Manisa’da 32. Ahilik Haftası 16-22 Eylül 2019 tarihleri arası gerçekleşecek

Manisa’da 32. Ahilik Haftası 16-22 Eylül 2019 tarihleri arası gerçekleşecek.

Manisa’da 32. Ahilik Haftası 16-22 Eylül 2019 tarihleri arası gerçekleşecek

52 bin üyeye sahip olan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter,  ahilik kültürünün 600 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. 
Geriter, hafta boyunca günün anlam ve önemini belirten etkinliklerin gerçekleşeceğini kaydetti, mesleki eğitimin olduğu okullarda, esnafın bulunduğu sanayi sitelerinde çeşitli etkinlerin olacağını söyledi. 
Geriter, “Ahilik denilince akla 600 yıl öncesindeki o günün şartlarını, o günün sanatını, düşüncelerini bugünkü günümüze aynen tıpatıp yansıtma görüşü ve prensibi içerisinde değiliz. Bizim hedefimiz 600 yıl önceki bu kültürün bu değişen dünya şartlarında teknolojilerine uyum sağlayaraktan o yönde ve o dönemlerden de alacağımız ders, sanat bilgileri ve ahiliğin kökünde ahlak, dürüst, çalışma ilkelerinin de bugünkü şartlara göre yansıtarak değerlendirmek ve anımsatmak istiyoruz. Buradaki en büyük düşüncelerimizin arasında iyi ahlaklı bir esnaf, demek ki dürüsttür, çalışkandır, başkasının malında, namusunda gözü olmayan esnaf ve sanatkardır. Hatta bunun en güzel örneklerinden bir tanesi sabah işyerini açtığında siftah etmeyen öğlene kadar da bir esnaf komşusu varsa ben siftahımı yaptım yandaki komşumdan al diyebilecek bir anlayış içerisindedir. Bunun anlayışı da insanların paylaşmasını, insanların birbirini kollamasını ve sayması anlamına buradan geldiğini görüyoruz. tabi bununla beraber dürüstlüğün yanında azınlıkta olsa hata yapabilen, yanlış yapabilen esnaf ve sanatkar dün olduğu gibi bugün olabilir. Ama önce bunları eğiterek, uyararaktan yaptıkları yanlışların düzeltilmesi konusunda kendilerinin kurmuş olduğu localar vasıtasıyla birbirlerine destek veriyorlardı. İşte bu anlayışın da bugünkü çağda tüm esnaf ve sanatkarımızın düşünce ilkelerinden biri olmalıdır. Yani eline, beline, diline sahip olma düsturu buradan geliyor. Bu doğru tart harama bakma ifadeleridir geçmişte söylenen, hala bugün geçerliliğini koruyan ifadelerdir” diye konuştu. 
Bütün esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftasını yürekten kutlayan Geriter, “Ama kendilerinden de rica ediyorum. Bu bayram esnaf ve sanatkarın bayramıdır. Bu nedenle bu haftamıza sahip çıkmaları, davalarına sahip çıkabilmeleri ve 16-22 Eylül’de yapacağımız bu programlara katkı koymaları, bizzat gelerek o anılarını yaşatmalarını kendilerinden rica ediyoruz” diye konuştu. 
16 Eylül’de başlayacak olan 32. Ahilik Haftası kutlama etkinlileri kapsamında 17 Eylül Salı günü saat 09.30’da anıta çelenk sunulacak. Ardından mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleşecek. Bedesten Salonunda düzenlenecek olan etkinlikte temsili Şed kuşatma gösterisi olacak. Yılın ahisi, kalfası, çırağı, kadın girişimcisi belli olacak.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2019, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER