CHP, Üreticinin İsyanını Dinledi, Kooperatifleşme Çağrısında Bulundu

TARİŞ’in bu yıl şaraplık üzüm fiyatını 1,6 Lira’ya düşürmesi, özellikle Turgutlu ilçesinde şaraplık üzüm üreticisinin isyan etmesine sebep oldu. Geçtiğimiz yıl 2,6 Lira’ya alınan şaraplık üzümün bu yıl 1,6 Lira seviyelere kadar gerilemesi üreticinin tepkisini çekti.

Manisa Son Haber
CHP, Üreticinin İsyanını Dinledi, Kooperatifleşme Çağrısında Bulundu

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP’li Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, CHP Turgutlu İlçe Başkanı Hüseyin Oğuz ile il yönetim kurulu üyeleri şaraplık üzüm üretim merkezi olan Turgutlu ilçesine bağlı Çepnidere mahallesini ziyaret ederek üreticinin sıkıntılarını dinledi. 
Ziyarette konuşan Çepnidere Mahalle Muhtarı İnan Girgin, TARİŞ’in bu yıl şaraplık üzüm için açıkladığı 1,6 Lira’lık fiyatın üretici mağdur ettiğini ifade ederek, üreticilere birlik olma çağrısında bulundu. 
Mahalle muhtarı Girgin yaptığı açıklamada, “TARİŞ şaraplık üzüm fiyatını nedense bu yıl 31 Ağustos tarihinde açıkladı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayı ortalarında bu fiyatı açıklar ve tüccar ise açıklanmasını beklemeden şaraplık üzüm almaya çalışırdı. Ama nedense bu yıl tüccar bile TARİŞ’in fiyat açıklamasını bekledi. Bunun nedeni şaraplık üzümler bağlarda artık kuruma noktasına geldi. Üretici nasılsa satmak durumunda kalacak düşüncesiyle TARİŞ fiyatı geç ve düşük açıkladı. Şimdi TARİŞ 1,6 Lira’ya alım yaparken, tüccar ise bunun 20 kuruş üstüne çıkarak 1,8 civarlarında üzüm almaya çalışıyor. Bu üretici için büyük sıkıntı. Artık bu sıkıntıyı yaşamamak için üreticimizin bir an önce birlik olup kooperatifleşmesi gerekir’’ diye konuştu. 


“ÜRETİCİNİN ARTIR ÖRGÜTLENMESİ GEREKİYOR’’
Ziyarette üreticinin sıkıntılarını dinleyen CHP’li Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Türkiye’de doğru tarım politikalarının uygulanmadığı sürece üreticinin her zaman mağdur olacağını ifade etti. 
CHP’li Belediye Başkanı Akın yaptığı açıklamada, 
“Elimizden geldiği kadar üreticilerimizin sıkıntılarını dinliyoruz ve çözüm konusunda bir şeyler yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu ülkede doğru bir tarım politikası olmadığı sürece hepimiz yaşanan bu sıkıntıları konuşmaya devam edeceğiz. Artık bu konuşmakla olmuyor ve farklı çareler üretmek zorundayız. Bu çarelerden birisi kesinlik ülkenin bir iktidar değişikliğine ihtiyacı olması. 18 yıldır yorulmuş, yıpranmış, ağırlaşmış bir iktidar var. Öncelikle o iktidarın değişmesi gerekiyor. Bu yüzden bize de bu saatten sonra görev düşüyor. Üreticinin artık örgütlenmesi gerekiyor.’’ diye konuştu.

 
“ÜRETİCİNİN KOOPERATİFLEŞMESİ KONUSUNDA ÖNCÜLÜK YAPACAĞIZ’’
CHP’li Belediye Başkanı Akın, üreticinin yaşadığı mağduriyetten kurtulması için bir an önce kooperatifleşmesi gerektiğinin altını çizerek, belediye olarak ilçede kooperatifleşmeye öncülük olacaklarını ifade etti. 
CHP’li Belediye Başkanı Akın yaptığı açıklamada;
“Turgutlu’daki 61 tane mahallemizde kooperatifleşmeyi özendirmeyle ilgili çalışmalar başlatacağız. Yerel yönetim olarak böyle bir görev üstlendik. Mahallelerimizde üreticimize kooperatifleşmeyle ilgili bilgiler aktaracağız. Kooperatifleşme konusunda öncülük yapacağız. Çiftçi manisa7da geniş bir kitle olmasına rağmen örgütsüz bir kitle. Sıkıntımız bu. Üretim maliyetlerinin sürekli arttığı bir yerde her yıl fiyatlar geriliyor. Seneye üretim maliyetlerimiz yine artacak TARİŞ yine fiyatta sabit kalacak. Bir örgüt olmadığı için çiftçinin elinde güç yok. Turgutlu Belediyesi olarak kooperatifleşmeyi yaygınlaştırmak için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Kooperatifleşmeyi ilçemizde özendireceğiz. Üretici kendine sahip çıktığı sürece kendileriyle oynanmasına izin vermeyecek. Geçmişte kara gün dostu olarak bilinen TARİŞ, bugün tüccarların yanında yer alarak üreticilerimizi zor durumda bırakıyor. Bu kötü gidişe hep birlikte dur diyeceğiz.’’ dedi. 


“AÇIKLANAN FİYAT ÜLKEYE VE ÜRETİCİYE İHANETTİR’’
CHP İl Başkanı Semih Balaban, TARİŞ’in açıkladığı 1,6 Lira’lık fiyatın üreticinin girdi maliyetlerini bile karşılamayacağını belirterek, TARİŞ’i ülkeye ve üreticiye ihanet ettiğini ifade etti. 
CHP’li Balaban yaptığı açıklamada; 
“Çepnidere’den birkaç üreticimiz beni arayarak üzümde çok ciddi sıkıntı olduğunu söylediler. Yaşanan sıkıntıları ve sorunları yerinde tespit etmek amacıyla Çepnidere üreticimizle bir araya geldik. Hükümete ile hemşerimiz olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sesleniyorum. Tarımda üreticiyi bitirdiler. Geçen yıl şaraplık üzüm 2.6 Lira’ya satılırken, mazot, gübre, ilaç gibi girdi maliyetlerinin artmasına rağmen bu yıl TARİŞ’in açıklamasıyla 1.6 Lira’dan piyasasının belirlenmesi ülkeye ve üreticiye ihanettir. Biz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Milletvekillerimiz ile bunun takipçisi olacağız.’’ dedi. 


TARİŞ’E ÇAĞRI; ÜRETİCİNİN YANINDA OL

CHP İl Başkanı Balaban, TARİŞ’in AKP iktidarından önce her zaman üreticinin yanında olduğunu ancak son yıllarda üreticinin değil, tüccarın yanında olduğunu dile getirerek;
“Tarımda planlamanın, 6 ay önceden bir fiyat açıklanması CHP’nin ana politikasıdır. Bu açıklamalar olmadığı sürece ve her konuda üreticiye sahip çıkılmadığı sürece üretici mağdur olmaya ve toprağını terk etmeye mahkumdur. TARİŞ’in yaptığı yanlış uygulamaları şiddetle kınıyorum. TARİŞ’in yeri tüccarın yanı değildir. TARİŞ’in yeri üreticinin yanıdır. Bu konuda bizlere düşen görev her türlü demokratik tepkimizi kullanmak, bu her platformda kim mağdursa dile getirmektir. Bizim üreticilerimizden isteğimiz örgütlenmesidir. Üretici eğer birbirine sahip çıkarsa, bu karanlık günleri aşabilirler. AKP’nin 18 yılda uyguladığı ekonomik politikalar tarımın ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesine sebep oldu. Bunun çözümü halkın iktidarı olan CHP’dir. Turgutlu’da nasıl Çetin Akın’ı iktidara getirip, halkına hizmet etmesini sağladıysak, genelde de bunu CHP’yi iktidara taşıyarak hep birlikte yapacağız.’’ dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2020, 15:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER