Mor ışık 112 çalışanlarını hastanelik etti

Manisa'nın Demirci ilçesinde dezenfektasyon için kullanılan mor ışık 6 sağlık görevlisini hastanelik etti.

Mor ışık 112 çalışanlarını hastanelik etti

Demirci ilçesinde 112 acil sağlık ekibinin istasyonu Mithatpaşa Mahallesinde bulunan ve daha önce Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılan ve daha sonra Aile Sağlığı Hekimliği için düzenleme yapılan binaya taşınıyor.
Eşyaların taşınması sırasında binanın Verem Savaş Dispanseri olarak kullanıldığı dönemden kalan tıbbı malzemelerin dezenfektasyonu için yakılan mor ışık kalır. Bu ışığın aydınlatması ile eşyaları taşıyan 112 sağlık ekibinden 6 çalışan, ışığın ultraviole olması sebebiyle görme bozukluğu yaşar ve hastanelik olurlar.
Tedaviye alınan sağlık çalışanları, kısa süreli de olsa gözlerde yanma, ışığa bakamama ve bulanık görme gibi durumlar yaşar. Halk arasında elektrik kaynağı çarpması olarak bilinen benzer durumu sağlık personeli de yaşar. Demirci Devlet Hastanesi göz hastalıkları uzmanının gözetiminde mor ötesi ışıktan etkilenen sağlık çalışanının tedavisi devam ediyor.
ULTRAVİYOLE IŞIĞIN İNSANA ETKİSİ NEDİR


 Eğer bu ışık göze doğrudan temas ederse retina dekolmanlarına sebep olabilir. Bu sebeple bu ışığın gözlerde yaptığı hasarın onarımı zordur ve görme kaybı ile sonuçlanabilir.
 Bu ışığa maruz kalan insan eritrositleri parçalanarak anemi oluşmasına sebep olur.
Ultrviyole ışık deriyi önce esmerleştirir sonra yakar. Deriye temas ederse deride melanositleri stimüle edip melanin boyası sentezlettirir ve derinin yüzeyinde esmerleşme meydana gelir. Güneşlenen bireylerin derisindeki esmerleşmeden sorumlu olan bu ışıktır. Güneş yanıklarından da bu ışık sorumludur.
Kozmetik amaçlar ile solaryum adı verilen kabinlerde kanser yapıcı Ultrviyole ışığın altında kalmayı anlamak zordur.     
Güneşten gönderilen ultrviyole ışık atmosferden geçerken kısmen süzülür. Bu ışıktan böylece korunmuş oluruz. Son on yıllarda ozon tabakasındaki delik sebebiye insanlar üzerine daha fazla ıltraviyole ışık gelmektedir, böylece dünyada deri kanserleri giderek artmaktadır.
ULTRAVİYOLE IŞIĞIN KULLANILDIĞI YERLER
 Berberlerin tarak ve makaslarını dezenfekte etmek için mavi ışık veren kabinler satılmaktadır. Tamamen yetersiz bir uygulamadır. Diğer başka dezenfeksiyon yöntemleri ile birlikte uygulanabilir.
 Ameliyathaneler kullanılmadığı zamanlarda oda içerisinde ultraviyole lambalar yanık bırakılmaktadır. Böylece mevcut sterilizasyon yöntemlerini destekleyici olarak kullanılmaktadır. Tek başına ultraviyole dezenfeksiyona güvenilmez.
 Muayenehanelerinde ve teknik laboratuarlarında oda dezenfeksiyonunda bu lamba kullanılmalıdır.  
 

DEMİRCİ'DE YAŞANAN BU OLAYIN ARDINDAN ŞU SORULAR AKLA GELİYOR

1- Verem Savaş Dispanserinden beri o mor lamba niye o binada hala orada takılı durur?

2- İş sağlığı uzmanları ne iş yapar?

3- İstasyonun taşınması sırasında ATT görevlileri niye eşyaları taşımakla görevlendirilir?

4- Mor ışıktan etkilenen çalışanlara rapor niye verilmedi?
 

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2019, 11:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
adim kimlik soyadim onemli degil
adim kimlik soyadim onemli degil - 1 yıl Önce

olaydan sonra daha saglik bakani istifa etmedimi?

SIRADAKİ HABER