Engelleri aşmak ve engelsiz yaşamak istiyoruz

Turgutlu Kent Konseyi Aksaray’da yaşanan üzücü olayların bir daha yaşanmaması ve özel ihtiyaçlı (otizmli, down sendromlu, disleksili, zihinsel ve bedensel yetersizlik yaşayan) çocukların ve ailelelerinin karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.

Engelleri aşmak ve engelsiz yaşamak istiyoruz

Turgutlu Ortapark Saat Kulesi önünde yapılan basın açıklamasına Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Honaz, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fatma Arıtürk, Kent Konseyi Muhtarlar Meclisi Başkanı Mustafa Yılmaz, siyasi parti başkan ve temsilcileri, özel çocuklar ve aileleri ile kent konseyi üyeleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Fatma Arıtürk daha sonra bu durumu en iyi engelli bir çocuk annesi anlatır diyerek sözü Hanife Akıncı’ya bıraktı.

Akıncı yaptığı açıklamada:Aksaray'da bir okulda otizm teşhisi konmuş çocukların yuhalanması bir anda gündeme oturdu. Okulda otizm teşhisi konmuş çocuklar ve ailelerine karşı yapılan hareket gerçekten çok incitici bir tavırdı. Bu  çocuklarımızı ve ailelerini yuhalayarak okuldan çıkarmak Türkiye'de çok rastlanan bir olay da değildi. Ama yaşandı. Bu olaya Türkiye’nin her yanından tepkıler geldi, protestolar yükseldi.

Otizm bir anda ülkenin ana gündemlerinden biri  oldu. Oysa biz isterdik ki otizm gibi bir konu böyle incitici ve ayıplanacak bir tavır nedeniyle değil, çok başka bir şekilde gündemimiz olsun.

Olayın bilim yuvası olarak gördüğümüz bir okulda meydana gelmesi kaygılarımızı arttırıyor. Çünkü bu olay ancak bir cehalet yuvasında meydana gelecek türden bir olaydır. Herkesin eğitim hakkı ve eğitim eşitliği olması gerekirken bu çocuklarımızın böylesine dışlanarak adeta aşağılanması toplumsal değerlerimizle uyuşmamaktadır. Çünkü bir bilim yuvası olan okullarımızın aynı zamanda ruhun en temel gıdasının sevgi olduğunun da ifadesini bulduğu bir yer olması gerekir.

Aksaray'da bir okulda meydana gelen  otizm teşhisi konmuş çocukların yuhalanması olayını kınıyoruz. Ama bu olayı insanların otizmi daha iyi anlayabilmesi için bir fırsat olarak da değerlendirmek istiyoruz. Çünkü otizmin ne olduğu ve otizm teşhisi konmuş bir çocuğun ne özellikleri olabildiği yeterince bilinmiyor, hatta ülkemizde hiç bilinmiyor gibi.

Bu çocuklarımızı topluma kazandırmanın tek yolu ise eğitimdir. Hem de istikrarlı bir eğitim. Bu çocuklarımızın diğer öğrencilerle birlikte eğitim görmesini destekliyoruz, eğitim hakkı ve sosyalleşmesinin engellenmesine izin vermeyeceğiz.. Rahat ve eşit bir şekilde eğitim almaya başladıkça topluma ve kendi sosyal çevresine uyum sağlayacaklardır.Bu nedenle ilk ihtiyaçları olan şey sevgi ve ilgidir.

Bu açıklamayı yaparken, otizm teşhisi konmuş çocuklarımıza yapılan davranışı sadece kınamak değil amacımız. İyi niyetimizin bir göstergesi olarak,  insanlarımızın otizmi anlayabilmesi için böyle bir fırsata çevirmek istedik. Bizim bütün toplum için istediğimiz şey sevgidir. Sevginin önündeki engelleri aşmak ve engelsiz yaşamaktır. Ayrıcalık veya farkındalık değil amacımız. Sevgiyi yaşatabilirsek, engelleri de aşabiliriz.”dedi.  

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2019, 18:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER