Erken seçim en erken ne zaman yapılabilir ?

AKP ve CHP arasında 35 gün süren koalisyon hükümeti kurma maratonunun sonuçsuz kalması ve erken seçim ile ilgili yapılan açıklamaların ardından erken seçimin ne zaman yapılabileceği hakkında kurumlar ve yetkililer görüş belirtmeye de başladılar.Erken seçimin en erken 55 gün içerisinde yapılabileceği öğrenildi.

Erken seçim en erken ne zaman yapılabilir ?

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP’ye ‘Koalisyon ortaklığı, azınlık hükümetine destek veya mevcut hükümetle erken seçime gidilmesi” önerilerini götürecek. 45 günlük sürenin dolmasına bir hafta kala yaşanacak bu temaslarda gelişme sağlanırsa, sürenin birkaç günlüğüne esnetilmesi de gündeme yeniden gelecek. Ancak tarafların azınlık hükümeti veya mevcut hükümetle erken seçime gidilmesi noktalarında anlaşmaya varması durumunda ise bir haftalık süre yeterli olacak. Erken seçim için en az bir muhalefet partisinin direkt ya da dolaylı desteği gerekiyor.



MHP’nin erken seçim başlıklı bir desteğinin olması durumunda, tarih gündeme gelecek. Hazırlıklara olanak verebilecek en kısa takviminin 55 gün olduğu öğrenildi. Bu durum, 25 Ekim’de seçim yapılabileceği yorumlarını da gündeme getirdi.


Geçici seçim hükümeti aşamasına gelinmeden, erken seçim kararı alabilmesi için süre sorunu var. 45 günlük sürenin 23 Ağustos gecesi dolacak olması nedeniyle Cumhurbaşkanı ‘geçici seçim hükümeti’ kararı vermeden önce harekete geçilmesi gerekecek. 




Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2015, 21:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER