ÖZEL HABER --Demirci'de Ramazan ayında Sahur Davulu çalacak mı?, çalmayacak mı?

11 Ayın sultanı Ramazan ayı 24 Nisan 2020 günü başlayacak. Yıllardır sahur vaktinde çalınan davulla kalkan Demircililer oruç ibadetleri için sahura böyle kalkarlar.

Manisa Son Haber
ÖZEL HABER --Demirci'de Ramazan ayında Sahur Davulu çalacak mı?, çalmayacak mı?

Günümüzde dijital gelişmelerle sahur vakti uyanmak için bir cok elektronik ve hatta kurmalı saatler olmasına rağmen, bu gelenek yıllarca yaşatılmaktadır. Ramazan ayında düğünlere gidemeyen ve davulculuk mesleğiyle geçinenlere de bu sahur vakti çalınan davul bir geçim kapısı olmaktadır.

Demirci kırsal mahalle muhtarları bile Ramazan ayına günler kala davulcuları çeşitli yöntemlerle belirledi, bunları sosyal medyada gördük.

Bugün şu ana kadar Demirci merkezde davulcuların sahur vakti davul çalıp çalmayacağı muamma durumda. Geçtiğimiz yıllarda Ramazan ayı öncesinde bu işi tanzim eden Demirci Belediyesi bunu halka belediyenin önünde davulcuları toplar fotoğraf çektirir ilan ederdi.

Sahur davulcusu bir sembol olay gibi de olsa, insanların sahura kalktıklarında davulcunun sesini duymaları, çocukların davulcuyu camdan seyretmeleri de bir başka Ramazan ayına has mutluluk kaynağıdır.

Vatandaşlardan son iki gündür Manisa Son Haber Whatsapp haber ihbar hattımıza bu konuda sorular geliyor. Cevap verebilmek için araştırdım.

İlk önce sonuçtan başlayıp durumu sizlerle paylaşayım.

Şu an itibariyle yarın gece başlayacak ilk sahur vakti ve ay boyunca davulcu çalmayacak. gibi görünüyor.

12 tane davulcu ile Demirci Belediyesi bir görüşme yapmış. Davulcular 30 sahur vaktinde davul çalıp sorumluluk bölgelerinde dolaşmak için 2000 TL istemişler..

Ancak Demirci Belediyesi 1000 TL verebilirim demiş...Anlaşma sağlanamamış.

Yıllar sonra Demirci bunu da yaşadı..Durum o ki bu geleneksel sahur davulcusu da bu yaklaşımla nostalji olarak kalacak.. İşin kötü yanı alternatif olarak sünnet çocuklarına bile üstünde adının yazdığı kocaman duvar saatlerini hediye eden Başkan Selçuk'un saatlerinde alarm sistemi de yok...

Nereden nereye? Yahu eskiden bu işlerin lafı bile olmazdı....Anlayacağınız davul işi bu Ramazan şu ana kadar olmayacak gibi görünüyor....Davulun tokmağı ile davulu taşıyan aynı kişi olmayınca, bu işlerin ayarı da olmuyor vesselam...

Vatandaş merakını gidersin..Demirci Belediyesinden ivedilikle açıklama bekliyoruz..

ÖZEL HABER-Mustafa Temiz-Manisa Son Haber

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2020, 15:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER