Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), genellikle bakterilerin idrar yollarına girmesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu

İYE, kadınlar arasında daha yaygın olarak görülür, ancak erkekler de etkilenebilir. İdrar yolu enfeksiyonları, üriner sistem olarak adlandırılan idrar yollarını etkiler ve şunlar gibi semptomlara neden olabilir:

Sık idrara çıkma
İdrar yaparken yanma veya acı hissi
Bulanık veya kötü kokulu idrar
İdrar yaparken ağrı
Alt karın veya kasık ağrısı
İdrar yaparken zorlanma
Kanlı idrar (bazen görülebilir)
İYE'nin temel nedeni, genellikle bağırsaklarda bulunan Escherichia coli (E. coli) adlı bakterinin idrar yoluna taşınmasıdır. İYE riskini artıran faktörler arasında cinsel ilişki, idrar yolunda tıkanıklık, hamilelik, şeker hastalığı, idrar yolu taşları, idrar yollarında yapısal anormallikler, bağışıklık sistemi zayıflığı ve bazı diğer sağlık sorunları bulunmaktadır.

İYE tedavisi, genellikle antibiyotik kullanımını içerir. Hangi antibiyotiğin kullanılacağı, enfeksiyonun türüne ve şiddetine bağlı olarak doktor tarafından belirlenir. İlaçlar doktorun önerdiği şekilde alınmalı ve tam doz süresince kullanılmalıdır. Ayrıca, sık İYE yaşayan kişilerin altta yatan nedenleri araştırmak ve önlem almak önemlidir. İyi hijyen alışkanlıkları, bol su içme ve idrar yollarına zarar verebilecek kimyasal maddelerden kaçınma da İYE'yi önlemeye yardımcı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir, çünkü tedavi edilmediğinde böbreklere zarar verebilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, idrar yolu enfeksiyonu hakkında açıklamalarda bulundu. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinin antibiyotik kullanımı gerektirdiğini söyleyen Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Üreyen mikroorganizmaya ve çocuğun klinik durumuna göre şurup formunda ya da iğne formunda antibiyotik tedavileri seçilebilir. Yine çocuğun klinik durumuna göre hastanede yatarak ya da ayaktan tedavi mümkün. İlaçlar tedavi süresi boyunca mutlaka hekimin belirlediği süre içerisinde kullanılmalı.” şeklinde konuştu.

''Kesin tanı konulması için idrar örneği şart''
Çocukta klinik olarak idrar yolu enfeksiyonu şüphesi varsa kesin tanı koymak için uygun koşullarda alınmış idrar örneğinin şart olduğunu vurgulayan Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Bu idrar örneğinde hem idrar analizi hem de idrar kültürü testi yapılmalı. Çocuklardan idrar örneği alınmasının birkaç yöntemi var. Tuvalet eğitimini tamamlamış çocukta kaplarla alabiliyoruz ancak bebeklerden idrar almak daha güçlük yaratan bir durum. Dolasıyla bebeklerden idrar alırken ya steril idrar torbaları kullanılabilir ya çocukların çiş yaptığı yerden örnek alınabilir ya da iğne ile karın üstünden idrar torbasına girerek idrar örneği alınabilir.” açıklamasında bulundu.

''Enfeksiyondan korunmak için iki önemli unsur hijyen ve bol su içmek''
İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için en önemli iki adımın bol su tüketimi ve hijyen olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Biz özellikle çocuklara bol su verilmesini ve su içme alışkanlığının kazandırılmasını söylüyoruz. İdrar akımı bolca olursa idrar torbası tam ve düzenli olarak boşaltılırsa yani işeme eylemi ertelenmezse risk azalır. Çocuğun 3-4 saatte bir idrar torbasını düzenli olarak boşaltması önemli bir faktör.” dedi.

''Enfeksiyonu yineleyen hastaların böbreklerindeki olası problemler incelenmeli''
Enfeksiyonun tam olarak iyileşip iyileşmediğini öğrenmek için kontrollü idrar tahlilleri ve idrar kültürlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Onun dışında eğer şüphelendiğimiz başka klinik bulgular varsa hastalarımıza belli aralıklarla, bir şikayeti olmasa bile idrar tahlillerinin ve kültürlerinin yapılmasını istiyoruz. Şüphelendiğimiz çocuklarda ise böbreklerde yapısal bir problem olup olmadığını inceliyoruz. Eğer enfeksiyonu yineliyorsa o zaman özel böbrek filmleri istiyoruz” şeklinde konuştu.

''İdrar yolu enfeksiyonu yüzde 50 ile 70 oranında tekrarlayabilir''
İdrar yolu geçiren bir çocukta üç konuyu oldukça önemsediklerini dile getiren Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Bunlardan bir tanesi idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlama riski. İdrar yolu enfeksiyonu geçiren bir çocuk yüzde 50 ile yüzde 70 aralığında enfeksiyonu tekrarlama riski taşır. Bu bizim açımızdan önemlidir. İkinci önemli konu ise; çocuklar idrar yolu enfeksiyonu geçirdiklerinde bunun böbrekten mi yoksa mesaneden mi kaynaklandığını ilk başta anlayamayabiliriz. Böbrekten kaynaklı idrar yolu enfeksiyonları eğer böbrekte bir zedelenme veya hasar bıraktıysa ileriki yaşlarda önemli sorunlar yaşanabilir.” açıklamasında konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER