Atatürk’ün Türkçe sevgisi gelecek kuşaklar için büyük bir mirastır

Ege Üniversitesinde gerçekleştirilen “Atatürk ve Türkçe” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Mustafa Öner, “Alfabemizin adı Latin Esaslı Yeni Türk Alfabesidir, Latin Alfabesi değildir. Kanundaki ismi de Yeni Türk Harflerinin Kabulü Hakkındaki Kanun şeklindedir” dedi.

Atatürk’ün Türkçe sevgisi gelecek kuşaklar için büyük bir mirastır

Cumhuriyetin kuruluşunun 96’ıncı yılı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 81’inci yıldönümü dolayısı ile Ege Üniversitesi bünyesinde düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında  “Atatürk ve Türkçe” konulu konferans düzenlendi.   EÜ Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonunda düzenlenen konferansı, EÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öner verdi.

Öğretim elemanları ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen konferans, Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.    

           Atatürk’ün doğup büyüdüğü ortam, okuduğu okullar ve entelektüel yapısına dikkat çekerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Öner, “19’uncu yüzyılda Selanik bir Türk kültürü merkeziydi” dedi. Sözlerine Atatürk’ün gerçekleştirdiği dil devriminin tarihi kökenleri ile devam eden Prof. Dr. Öner, bu devrimin Tanzimat’tan itibaren bir gereklilik olduğuna vurgu yaptı. Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetin dilde yaşanan gelişmelere katkısını anlatan Prof. Dr. Öner, “Dil, Cumhuriyetle beraber bilimsel bir konu olmaya başladı” dedi.

           Türkiye Cumhuriyeti’nin 10’uncu yılında en popüler kurumlardan biri haline gelen Türk Dil Kurumu’nun (TDK) başarısını değerlendiren Prof. Dr. Öner,  “Türk Dil Kurumunun başarısı ne ilk yıllardaki Öz Türkçeci icraatı, ne de hala tartışılan Güneş Dil Teorisiyle sınırlıdır. Özellikle eğitimdeki başarılarla birlikte devletin dil planlaması gerçekleşmiş ve demokratik cumhuriyetin ideallerinden olan ‘halk dilinin bilim, kültür ve öğretim dili olmasının’ yolunu açmıştır” diye konuştu.

“Alfabemiz Latin alfabesi değildir”

           Yanlış bilinen bir konuyu dile getiren Prof. Dr. Öner, “Alfabemizin adı Latin Esaslı Yeni Türk Alfabesidir, Latin Alfabesi değildir. Kanundaki ismi de Yeni Türk Harflerinin Kabulü Hakkındaki Kanun şeklindedir” dedi.

            Prof. Dr. Öner,  “Nihayet toplumda en iyi eğitim yapılan askeri okullardan çağdaş dünyaya açık şekilde yetişen, Cumhuriyetimizin önder kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün özellikle ömrünün son 10 yılını ayırdığı ‘Türk İnkılabı’ dediği, inkılabın içinde özel bir yer tutan Türkçe sevgisi, gelecek kuşaklar için büyük bir miras olarak kalacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Öner’e konferans sonunda Dil ve Tarih Topluluğu Başkanı Adem Baş tarafından plaket ve Atatürk tablosu verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER