Domuz gribi nasıl anlaşılır

Türkiye'de bir çok ilden Domuz gribi ölümleri gelmeye devam ediyor. Ülkede yaygınlık gösteren bu hastalıkla ilgili Sağlık Bakanlığıda çeşitli tedbirler alıyor. Domuz gribi ile ilgili korunma yolları nelerdir.

Domuz gribi nasıl anlaşılır
 Domuzlarda görülen influenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyon geçirerek insandan insana bulaşma yeteneği kazanmasıyla gündeme oturan domuz gribinin belirtileri mevsimsel grip ile aynı. Hastalığın etkeni olan virüs, soğuk ve nemli ortamda daha uzun süre canlılığını koruyabiliyor. Son dönemlerde sezonal grip etkeni bir virüs olarak karşımıza çıkan domuz gribi; influenza A (H1N1) virüsünün etken olduğu insanlarda solunum yollarını etkileyen ve salgılanlarla giden viral bir hastalık.
Pek çok insanı yatağa düşüren domuz gribi ilk kez Meksika’da görüldü. Sonra Amerika’da rastlanan ardından tüm dünyaya yayılan hastalık, son 50 yılın en önemli hastalığı oldu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; 2009 yılındaki salgında Türkiye'de kaybedilen hasta sayısı 627. Türkiye’de kaybedilen hasta sayısı oranı Avrupa ortalamasından daha fazla. Basit ama etkili yöntemlerle ölüme yol açabilecek kadar ağır seyreden domuz gribinden korunmak mümkün.
Kışın daha kolay bulaşan ve vakaların sayısında artış görülen bu hastalığa yakalananlar, mevsimsel grip belirtilerinden farklı değil. Her iki grip tipi de 38 dereceyi geçen yüksek ateşle birlikte yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ile solunum güçlüğü ile ortaya çıkıyor. Bunların yanı sıra bilinç bulanıklığı, kusma, genel durumunda kötüleşme ile yüksek ateşi 3 gün boyunca devam eden hastaların acil olarak tedavi edilmesi gerekiyor.
Kışın kalabalık ve kapalı ortamlarda daha uzun zaman geçirilmesi, soğuk hava sebebiyle mekanların iyi havalandırılmaması ve hasta kişilerle temas etmek durumunda kalınması dolayısıyla hastalık yaygınlaşıyor.
Okul çağındaki çocuklar gibi kalabalık ortamlarda bulunanlarda hastalığa yakalanma oranı yüksek iken; özellikle hamileler, 2 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşından büyükler, kronik akciğer ve obezite hastaları gibi risk grubunda bulunanlarda gribe bağlı hayati risk oranı daha yüksek. Bu kişilerde hastalık daha ağır seyredip, ölüme kadar gidebiliyor.
DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMANIN YOLLARI!
- Hastalığa karşı mutlaka aşı yaptırın.
- Tokalaşmaktan, öpüşmekten ve sarılmaktan kaçının.
- Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın. Bunun mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.
- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kağıt mendil ile kapatın. Kullandığınız mendili çöpe atın.
- Yeterli sıvı almaya (günde 2-2,5 litre) özen gösterin. Bol vitamin ve mineral içeren sebze ve meyveleri tüketin.
- Bulunduğunuz yerin uygun sıcaklıkta olmasını ve yeterli havalandırılmasını sağlayın.
- Ellerle temas edilen kapı kolu, ortak kullanılan telefonlar ve musluk gibi yüzeyleri sık sık genel deterjanlarla silin.
- Kapalı ve kalabalık alanlardan, toplu ulaşım araçlarından ve hasta kişilerin olduğu ortamlardan uzak durmaya özen gösterin.
- Evde bu hastalığa yakalanmış bir yakınınız varsa ayrı bir odada kalın. Kapınızı kapalı tutun.
- Eğer bu mümkün değilse maske kullanın ve odanızı sık sık havalandırın. Havlu, çatal, kaşık, bardak, telefon, kalem gibi malzemeleri ortaklaşa kullanmayın. 
- Hasta kişilere yakın temastan sakının. Temas zorunlu ise maske ve eldiven kullanın. Estetik ve toplumsal kaygılar nedeniyle maske takmaktan çekinmeyin.- Grip belirtileri olursa hemen doktora veya hastaneye başvurun.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2016, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER