Türkiye'nin ilk metabolik bebeği Manisa'da dünyaya geldi

Şeker hastası bir anne ilk doğumunun ardından şeker hastası oldu uygulanan tedavinin ardından hastalığını yenen 28 yaşındaki kadın Türkiye’nin ilk Metabolik bebeğini dünyaya getirdi.

Türkiye'nin ilk metabolik bebeği Manisa'da dünyaya geldi

 İlk çocuğunun ardından şeker hastalığına yakalanan ve geçirdiği metabolik cerrahi operasyonundan sonra hastalığı yenen Fatma Akar Güven'in dünyaya getirdiği Yiği­­t Ali, “Türkiye'nin ilk metabolik bebeği” unvanını aldı. Manisa'da genç yaşta evlenen ve 20 yaşında annelik sevinci yaşayan 28 yaşındaki Güven, şeker hastalığı teşhisinin gebelik sırasında konulduğunu, insülin tedavisine başladıktan sonra 4 kilogram ağırlığında sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini söyledi.



Gebelik sonrasında da insülin kullanmaya devam ettiğini ancak 26 yaşına geldiğinde görme problemleri, el ve ayaklarında şişme, uyuşma ve yanmanın yanı sıra ayaklarında oluşan yaralarla karşılaştığını anlatan Güven, hastalığının son 3 yılında çok istemelerine rağmen çocuklarının olmadığını, ameliyat sonrası ise vücudunun temizlenmesiyle çocuk sahibi olduğunu anlattı.



Ameliyatı gerçekleştiren Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik de “Fatma Hanım'ın şeker ortalamaları çok yüksekti. Şekeri 200'ün üzerinde seyrediyordu. Gerekli tahlil ve ölçümleri yaptıktan sonra Fatma Hanım'ın ameliyat için uygun bir aday olduğunu gördük. Ameliyattan çok kısa süre sonra Fatma Hanım hızla toparladı. Sonrasında bize hoş bir sürprizle geldi.



Ameliyatın ilk meyveleri tomurcuklanmıştı ve dikkatli bir takip dönemi sonrası ilk meyveyi kucağımıza aldık” diye konuştu. “Yiğit Ali, Türkiye'nin ilk metabolik bebeği” ifadesini kullanan Çelik, “Metabolik cerrahi yaptığımız, ciddi kilo problemi olmayan bir hastamızda ilk defa sağlıklı bir gebelik mümkün oldu. Bunun için bir literatür taraması yapmamız gerekiyor ama Yiğit Ali sanırım dünyadaki ilk metabolik bebek” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2015, 01:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER