Vali Güvençer JESDER ile bir araya geldi

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) ile bir araya geldi.

Vali Güvençer JESDER ile bir araya geldi
İhsan Temel

 Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) ile bir araya geldi.

Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Hakan Güvençer’in yanı sıra Vali Yardımcısı ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Ünal Çakıcı, Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Abdul Kasım Sarımehmet, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Kaya, Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Serhat Aladağ, yetkili kurum personelleri, JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, Manisa jeotermal elektrik santral yatırımcıları katıldı.

Vali Güvençer toplantıyı açış konuşmasında jeotermal enerjinin önemine değinerek “hem stratejik değeri, hem ekonomik değeri, hem büyüklüğü, hem de konuşlanması itibari ile beraberinde bir takım sorular, sorunlar getiriyor. Bunun doğru yönetilmesi, yararları ve zararlarıyla ilgili bir yandan çevre değerlerinin ve tarımsal değerlerin korunması, orada yaşayan sosyolojik topluluğun durumunun gözetilmesi, bir yandan da stratejik değer taşıyan enerji üretimine mümkün olabildiğince sekte vermeksizin durumun kontrolü hepimizin ortak sorumluluğunda. Burada birtarafta jeotermal enerji üreticileri, diğer yanda kamu yöneticileri yok. İki taraf karşı karşıya değil. Ortaklığımız jeotermal enerjinin en uygun ve verimli bir şekilde ve en az zararla kullanılması. Bütün arkadaşlarımın meseleye böyle yaklaşmasını diliyorum. Hedefimiz zaman kaybetmeden ekonomik değer kaybına uğramadan, hiç kimse çok rahatsız olmadan doğruyu ve ortayı bulabilmek. Eğer bu toplantı sonrasında kendi içimizde yapacağımız değerlendirmede işin yönetilebilirliği, yürütülebilirliği, olabilirliği mütalaa edilirse belki benzer bir toplantıyı ama daha farklı bir mekanda ilgili kamu kurumları ve ister istemez denetleme mekanizması ve mevzuatın getirdikleri ve gereklilikleri, enerji yöneticileri ve bu kez tarımcılar, bağcılar, çevre duyarlılığı olan gruplar ve insanlar ile bir kez daha yineleyebiliriz. Ortak gayemiz en doğrusunu bulabilmek. Bugün bu toplantının temel maksadı enerji üretim santral temsilcilerini dinlemek” dedi.

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk ise “İhtiyaç duyulan yörelerde, ihtiyaçların hepsini karşılayabilen, ekonomik, doğal veya yerin sığ derinliklerinden üretilebilen su-buhar-gaz ya da bunların karışımı olan akışkanın taşıdığı yer ısıl enerjidir. Başka bir deyişle Jeotermal enerji yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmeyen, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür. Enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılmasına, 7 gün 24 saat arz güvenliği ile üretim yaparak asgari düzeye indirilmesine yardımcı olan jeotermal enerji, Türkiye’nin Enerji sektöründe en çok ilgi gösterilen, yenilenebilir enerji kaynağı konumundadır. Yakıtın işlenmesi ve uzun mesafelere nakliyesinde harcanacak ek enerji maliyetleri ve ek çevresel etkiler oluşmamaktadır. Jeotermal enerji tesislerinde, atmosfere azot oksit veya partikül madde salınımı olmaması yanı sıra, radyoaktif atık madde bertaraf ihtiyacı da bulunmamaktadır. Dünyada ABD 3 bin 591 MWe ile birinci, bin 868 ile Filipinler ikinci, bin 809 MWe kurulu gücü ile Endonezya üçüncü, ülkemiz bin 100 MWe ile 4. sıradadır. Ülkemizde bulunan 41 adet Jeotermal Enerji Elektrik Üretim Santrallerinin 7 adedi (EPDK üretim lisanslı) Manisa’da bulunmaktadır” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2018, 22:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER