Yargı duvarına tosladılar! Manisa Büyükşehirde Ergün ve Demirci' de Selçuk’a yargıdan Şok Karar!

Demirci ilçesinde başlangıcından itibaren hukuksuz olan imar planı düzenlemesinde kesin karar açıklandı. Mahkeme “ yürütmenin durdurulması” kararına itiraz eden Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Demirci Belediyesinin itiraz taleplerine kesin olarak ret kararı verdi.

Manisa Son Haber
Yargı duvarına tosladılar! Manisa Büyükşehirde Ergün ve Demirci' de Selçuk’a yargıdan Şok Karar!

Bu sürece nasıl gelindi.

  1. Manisa Büyükşehir Belediyesi Demirci Cumhuriyet Meydanında otopark ve kent meydanı yapmak istedi. Döneminde 14 milyon TL tutacak bu projede kamu yararına imar planındaki kanuna uygun olarak bu proje yapılacak, kenarındaki köşesindeki özel mülklerde kamulaştırılacak, buralara Maski binası, kamusal alana kalan kısımlara da otopark ve meydan projesi yapılacaktı.

3- Büyükşehir meclislerinde Cengiz Ergün ve Selami Selçuk arasında hararetli tartışmalar oldu. Birbirlerine “hodri meydan” çektiler. Burada iyiniyetli olduğu gözlemlenen Cengiz Ergün Demirci Kent Meydanı ve otopark projesi ile ilgili Demirci Belediyesinin bu yaptırmama niyetini görerek halkı bilinçlendirmek için el ilanı broşürleri bile ilçe içinde ev ev dağıttı.

  1. Demirci Belediye meclis üyeleri büyükşehir belediyesine imar planında kamusal alan olan bu yeri ticaret alanına dönüştürerek, tarihe kara bir leke olarak geçecek karara el kaldırıp kabul ettiler.

  1. Büyükşehir yasasına göre imar planı düzenlemeleri Büyükşehir meclisine gidip onaylanması gerekirken, gözünü karartan Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, kanuna aykırı olarak bakanlığın bazı özel durumlarda verdiği imar planı düzenlemesi onayı işini de siyaseten bu işi de kapsıyormuş gibi göstererek,  bu düzenlemeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına resen onaylatarak,  güya işi kılıfına uydurduğu görselliğini de verdi. Bu hukuksuz onay alındıktan sonra Demirci Belediye Meclisi bu kez bugün itibariyle Demirci halkının parasını çöpe atan karar olduğu anlaşılan başka bir karara daha el kaldırıp imza attı. Başkan Selçuk’a borçlanma yetkisi verildi. Bu yetkiyi alan Başkan Selçuk, gitti bankadan 7 milyon TL kredi çekti inşaata başladı. İnşaatın ihalesi ile ilgili kimselere bilgi verilmedi. Kime verildiği bilinemedi. Davet usulü çağrılan pazarlık usulüyle limitinin üstünde bir uygulama ile kâğıt üstünde kılıfına uydurulan bir metotla birilerine verildi inşaat başlatıldı.

  1. Manisa Büyükşehir Belediyesi imar planı düzenlemesinin yasal olmadığı, kamusal alan olan bu bölgenin ticari alan yapılmasının hukuken mümkün olmadığı ve bakanlığın onayının yetki gaspı olduğu gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşıdı.

  1. Manisa 1. İdare Mahkemesi 2018/1072 karar no ile  17/10 2018 günü oybirliğiyle Demirci Belediye meclisinin aldığı kararla kamusal alanın ticari alan yapılması ve Çevre Şehircilik Bakanlığının resen onayladığı bu imar planı düzenlemesini iptal etti. Yani mahkeme Demirci Belediyesine mealen şunu söyledi “Burası kamusal alandır, burası halkın nefes alanıdır, sen buraya dükkân dolduracağım, beton yığacağım diyemezsin, sen buraya dükkânları doldurmak için meclisinde ticari alan kararı alarak burayı kullanamazsın, bakanlığa yaptırdığın onayda geçersiz ve hukuksuzdur, bu işi kılıfına uydurma eylemidir, bu bakanlık onayı da geçersizdir yok hükmündedir” dedi.

  1. Demirci Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı bu kararı bir üst mahkemeye yani istinaf mahkemesine taşıyarak kararın iptali için itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesince incelenen bu itirazı karara bağladı. Mahkeme 09/10/2019 tarihli  alınan kararla yapılan itirazı Danıştay yolu açık olmak üzere ret etti.

  1. Süresi içinde Demirci Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Danıştay başvurusu yapmadı ve karar kesinleşti.

  1. Bu sürede esas en önemli olaylar ilçede devam etti. Yargı kararıyla aldığı meclis kararı iptal edilen, istinafta yapılan itirazı ret edilen Selami Selçuk başkanlığındaki Demirci Belediyesi yargı kararlarına rağmen Demirci Belediyesinin kazanımlarını yani bir başka tarifle kredi alarak bu borcu ödemek zorunda bırakılan Demirci halkının parasını çöpe atma pahasına inşaata devam etti. Yani burada hem yargı kararlarına uymama ve uygulamama  hem de kamuyu zarara uğratma suçları göz göre göre işlenmeye devam etti.

  1. Yerel seçimler yaklaşıyordu. Başkan inşaatı durdurmadı, çünkü seçim arifesinde basında yer alan bu konudaki haberleri sürekli ağzıyla yalanlayan ama resmiyette hiçbir şey yapamayan, haberi yapan gazeteciyi bu haberden dolayı mahkemeye dahi veremeyen başkan Selçuk, “ seçimden evvel inşaatı bıraktı” dedirtmemek için yargı kararıyla iptal edilmesine rağmen inşaatı durdurması gerekir iken, sırf siyasi hırsları için gözü dönmüş vaziyette suç işlemeye ve belediyeyi mali olarak zarara sokmaya devam etti.

  1. 17/10 2018 tarihli mahkemenin iptal kararı ile 15/03/2019 tarihleri arasındaki yapılan işler ve bu yapıya harcanan paralar, kamusal zarardır, yargı kararına uymama suçu olarak görülmektedir. 15/03/2019 tarihinde belediyede üretilip dosyaya konulan tasfiye kararı ile güya yine resmi kılıf uydurulmuştur. Oysaki 17/10 2018 tarihli yargı iptal kararı ve 15/03/2019 tarihli muhatabının adının bile yazılamadığı ve taraf olarak “şahıs” ifadesi yazılmış tasfiye kararı tarihi arasında yapılan bu ödemelerden bu usulsüzlük, kamuyu zarara uğratma ve yargı kararlarına uymama uygulamama suçları ortaya çıkacak kadar aşikardır. Bu iki tarih arasında bu yapıda yapılan işlemlere görgü tanığı tüm Demirci halkıdır. Bu konuda yargıda tanık aranırsa Demirci halkından bu tanıklığı yapmaya cesareti olmayanlara rağmen ben tanıklık etmeye de her dakika hazırım.

  1. Yerel seçimler yapıldı. Cumhur ittifakı olayı ortaya çıktı. Seçimlerde yenilenen belediye meclisi, seçimlerde yenilenemeyip yeniden başkan seçilen Başkan Selçuk önderliğinde 2019 ayının Aralık ayında yeni bir rezalet karara daha imza koydu.

  1. Bu yargı kararıyla iptal edilmiş imar planı düzenlemesini yeniden mecliste karara bağlayarak imar planı düzenlemesinin yenilenmesi için bu kararı Büyükşehir meclisine gönderdi.

  1. Büyükşehir meclisi Ocak ayı meclisinde imar komisyonuna havale etti. Şubat ayında komisyon üyeleri şaşkın bir vaziyette önlerinde usulsüz, kanunsuz ve üstüne yargı kararıyla iptal kararı olan bu teklifle ilgili saçlarını başlarını yoldular ve komisyonda bir ay daha bekletilmesini talep ettiler. Mart ayı meclisine gelindiğinde imar komisyonu başkanı, meclis oturumunda işin içinden çıkamadıklarını itiraf etti. Büyükşehir hukuk dairesinden destek istedi. Oturumda söz alan Büyükşehir Belediyesi Genel sekreteri Aytaç Yalçınkaya “ Biz Demirci Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı mahkemeye verip ve mahkemenin iptal kararı verdiği işte mahkemeye verip kazanan olarak tarafız. Biz daha önce kanunsuz dediğimiz ve mahkemesini kazandığımız iş için yeniden taraf olamayız. Bu dosyayı Büyükşehir Hukuk komisyonu ve imar komisyonu bir arada değerlendirsin, çünkü hukuk komisyonunda her siyasi partinin temsilcisi var” deyince Başkan Ergün bu teklifi meclise sordu ve kabul edildi. Başkan Selçuk bu arada söz istedi “ Komisyon çalışmalarından beni de haberdar ederseniz ben de gelip gerekli izahatı komisyonlara yapabilirim” dedi. Başkan Ergün’de “ Tamam sizi komisyonlar çalışırken haberdar edecek, gelin katılın ve bu Demirci işini halletmeye çalışalım” dedi.

  1. Mart ayında pandemi patladı. Büyükşehir meclis toplantıları iptal edildi. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında meclis toplanmadı. Temmuz ayına gelindiğinde pandemi salgınındaki boşluğu fırsata dönüştürüp “Cumhur İttifakı” nın bekası için Demirci’nin kararının da olduğu 70 ‘in üstündeki başka belediyelerin kanuna uygun teklifleri arasında torbaya atılan, Demirci’nin bu hukuksuz yetki devri teklifi adeta bir torba yasa referandum seçimi gibi tek torbada, maddeler üzerinde görüşmeler yapılmadan oylandı ve meclisten geçti. Burada aslında bir siyasi hamle de yapıldı. Zira CHP’li belediyelerin teklifleri de tek torbada tek oyla oylandığı için muhalefet yani millet ittifakı meclis üyeleri ret oyu veremeyeceklerdi. Ancak Büyükşehir kanunu gereği ret oyu verecek bir meclis üyesi bu mecliste oylanarak geçen kararı yargıya taşıyabilecekti. Muhalefet, Cengiz Ergün’ün başı çektiği Cumhur İttifakı’nın bu hamlesine karşı kanuna uygun pozisyonda kalabilmek için İYİ Partili bir üyeye ret oyu verdirdi. Çünkü bu torbanın içinde hukuksuz, yargı kararıyla daha önce iptal kararı verilmiş bir karar vardı. Çünkü bu kararın içinde Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün ittifak öncesindeki bu konuya bakışının Cumhur İttifakı sonrası siyah ile beyaz kadar ayrı düşen, değişmiş tam tersi kararı, 360 derece Demirci konusunda U dönüşü vardı. Selami Selçuk ise döneminde hukuksuz başladığı, yargı kararlarını hiçe saydığı ve kamuyu zarar ettirdiği bu işte, bu kararla aklanmış paklanmış olacaktı. Ki başkan bu karar mecliste geçince kendi sosyal medya hesabından daha meclis görüşmeleri bitmeden teklifin fotoğrafıyla  paylaşım yapacak kadar heyecanlanmıştı. Selçuk,  günahlarını bu kararla arıtacaktı,  o başkan Selçuk ki, döneminde MHP’li belediyeye ısrarla yaptırmadığı 14 milyon TL tutan, Demirci belediyesinin 5 kuruş harcamadan büyükşehirin yapacağı kent meydanı ve otopark işinde olduğu engellemeyi ve bedelini çekmeyecekti, kendisi o an da belediyecilikle bağdaşmayan tüccar zihniyetli yönetici ısrarının zaferini yaşıyordu,  Cumhur İttifakının rafinerisinde kendisini ve inadı nedeniyle burnunu kıstırttığı yargı kararlarından kurtulabilecek, bu vebali taşıyan meclis üyelerini de kendini de arıttıracaktı. Büyükşehirin Demirci meclis üyeleri ilçeye döndüklerinde kanun bilmeyen, oturdukları makamın ve koltuğun hakkını veremeyen bilgisiz, görsellik ve rozet arasında kalan,  güce tapan o ilkesiz vıcık vıcık siyasetçi görüntüleriyle “ Manisa’da bu işi geçirttik, torba tekliflerin arasına aldırdık diye gerinerek övünmüşlerdi. Bıyık altından cadde de sokakta bana bakıp gülümsüyorlardı.

 

ÇETİN ÇAVDARLI

MANİSA BÜYÜKŞEHİR MECLİS ÜYESİ (İYİ PARTİ)

  1.  Ancak Millet İttifakının İYİ Partili üyesi kanuna uygun davranarak mecliste ret oyu vermiş, olayı yargıya taşıma hakkı da kazanmıştı. Bu hukuksuz karar yargıya taşındı. Valilikten başlayarak mahkemeye uzanan bu süreç içinde mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi takvimi belirlendi. 30 Aralık 2020 günü saat 14.00 ‘da keşif için Demirci’ye gelen ekip incelemelerde bulundu. Demirci Belediyesi keşif günü ortalarda yoktu. Keşif bittikten sonra bilirkişi üyeleri pazar alışverişine başladıkları sırada çıktılar geldiler. O sırada yapılan keşfi her Türk vatandaşının mahkemelerde duruşmaları izleme hakkı olduğu gibi İYİ Parti ve CHP Demirci ilçe başkanları da izledi ve takip etti.

  1. Keşiften sonra Demirci belediyesinin internet sitesinde yapılan haberde Başkan Selçuk açıklama yapıp, memleketin işini takip eden, keşfi izleyen İYİ Parti ve CHP ilçe başkanlarını “Kasap kedisi gibi bekliyorlardı“ ifadesiyle aşağıladı.

  1. Başkanın sık sık yandaş televizyon ve gazetelere dağıttığı pastalardan bir dilimini yakalamayı başarmış ve Demirci’ye gelen canlı yayın yapan EGE TV’de de aynı sözlerini yineleyen Başkan Selçuk, burada kent meydanı inşaatını engelleyen yaptırtmayan Demirci’de siyasi partilermiş gibi göstererek, kendini siyaseten engelleyenler var gibi bir eda ile konuştu durdu. Oysa başkan Selçuk her zaman yaptığı gibi Demircili vatandaşlara ve kamuoyuna yine doğru olmayan bilgileri sıralıyordu. Doğrusu ise şuydu; Başkanın her yaptığı elinde patlayan işleri var ya, Kaplıcadaki kaçak kongre merkezi, kaçak yamuk kent meydanı, kaçak balık pazarı, tapu kadastro kaydı olmayan kaçak kaçakçı yolu, buraların şu an böyle tıkanıp kalmasının sebebi Demirci’de siyaset veya siyasetçiler değil, bunlara engel olan yaptırmayan, yasal olmadığı için, kanuna uygun olmadığı için mahkemelerin verdiği yargı kararlarıydı. Seçim meydanlarında seçim kazanmak için bakanlarla fotoğraflarını devasa boylarda asan, iktidarın güçlü başkanı eğer siyasi rakiplerini alt edemeyip, her defasında işleri geri kalıyorsa, o zaman ortaya şu sonuç çıkmıyor mu? “Bakanların gölgesinde iş yapamayan, “Beceriksiz başkan”  Oysa gerçekleri söylese foyası ortaya çıkacak. Bu endişesi yüzünden gözü dönmüş bir şekilde masal kahramanı Pinokyo gibi literatüre yeni yeni şeyler katmaya devam ediyor. “ bunları yaptırtmayan siyasi partiler, hiçbir sorunumuz yok, bizim her şeyimiz kanuna uygun, artık yeniden ihale aşamasına geldik, kent meydanını 2021 yılı içinde bitireceğiz” derken,  sanırım tek ayağını kaldırarak konuşuyordu. Biz konuşurken ayağına değil, ağzına bakıyoruz. Pinokyo gibi burnu da uzamadığı için söyledikleri hakkında fikir sahibi ve bir kanaatimizin olabilmesi için başkanı  makineye mi bağlamamız gerekiyor bilemiyorum.

  1. Bilirkişi raporu 01/02/2021 tarihinde çıktı. Karar yapılan bu imar planı değişikliğinin belirtilen açılardan planlama ilke ve esasları ile yasal mevzuatlara ve kamu yararına uygun olmadığı yönünde mahkemeye sunuldu.

  1. Manisa 1. İdare Mahkemesi  ESAS NO 2020/ 603 dosya ile 08/03/2020 günü Büyükşehir belediye meclisinde 70 küsur teklif ile birlikte tek torbada oylanarak geçirilen, Demirci Kent meydanının inşaat yapısının bulunduğu ve imar planı değişikliğiyle kamusal alanın, ticari alan yapılması kararının yasalara aykırı bulduğu gibi bu imar planı değişikliğinin uygulanması halinde kamu adına ileride telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceğinin açık olduğunu da belirterek yürütmenin durdurulması kararını verdi.

  1. Aynı kararda 7 gün içinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolunun da açık olduğu belirtildi. Süresi içinde Demirci Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi itiraz etti. Demirci belediyesinin itiraz gerekçesinin ilk satırlarını okurken inanın gülmekten kendinizi alamayacaksınız. Mazeretler ve ispatı mümkün olmayan iddialar bu ilk satırlarda havada uçuyor. Belgesini koymak gibi bir huyum var vardır ya yazdıklarımın alın okuyun öyleyse.
  2. Ama bu iddialar arasında biri var ki adam iş edinse e-devlete girip hangi siyasi parti üyesi olduğunu veya hiçbir partiye üyeliğinin olmadığını belgelese daha dakika bir, gol bir durumunu yaşayan, mağlup duruma düşmüş takımın ruh halini yaşayacaklar.

İtirazın yapıldığı yüksek mahkeme, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi, Y.D itiraz No 2021/85 ile “TÜRK MİLLETİ ADINA, Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesince işin gereği görüşüldü:

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre, mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığından 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. Maddesinin 7.fıkrası uyarınca itirazların reddine, kesin olarak 01.04.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.”

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bu kararın ardından yargı kararının uygulanması gerekiyor. Yargı kararına uymamakta TCK’ya göre suç. Şu ana kadar ta işin başında Manisa Büyükşehir Belediyesinin mahkemeye verdiği iptal kararı çıkmış, Demirci belediye meclisinde çıkan ve Çevre şehircilik bakanlığının onayladığı imar planı değişikliğiyle halkın olan kamusal alanı, ticari alan yaparak, halkın nefes sahasını gasp eden Selami Selçuk’lu Demirci belediyesinin mahkemenin verdiği “İPTAL” kararına rağmen, buraya yaptığı tüm harcamaların kamu zararı olduğu, yargı kararına rağmen yapılan bu harcamalar için meclis üyelerinin verdiği borçlanma yetkisi kararlarını, encümen üyelerinin attığı satın alma kararları, müdürlerin attığı alım belgelerini de içine alacak şekilde yeni bir yargı süreci daha başlayacak.

Kamunun uğradığı bu zararlar ve yargı kararlarına uymama suçunun açıkça işlendiği, buranın ihale ediliş şekli, buraya harcanan paraların kime nereye ödendiği de bundan sonra yine yargı ve idari soruşturmalarla belirlenecek.

KENT MEYDANI İÇİN HARCANAN PARAYA YAZIK DEĞİL Mİ? DİYENLER VAR

Buna cevabım hazır. Hayır değil. Çünkü burası yapılırken ortada bir yargı kararı vardı. Yargı kararıyla iptal edilen imar planı değişikliğinin yok hükmünde olduğu yere, “ben yaptım oldu” veya “biz oy verdik olur” diyerek bu inşaatı hukuksuzca, kanunsuzca yapmaya başlayanlar, bu ucube Selçuk mimarisi yılık binanın yargı kararıyla yok hükmünde olan arsaya, bu binaya harcanan milletin parasını yine belediyenin kasasına koymalılar. Demirci Belediyesi egoların tatmin edileceği yer değildir. Devlet işinde toto oynanmaz. Demirci’nin boşa giden yıllarının ve boşa giden paralarının hesabı yine mahkemelerde sorulacaktır. Artık bu olay kamuya mal olmuş durumdadır. Büyükşehir meclis kararı hükmü düşmüştür. Elbet başkan Selçuk ile birlikte bu yetkileri veren, meclis kararlarında kayıtsız şartsız el kaldırıp kabul oyu veren meclis üyeleri, kanunsuz emre itaat edilmez hükmünü unutup, kendi ikballeri için memleketi yakan kararlara imza koyan oturdukları koltuğa küçük gelen liyakatsız bürokratlar, Ziraat Mühendisinden müdür vekili olan Demirci Belediyesi Fen İşleri bunun hesabını verir bedelini de öder.

Anasından helal süt emmiş, babasının alın teri akıtarak kazandığı helal parayla aldığı ekmeği yemiş, haksızlığın karşısında susmamış, bugüne kadar haksızlıklar, yolsuzluklar ve insafsızlıklar karşısında dilsiz şeytan olmamış, olamamış, yüreğiyle koşan, ille de adalet türküsünü ağzından eksik etmeyen, göbeğinden işeyen bir delikanlı çıkar bunları da yargıya taşır. Demirci’nin havası serin, bunu anladık da Demircililerin sabrı da çok derin…”Bu kadar olmaz ki” diyecek bir yürekli delikanlı kalemiyle ve hukukun şaşmaz terazisiyle bunların ölçününü alır, hesabı da yargıyla sorar. Şüphesi olan var ise parmak kaldırsın…

Yargı süreci uzadı. Siyaseten işi sümen altı yaptılar, Demirci’nin hem ömrünü hem paralarını çaldılar, çöpe attılar..  Ben bu süreci takip eden gazeteci olarak gelişmeleri yansıtmak yerine karanlık ellerin yürüttüğü usulsüz işlerin, pis ellerin uzandığı kamu hakkının peşinde çok yoruldum.

Ama gerine gerine şimdi soruyorum.

O “işi kapatırlar sen boşuna yazıyorsun diyen ahmaklar sürüsü” aldınız mı……………..? Cevabınızı.

Şimdi o ucube yıkılacak, oraya kent meydanı yapılacak, mahkeme halkın olanı halka teslim etmiştir.

Oraya dükkan, beton doldurup, yandaşlarına rant sağlama peşinde olanların “Memlekete hizmet sevdası” sahtekarlığı da ortaya çıkmıştır. Bu yürütmenin durdurulması kararı ve üst mahkemeye ve buna yapılan itirazın ret kararı artık son noktadır. Demircili her vatandaş kamusal alan olan burası için yargıya gidebilir. Burasının tahliyesi ve boşaltılması için adliyeden bir mücadele başlatabilir.

Demirci bunu tarihe not düşsün.

Yine adalet kazandı, haklılar kazandı. Selami Selçuk ve saz arkadaşlarının çaldıklarında tempo tutmadı, kimse oynayamadı… Havayı değiştiriyoruz… Abdürrahim Karakoç’un dediği gibi

Hem davacı pişman, hem de davalı..
Bu yolda tükettik çulu, çuvalı.
Sabret makamından çalma kavalı,
Sürüler ekine daldı hâkim beğ.

ÖZEL HABER/Mustafa Temiz

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2021, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER