İmmün Plazma Tedavisinde Yoğun Bakım Hastaları Öncelikli Olacak

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ceyhun Bozkurt, COVID-19 hastaları için yeni bir tedavi seçeneği olan ‘İmmün Plazma’ tedavisinin Türkiye’de bir çok merkezde uygulanmaya başladığını, Sağlık Bakanlığı’nın önerisiyle önceliğin yoğun bakımda tedavi gören hastalar olacağını açıkladı.

Manisa Son Haber
İmmün Plazma Tedavisinde Yoğun Bakım Hastaları Öncelikli Olacak

Yöntem hakkında katıldığı bir canlı yayın programında bilgi veren Bozkurt, COVID-19 hastalığını yenen kişilerden alınacak kanın ‘aferez’ yöntemiyle serumunu aldıklarını, bu süremu kan grubu uyan hastalara vererek tedavinin gerçekleştirildiğini söyledi.

ÇİN’DE BAŞARILI OLDU

Yöntemin Çin’de yoğun bakımda tedavi gören beş hastada denendiğini, dört hastanın tedaviye iyi yanıt verdiğini anlatan Bozkurt, “Çin’in ardından Amerika FDA bu yöntemin hızlı bir biçimde hastalarda denenmesini kararlaştırdı. Türkiye Sağlık Bakanlığı da yapılabilecek tüm merkezlerde bu yöntemin uygulanması kararını alındı. Hemen hemen aynı anda bir çok merkezde bu işlem başladı. Sonuçların iyi olmasını tahmin ediyoruz. Sonuçları elde edebilmemiz ve yargılayabilmemiz bizim için 2-3 aylık süreci gerektirecektir. Ülkemizde çok sayıda merkez bu yöntemle aktif olarak ilgileniyor” diye konuştu.

ÖNCELİK AĞIR VAKALAR

Sağlık Bakanlığı’nın ‘immün plazma’ işlemini yoğun bakımlardaki ağır vakalarda uygulanması yönünde karar aldığını belirten Bozkurt, “Öncelik hedefimiz ağır vakalar. Olay yaygınlaştıkça işe yarar olduğu gösterildikçe diğer vaka gruplarına uygulanabileneceğini düşünüyorum” şeklinde bilgi verdi. (BSHA)

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2020, 05:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER