Minik Tülin Türkiye'yi çok üzdü

Aydın’a bağlı Çine ilçesinde yaşayan 3 yaşındaki Tülin’in ölümü tüm ülkeyi yasa boğdu. Minik Tülin’in ölüm nedeni ise kalp krizi olarak açıklandı. Tıp dünyasının bir anda ortaya çıkan 3 yaşındaki minik bir bedende oluşan kalp krizi ile ilgili yapacağı açıklamalar gelecek günlere de taşınacak gibi görünüyor.

Minik Tülin Türkiye'yi çok üzdü
 Nasıl olur? Sorusu bu haberin duyulmasından itibaren en çok sorulan soru oldu. Tıp dünyası çaresizlik içinde yaşanan olayı tıbbi gerekçeleri ile açıkladı. Aydın'ın Çine ilçesinde esnaflık yaparak hayatını kazanan Yıldıray Duran'ın 3 yaşındaki kızı Tülin Deren Duran, rahatsızlanınca Çine Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Çocuk, duran kalbi doktorların müdahalesi ile çalıştırıldıktan sonra, ambulans ile Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne nakledildi. Burada tedavisine devam edilen küçük kızın ikinci kez kalbi durdu. Bütün müdahalelere rağmen kalbi çalıştırılamayan Duran vefat etti. Cenaze, Çine Belediyesi Evciler Mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi. Duran'ın karaciğer yetmezliği hastası olduğunu belirten yakınları, çocuğun, 10 gün önce karın ağrısı şikayetiyle başvurdukları Çine Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğünü ancak iyileşemediğini ifade etti.    



ÇOK ERKEN YAŞLARDA KALP KRİZİ NEDEN OLUR ?   

Geçtiğimiz yıllarda genç yaşta birçok insanın kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi gençlerde kalp krizini gündeme taşımıştı. Uzmanlar genellikle genç yaşta kalp rahatsızlıklarının nedeninin ve ani kalp durmalarının nedeninin o güne kadar teşhis edilmemiş bir kalp hastalığı nedeniyle olabileceğini belirtiyor. Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Türker Baran hürriyet.com.tr'ye gençlerde yaşanan kalp krizlerinin daha ölümcül sonuçlar yarattığını söyledi: "Dünyada Kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35-65. Ancak Türkiye, 50 yaş altı kalp krizine bağlı ölümlerde Avrupa birincisi. Kalp krizi genç insanlarda daha tehlikeli sonuçlar doğruyor. Yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarlar devreye giriyor. Gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizi öldürüyor. Ayrıca çocuklar ve gençlerde de spor yapmadan önce kalp kontrolleri de yapılmalı. Bilinçsiz spor kalbin düşmanıdır."    



GENÇ BÜNYELER KALP KRİZİNDEN NİÇİN KURTULAMIYOR? 


Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Türker Baran kalp krizinde gençlerin yaşlılara göre daha şanssız olduğunu belirtiyor: "Çünkü yaşlandıkça damarlar arasında ‘köprü damarları’ oluşmaktadır. Bu durumda kalp, herhangi bir damar tıkanmasında diğer damardan kan alarak beslenmeye devam edebilmektedir. Gençlerde böyle bir yapı oluşmadığı için krize hazırlıksız olan kalp aniden durup, ölüme sebep verebilmektedir. Kişiyi hayatta bırakan bu ortamlar 50 yaşından sonda gelişmektedir. Ancak gençlerin kalbi buna hazır olmadığı için kriz ile birlikte ölüm ortaya çıkmaktadır. Kalp krizi olduğu zaman 50 yaşındaki bir insan hastaneye yetiştirilebilirken, genç bir kişi hastaneye ulaştırılamadan hayatını kaybetmektedir. Çünkü yaşlıları hayatta bırakan kalbi krize hazırlayan köprü damarları gençlerde henüz oluşmamış oluyor."


Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2015, 01:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER