Ege ovalarına neden uyuşturucu ekiliyor?

İzmir Barosu Avukatlarından Erman Kaya son günlerde özellikle Manisa bölgesinde Jandarma ve Emniyet kuvvetlerinin peşi sıra yaptıkları uyuşturucu ve dişi hint keneviri ele geçirdikleri operasyonlara dikkat çekti.

Ege ovalarına neden uyuşturucu ekiliyor?
 Özellikle Temmuz ve Eylül ayları arasında Manisa ve ilçelerinde ele geçirilen hint keneviri, esrar ve uyuşturucu ham maddesi bitkilerin ziraata açık tarlalarda yetiştirilmesi ve tarla sahiplerinin de çiftçilik ile uğraşması bir başka tespit olarak karşımıza çıkıyor. Avukat Kaya Manisa Son Haber haber sitemize yaptığı bu açıklama da herkesin okuyunca şaşıracağı gerçekleri de gözler önüne serdi.

Kaya yaptığı açıklama da şunları dile getirdi.  “ Ülkemizin uyuşturucu trafiği üzerinde olduğunu bilirdik. Meğerse son yıllarda uyuşturucu yetiştiren ve ihraç eden ülkeler arasına girmişiz. Hatta uyuşturucu konusunda kendi kendine yeten ülkeler arasındayız. Şaka bir tarafa, basında uyuşturucu haberleri görmeye iyiden iyiye alıştık. Yalnız son aylardaki haberlerde dikkatimi çeken önemli bir ayrıntı vardı. Ne uyuşturucunun türü, ne uyuşturucunun miktarı... Uyuşturucunun yetiştirildiği yerlerdi dikkatimi çeken. Haberlerde, İzmir'in Dikili, Menemen, Ödemiş, Kemalpaşa ve Manisa'nın Turgutlu ve Sarıgöl ilçelerinde ekili halde hint keneviri ele geçirildiği bildiriliyordu.

 Uyuşturucu yetiştirilen bir ülkede yaşayan birinin gözüyle bu haberlere bakıldığında sorun son derece sıradan bir olay gibi görünmektedir. Her gün bir uyuşturucu haberi basında yer almakta zaten. Sanırım bu haberleri yapanlar bile olaydaki ayrıntıyı fark edemediler. Olayda ilginç olan nokta şuydu: Ele geçirilen uyuşturucuların yetiştirildiği kentler ülkemizin en tanınmış tarım kentleriydi.. Bu kentlerin hepsi yüzyıllardır üzümle, incirle, zeytin ve kirazla özdeşleşmiştir. Bu kentlerde toprak, bereketiyle çiftçisinin yüzünü hep güldürmüştür. Bu kentler geniş iş ve kazanç olanaklarına sahiptir. Ama gelin görün ki şimdi çiftçi tarlasına uyuşturucu ekiyor. Bu, çok düşündürücü bir durum.

 İlk önce şunu söylemeliyiz ki suçun mazereti olmaz. Hiçbir neden suçu haklı göstermez. Kimsenin toplumun sağlığıyla oynamaya hakkı yoktur. Ancak bazı çiftçileri yasa dışı yollara sürükleyen nedenlerin bilinmesi ve bu nedenlerin önlenmesi de gereklidir.

Sorulması gereken soru, üzüm, incir, zeytin, kiraz çiftçileri neden yasa dışı yollarla para kazanmak istemektedir? Yanıtı açık: Çünkü çiftçi, uyuşturucu yetiştirmeyi göze alacak kadar mali sıkıntı çekmektedir.

 Sözün özü, yetkililerin Ege ovalarındaki uyuşturucu ekimine sıradan bir olay algısıyla yaklaşmamaları gerekir. Ege ovalarında yaşanan olay, çiftçinin yaşadığı mali sıkıntının dışa vurumudur. Yetkililer olayı yalnızca adli açıdan ele alarak sorunu çözmez. Bir yandan suçla mücadele edilirken diğer yandan suça yönelten nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Dileriz sorun düşündüğümüz kadar büyük değildir".

 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2015, 23:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER