baş oğlaklardan bir tanesinde kuduz belirtileri görüldü. Gözetime alınan oğlak 2 gün sonra telef oldu. Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü telef olan oğlağı İzmir Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderdi. Bulguların net anlaşılması için başka vakalardaki gibi değil,  bu defa oğlağın kafası ayrılmadan gönderildi. Gelen sonuç “kuduz” olunca gerekli çalışmaları başlatan yetkililer ilk etapta bu hayvanlarla temas etmesi muhtemel 6 kişinin aşılanmasını sağladı. Oğlağın ölümünden iki gün önce de aynı sürüde bulunan bir kuzunun rahatsızlandığı ve telef olmasın diyerek kesilerek tüketildiği de öğrenildi. Kuzu etinden yiyenler ve yemeyenler de dâhil olmak üzere 6 kişinin aşılanarak tedavilerine başlandığı da öğrenildi. Kuzunun kesildikten sonra tüketildikten sonra artan kısımları da yapılan veteriner kontrolünde sağlıklı olduğu ortaya çıktı.
2018 YILINDA MİNNETLER MAHALLESİNDE HAYVANLAR AŞILANMIŞTI
Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2018 yılında yaptığı program gereği Minnetler Mahallesi merkezindeki kedi ve köpeklerin tamamını aşılamıştı.
YABAN HAYATINDAN BULAŞTIĞI İHTİMALİ YÜKSEK
Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü mahalle merkezindeki kedi ve köpeklerin yıl içinde aşılanması, kuduz vakasının görüldüğü Nuray Özdemir’e ait sürünün mahalle merkezi dışında yaylada bulunması gerçekleri ışığında, kuduz olarak ölen oğlağın yaban hayatından bu hastalığı aldığı tahmini üzerinde duruyor. Yaylada bulunan hayvanların bir tilki veya benzeri yaban hayvanı ile temas etmesi ihtimalinin çok yüksek olduğu düşünülüyor.
BAKANLIKTAN AŞI TALEP EDİLDİ
Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ölen oğlakla birlikte bulunan yaklaşık 60 baş küçükbaş hayvan üzerinde de aşılama ve kontrollerini tamamladı. Sürüdeki hayvanların içinde kuduz vakasına rastlanmadı. Alınan karantina süresi içinde Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bakanlıktan kuduz aşısı talep etti. Aşıların gelmesinden sonra Minnetler Mahallesinde bulunan bütün hayvanlar yeniden aşılanacak.
KARANTİNA NE KADAR SÜRECEK?
Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Minnetler Mahallesi ve çevresindeki yaylalarda yaptığı tespitlerde bu bölgede 800 küçükbaş, 300 büyükbaş hayvanın bulunduğunu tespit etti.
Görülen kuduz olayının ardından Minnetler Mahallesinde 3 ay süresince küçükbaş hayvan ve kanatlının, 6 ay süresince de büyükbaş hayvanın giriş ve çıkışı yasaklandı. Çalışmaların halen devam ettiği yöre halkı da çevresinde ve kendi hayvanlarında olağan dışı bir hal görüldüğünde Demirci İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile temasa geçilmesi konusunda uyarıldı.
HABER-Mustafa Temiz-Demirci

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2018, 22:51
YORUM EKLE
YORUMLAR
Habip toprak
Habip toprak - 5 yıl Önce

Köydeki diyer sokak hayvanlari ilaclan madigi icin bir tehtit olurturmuyormu ? halan ilaclama yapılmamış .

SIRADAKİ HABER