Ramazan ayında sağlıklı ve zinde olmak için ipuçları neler ?

Ramazan ayı başlıyor.Bu mübarek ay boyunca oruç tutulacak.Sağlık konusunda oruç tutmak ve iftar ve sahurda tüketilecek yiyecekler oruç tutanları etkileyecek en önemli unsurlar.Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için uzmanlar oruç tutacaklara çok önemli ipuçlarını açıkladılar.Hem oruç tutup ibadetini yapmak hem de günlük hayatın içinde zinde kalabilmek için bakın nelere dikkat etmeliyiz.

Ramazan ayında sağlıklı ve zinde olmak için ipuçları neler ?
Haziran ayına denk gelen Ramazan ayında uzun bir süre oruçlar tutulacak.Bu sıcak günde oruçlu olarak hayatın akışı içinde zinde kalabilmek çok önemli. Ramazan ayında oruç tutarken 16 saati aşkın bir süre aç kalınacak. 18 Haziran’da ise ilk oruç tutulacak. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek isteyenlere ipuçları veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Birkol, orucun ardından yemek yiyerek geçirilebilecek, 7-8 saat olduğunu ve beslenmenin sadece 2 öğün değil minimum 3-4 öğün olacak şekilde ayarlanması gerektiğine dikkat çekti.  Bu şekilde beslenemeyen sağlıklı insanlarda bile mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, reflü, sindirim bozukluğu, kabızlık ya da ani tansiyon yükselmesi gibi istenmeyen durumların yaşanabileceğini anlatan Esma Birkol oruç tutacakları uyararak şu bilgileri verdi:



EN AZ 3 LİTRE SU İÇMEK GEREKİYOR


"Ramazan boyunca iftar ile sahur arasında 2,5 ila 3 litre su içilmeli. Çay, yemekten bir saat sonra içmeli. Yağlı yemekleri mümkün olduğunca az tüketilmeli. Et yemeklerinde kırmızı et yerine beyaz eti tercih edilmeli. Dondurma, sütlaç, güllaç gibi az şekerli tatlılar tüketilmeli. Şerbetli ve hamur işi tatlılardan uzak durulmalı. Sindirim metobolizmasını hızlandırmak için iftardan 1-1,5 saat kadar sonra kısa süreli ama tempolu yürüyüşler yapılmalı.”




KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DOKTORUNA DANIŞMALI


“16 saatlik açlık neticesinde kan şekeri düşmekte, kurulan zengin iftar sofralarında aşırı miktarda yiyecek tüketilmekte. Bu da beraberinde bazı sağlık problemlerini getirmektedir. Başlangıçta hazımsızlık, şişkinlik, reflü, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri ve kilo alımı olmakta; şeker, kalp, tansiyon, böbrek gibi kronik hastalığı olan kişilerde ise çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu yüzden kronik hastalığı olan kişilerin doktorlarına ve diyetisyenlerine danışarak oruç tutmalarında fayda var.”






SAHURDA KAHVALTI YAPMAYA ÖZEN GÖSTERİN


“Hava sıcaklığının yüksek olmasından dolayı muhakkak sahura kalkılması gerekmektedir. Sahurda yemeğin hemen peşinden yatıldığı için daha hafif ve glisemik indeksi düşük, yani kan şekerini yavaş yükseltip geç düşüren yiyecekler tercih edilmelidir. Bu yüzden beyaz ekmek ve pide yerine sıklıkla tam buğday, çavdar ekmeği, bol söğüş domates, salatalık, biber, mevsim yeşillikleri ve taze meyveler, az miktarda fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, az yağlı peynir çeşitleri ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Çay yerine bitki çayları tercih edilmeli böylece vücutta oluşacak sıvı kayıpları da azalmaktadır. Ayrıca içilecek bir bardak tarçınlı süt veya 1 kase yoğurtta kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olacaktır.”




İFTAR SOFRALARINDA NELERİ TÜKETMELİYİZ


“İftarda kalorisi düşük ve sindirimi kolay ve tokluk süresini uzatan yiyecekler tercih edilmelidir. İftar çok soğuk olmayan su ya da hurma ile açılmalı, ardından ılık bir çorba ile başlanmalıdır. Çorbalar, etsiz ve az yağlı tercih edilmeli, et suyu, tavuk suyu ve yoğurt kullanılıyorsa yağ ilavesi yapılmamalıdır. Çorbaya bir parça ekmek veya pide ve az salata ile eşlik edilebilir veya kahvaltılıklarla devam edilerek 20-25 dakika ara verilmelidir. Daha sonra ana yemeğe geçilmelidir.”






YEMEKLERDE ZEYTİNYAĞI KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ


“Sofralarda sıklıkla yer alan dolmalar zeytinyağlı olarak, içli köfte ise haşlanarak tüketilmelidir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla pilav ya da makarna çeşitleri tercih edilebilir. Kullanılan tereyağı miktarı en alt seviyede tutulmalı, ağırlıklı olarak zeytinyağı tercih edilmelidir. Gaz yapıcı, aşırı baharatlı ve acı yiyeceklerden kaçınmalı, sindirimi kolay olduğu için balıkta sofralardan eksik edilmemelidir. İftardan iki saat sonra tekrar bir öğün yaparak metabolizmanın canlı tutulması sağlanmalıdır. Burada ise çoğunlukla taze meyveler, tatlı olarak ta dondurma, sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Hamur işi ve kızartılmış tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2015, 01:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER