Eski Yaraları Deşme

Bundan tam 7 ay önce Kanal 58 TV’de Gazeteci Ali Osman Aşçı’nın hazırlayıp sunduğu “ Haftanın Gündemi “ programının canlı yayın konuğu olduğumda o gün için öngörülerimi sıralamıştım.

Program içeriğinde o gün için, 7 ay sonra yapılacak olan yerel seçimler konu başlığı olarak önümüze geldiğinde, özellikle Manisa olmak üzere, 31 Mart öncesindeki ittifaklar süreci, Cengiz Ergün’ün favori adaylığı ve Manisa siyaseti üzerine bu son süreçte yaşadıklarımızı, ta o günden görmüş ve bunları şu an yaşadığımız en ince detaylara varıncaya kadar, sıralamıştım.

Programı izlemek isteyen okurlarım için, sadece bu başlıklarını ifade ettiğim bölümlerin olduğu videonun linkini bırakıyorum. İsteyen tıklayıp izleyebilir. Bu program 19 Eylül 2018 tarihinde canlı olarak yayınlanmıştı.

Manisa ‘da yapılan seçimler sonrasında Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün olurken, seçim öncesinde Manisa’nın 5 yıl önce bugünün ittifakı anlamında yaptığı 11 AKP’li 6 MHP’li belediye tablosu, 31 Mart’tan sonra değişti. 

Oysa Manisa’da Cengiz Ergün için Bahçeli’nin İttifak görüşmeleri sırasında tavizsiz ve net durduğuna da şahitlik etmiştik.

Bahçeli’nin Mahalli Seçimler öncesinde İstanbul çıkışı gündemi yeniden ittifak için ılıman hale getirmişti. Aynı Bahçeli İstanbul, Ankara ve İzmir’de de aday çıkarmayarak ittifak çerçevesinde AKP adaylarına destek vereceklerini de açıklamıştı.

İttifak sürecinden önce beni takip eden okurlarım hatırlayacaklardır, onlar ittifakın adını “ “Cumhur İttifakı” diye ilan ettiklerinden hemen sonra ben de bir yazı yazmış ve bana göre bu birlikteliğin adının “Mecburlar İttifakı” olduğunu ifade etmiştim.

Bu yazımı okumayanlar için onun linkini de aşağıya bırakıyorum. Konunun bütünlüğü anlamında bu geçmişteki yazıyı okuyup bu yazıma devam eder iseniz, konunun bütünlüğü açısından daha yararlı olacaktır.

https://www.manisasonhaber.com/mecburlar-ittifaki-makale,269.html

Seçim atmosferine girildiğinde sahadaki gözlemlerimizin yanı sıra, biz gazeteciler internet ortamında bir araya gelir sıcak gündemi ve seçimleri tartışırız. Manisa ve ilçelerindeki gazeteci ve köşe yazarı siyaseti iyi koklayan dostlarla da konuştukça, kafamızda Manisa ile ilgili düşünceler oluştu. Bunları delilleri, gerekçeleri ve devam eden kampanyadaki adayların performanslarına göre yine yazdık çizdik.

Seçim zamanında siyasetçiler biraz daha hassas olurlar. Bunu iyi bilirim. Seçim havasındaki o şamata gürültü arasında, aslında birçok şeyi göremeyebilirler. Biz onların bu göremediklerini görüp yazıp çizince de, alınıp dostça sitem ederler. Eee biz bu sitemlere de alışığız. Tatlı bir tebessümle ortamı germeden,  onların hassasiyetlerine gülümseriz, ancak seçimler olur biter, iş bizim dediğimize gelince de, her karşılaşmamızda o siyasiler gelir, saygıyla, sevgiyle muhabbetle, elimizi sıkarlar.

Gazeteciliğin tatlı ve acı yanları arasında en çok hatıra da böyle seçim dönemlerinde yaşanır.

Manisa ‘da Cumhur İttifakını seçimin başındaki gibi bir bütün olarak ele alırsak, ittifaka rağmen bu seçimde 18-0 bitmeyeceğini de görmüştük. 

Bunu ilçe ilçe de yazmıştık. 

Turgutlu, Akhisar en belirgin ilçelerdi. 

Alaşehir’in seçimlerde Cumhur İttifakından gidip geldiğini yazdığımda, Alaşehir’den gelen telefonların sayısı oldukça fazlaydı. Hatta hiç tanımadığım biri sitemizin ihbar hattından beni arayıp, “pis solcu algı operasyonu yapıyorsun, kaç para aldın Öküzcüoğlu’ndan” bile demişti. Oysa ben, Sayın Başkan Ahmet Öküzcüoğlu ile hiç tanışmadım ve bir defa bile karşıdan görmem bile yoktur. 

Köprübaşı ve Yunusemre de listemizde vardı. Ki sonuçlara bakıldığında bu ilçeler her ne kadar son seçimde Cumhur İttifakında kalmış ise de, rakipleriyle aralarındaki oy farkları sanırım birinde 21, diğerinde de 28’di.

Bu süreçte benim tespitlerime göre, Cumhur İttifakı adayları içinde en rahat olan isim Kula Cumhur İttifakının MHP'li başkan adayı Hüseyin Tosun'du.

Kendisi beni arayıp seçimlerle ilgili düşüncelerimi sorduğunda, "herşey senin adına iyi gözüküyor, gevşeme bu seçimi sen kazanacaksın başkan" bile demiştim.

Tosun bunu sorarsanız yalanlamayacaktır.

Bu yazımın içinde fikirlerimi doğrulaması için gerekçe olarak, sahadaki performanslar ve adayların ilçe içinde halkın yanındaki karşılıkları da yazılıydı.

 

Bu yazımızı Sayın Cengiz Ergün de okumuş ve alınmış sanırım.

Demirci’deki bir dostuna benim yazımı kast ederek, fikirlere saygılıyım ancak, Akhisar dışında bütün ilçeleri Cumhur olarak alacağız demiş.

Bak burada itiraf ediyorum, ben seçim kampanyaları başladığında ilk favori ilçenin Turgutlu olduğunu düşünüyordum. Turgutlu ‘da seçimi Millet İttifakı yani CHP’nin alacağını çok önce görmüştüm. Akhisar  ise daha sonra elbette benim listeme dâhil olmuş idi.

Cumhur İttifakı Manisa ‘da 5 yıl önceki skoru 18-0 dan 14-4 ‘e indirdi.

İşin enteresan olanı Manisa ‘nın burnunun dibindeki Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerini kaybetti.

Akhisar, ovaya inince zaten Manisa ‘nın yıldızı olan bir ilçe.

Alaşehir, Manisa ekonomisinin mevsimine göre nabzının attığı bir ilçe.

Tespitim o ki, emek grubu sirkülâsyonu olan ilçelerde yaşayan halk, daha ticaretin, daha üretimin ve daha sosyal hayatın içinde oldukları için bu defa tercihlerini, ülkenin içinden geçtiği ekonomik zorlukları öncelikli göz önünde tutarak,  oylarını AKP hükümetine tepki olsun diye, Millet ittifakı adayları CHP’li başkanlar lehinde kullandı.

Cumhur İttifakı Manisa ilçeleri başkan adaylarını belirlerken ilçeler üzerinde de bence belli yanlışları yaptı.

Genel Merkezlerin belirlediği İttifakın içeriğini oluşturan kurmayların ilk hatası ilçelerde hangi parti belediyeye sahip ise aynen devam etsin kararı oldu.

Köprübaşı dışında aday değişmedi.

Oysa biraz daha detaylara inilebilse, sonuçlar daha da farklı olurdu.

Bahçeli’nin geçtiğimiz hafta gündeme attığı “Sadece Büyükşehir başkanlarını seçelim, onlarda ilçe başkanlarını atasın “ fikri son seçimde uygulanabilir olsa idi, iddia ediyorum Cengiz Ergün en az 5-6 ismin üstünü çizerdi.

Şimdi merak ediyorum.

Cengiz Ergün adaylığı ilk açıklanan adaydı.

Kendisine ilçelerle ilgili adayların belirlenmesi konusunda hiç danışıldı mı?

Sanmıyorum.

Danışılmış olsa idi, bugün seçimleri İttifakın zoruyla ve hatta tırnağı dibinde kazanan başkan adaylarını bile istemez, bunların üstünü kalın yazan bir kalemle çizerdi.

Hadi içimde kalmasın, tartışma konusu da olursa, göğüslemeye hazırım.

Bunlardan biri 5 yıl boyunca kendisiyle mecliste hep dalaşan, hırlaşan, şark kurnazlığı yapan siyasetçi duruşuyla, amacı sadece çalıştırmamak olan, AKP grubunu Ergün’ün önüne takoz gibi dayayan, son aylarda da meclisin aylık toplantılarına bile katılmayan, Yunusemre’den Mehmet Çerçi.

İlçeye yapılacak yatırımlar konusunda dingin ve uyumsuz, Büyükşehirin hizmet ve yatırımlarında ilçe belediyesi adına katkısı olması gereken yerlerde, katkı koymayan, destek vermeyen, önünü kapatan, devlet adamı gibi davranmayıp her zaman agresif tutumuyla, iki de bir, tamamen siyasi zeminde Ergün’ü basında yıpratmaya çalışan, Büyükşehir ve kendi meclisinde, Demirci’ye yapılacak Kent meydanı ve otopark için proje yarıştırmaya kalkan ve “hodri Meydan” demeye bile işi getiren, Demirci’den Selami Selçuk olurdu.

Soma demem lazım ama demiyorum, Cengiz beyin eski yaralarını deşmeye gerek yok, adamın kendi de piyasada değil zaten, gerek yok.

Bundan sonraki yazımda seçim aşamasında herkesin bilmediği, kimselerin akıl sır erdiremediği önümüze sonuç olarak gelmiş gelişmeleri ve seçmenin sadece görüp soramadığı bazı konu başlıklarının detaylarını yazacağım.

10 Nisan 2019

Mustafa Temiz


 

- - - - -

YORUM EKLE