J Plaka Zorunluluğu Nedeniyle Çiftçi Tarlasına İşçi Götüremiyor

Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol ve hasat zamanı yaklaşan çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Manisa Son Haber
J Plaka Zorunluluğu Nedeniyle Çiftçi Tarlasına İşçi Götüremiyor

“Çiftçinin Önüne Bin Türlü Engel Çıkartılıyor”

 

Başevirgen, "Yapılan sözleşme bedelinden daha düşük fiyata domatesi alınmaya çalışılan ve ürünü tarlada kalan üreticilerin sorunları henüz çözülmemişken, üzümde olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanan rekolte kayıpları, yüksek girdi maliyetleri ve borçlar çiftçi ve üreticinin belini bükerken üreticiler bu kez de yeni bir sorunla mücadele ediyor. Hasadı yaklaşan çiftçi şimdi de j plaka sorunu nedeniyle tarlasına işçi götüremiyor" dedi.

 

Pandemi sürecinde çiftçinin daha da zor duruma düştüğünü ifade eden Başevirgen, "Çiftçimiz bütün olumsuzluklara karşı üretimden vazgeçmedi. Hastalık riskiyle karşı karşıya olmasına rağmen tarlasını ekip biçmeye devam etti. Şimdi hasat zamanı geldi ancak j plaka zorunluluğu nedeni ile tarlasına işçi götüremiyor" dedi.

 

Başevirgen, "Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında uygulamaya konan "J Plaka Yönetmeliği" ne göre servis güzergah belgesi olmayanlar araçlar taşıma yapamıyor. Servisçiler ruhsatlarında sadece plaka değişikliği olacak şekilde isteğe bağlı ticari yolcu aracı veya okul taşıtı olarak hizmet verebiliyor. Ancak bu araçlar hasada işçi taşımak için yetersiz çünkü en fazla 14 kişi taşıyabiliyor, koltuk sayısından fazla işçi taşınamıyor. Üstelik çiftçi bir de servis ücreti maliyetine katlanmak zorunda kalıyor. MANULAŞ, geçici izin belgesi almak isteyen daha büyük kapasiteli araçlar için 400 TL ücret talep ediyor. Üstelik 19 yaşından büyük araçlara bu belgeyi vermiyor." dedi.

 

"Tarım İşçileri Bu Uygulamanın Dışında Tutulsun"

 

Hasat dönemi boyunca onlarca tarım işçisinin tarla ve bağlarda haftalarca çalışması gerektiğini belirten Başevirgen, "Çiftçiye bir de bu maliyet yüklenmesin. Zaten borç batağındalar. İşçilerin can güvenliklerinin sağlanması koşulu ile tarım işçilerini taşıyan kamyon, kamyonet, pikap gibi araçlar bu uygulamanın dışında tutulsun. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER