Ekonomi Savaşları’nın galibi Çin olursa Türkiye’ye fırsat doğar

Ege Finans Derneği (EFD) etkinliğinde konuşan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, "ABD ile Çin arasında başlayan ticaret savaşının galibi Çin olursa Türkiye için büyük fırsatlar doğabilir" dedi. Ticaret savaşından galip çıkacak Çin’in gıda ihtiyacının karşılanması için Türkiye’nin öne çıkacağını ifade eden Küçüközmen, Ege Bölgesi’nin de gıda için büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

Ekonomi Savaşları’nın galibi Çin olursa Türkiye’ye fırsat doğar

Ege Finans Derneği tarafından Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, ticaret savaşına giren ABD ve Çin’in ekonomik gücünü, finansal dayanıklılığını ve bu savaşın olası sonuçlarını Türkiye açısından değerlendirdi.

Ekonomistler için bu sürecin öğretici olduğunu ve Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret savaşının asıl kaybedeninin başta her iki ülkedeki tüketiciler olmak üzere dünyadaki tüm tüketiciler olduğunu söyledi.

2017 rakamlarına göre Çin'in, ABD’den çok daha fazla ihracat yapmış durumda olduğunu ifade eden Küçüközmen, "Ticaret savaşının kazananı olacak mı? Olacaksa kim olacak? Süreç, birçok küçük işletmenin yok olmasına yol açıyor. Burada fakirliğe kim daha dayanıklı diye sormak gerekiyor. Bu sorunun yanıtı ise doğal olarak Çin. Dolayısıyla bu parametre açısından Çin'in şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Bir başka parametre ise ticaretin tarafları açısından durumdur. ABD genel alıcı olarak gümrük vergilerinde düzenlemelere gitti. Bu Çin'in dış ticaretini etkiledi ve misillemeye gitti. Bu misilleme de ABD nezdinde etki yaptı. Ancak asıl etkilenen nihai tüketici oluyor. Savaşın kazananı kim olacak sorusu bir yana, kaybeden tüketici oluyor" dedi.

 

Çin avantajlı, Türkiye’ye fırsat doğabilir

İki ülkenin ticaretinde birbirlerine ikamesi zor ürünler sattıklarını hatırlatan Küçüközmen, “Süreç içinde açığın ABD aleyhine arttığını görüyoruz. ABD. Çin'den bazı ürünleri almak zorunda. Örneğin soya fasulyesini en çok tüketenler, Trump'a en çok oy veren kesimi oluşturuyor. O bölgelerdeki insanlar, soya fasulyesindeki fiyat artışından şikayetçi durumda. Amerikalılar şu an kötümser değilse de savaşın sürdürülebilir olmadığı fikri egemen” dedi.

 

Küçüközmen, Çin'in kalabalık nüfusu sebebiyle gıda ihtiyacının yüksek olduğunu ve ticaret savaşının kazanması durumunda bu anlamda Türkiye için büyük fırsatlar doğabileceğini ifade etti. Gıda konusunun Çin’in en önemli konularından biri olduğunu, Türkiye'nin bu açıdan bu mücadeleyi çok iyi takip etmesi gerektiğinin vurgulayan Küçüközmen, "Yabancı yatırımlar konusunda Çin, ABD'den hızla çıkıyor. Çin, ticaret savaşını kazandığı takdirde özellikle gıda temini konusunda Türkiye ile işbirliğine gidebilir. Çünkü çok büyük bir nüfusu beslemek zorunda ve Türkiye, özellikle Ege Bölgesi, büyük bir potansiyel taşıyor. Türkiye'nin bu potansiyeli iyi değerlendirmesi gerekiyor" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER