MHP'li Erkan Akçay 'dan Mevsimlik Tarım İşçileri Önergesi

Milliyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili Erkan AKÇAY, “Mevsimlik tarım işçileri başta ulaşım olmak üzere, beslenme, barınma, eğitim, sağlık, temiz su ve altyapı ihtiyacı, iş güvenliği ile işçi sağlığı ve kamu hizmetlerine erişim gibi temel insani gereksinimlerden yoksun bir şekilde uzun çalışma süreleri, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin sorunları bir an önce mecliste tartışılarak alınacak önlemler belirlenmelidir.” dedi.

MHP'li Erkan Akçay 'dan Mevsimlik Tarım İşçileri Önergesi

 6 Temmuz 2015 Pazartesi günü Salihli ilçesi Çökelek Köyünden, bağ yaprağı toplamak için yola çıkan 15 tarım işçisi Salihli- Gölmarmara-Akhisar yolu üzerindeki Hacıveliler Köyü yakınlarında saat 5.30’da meydana gelen kazada hayatını kaybetmiş, kamyon şoförü ve bir işçi yaralanmıştı. Yaşanan kazanın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını gündeme getiren MHP Manisa milletvekili Erkan AKÇAY mevsimlik tarım işçilerinin sorunları için genel görüşme önergesi verdi.

Ülkemizde 1 milyonu geçtiği tahmin edilen mevsimlik tarım işçilerinin güvencesiz ve kayıtdışı çalışma koşullarında istihdam edildiğini belirten MHP’li AKÇAY, “Mevsimlik tarım işçileri başta ulaşım olmak üzere, beslenme, barınma, eğitim, sağlık, temiz su ve altyapı ihtiyacı, iş güvenliği ile işçi sağlığı ve kamu hizmetlerine erişim gibi temel insani gereksinimlerden yoksun bir şekilde uzun çalışma süreleri, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır.” dedi.


Mevsimlik tarım işçileri işverenden herhangi bir hak talep edemiyor


Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları, özlük hakları ve iş güvenliğine ilişkin Türk hukuk mevzuatındaki düzenlemeler yetersizliğine dikkat çeken AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “Başbakanlık tarafından 24 Mart 2010 tarih ve 2010/6 sayılı “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” konulu bir genelge yayımlamıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da 2010 yılında “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Stratejisi ve Eylem Planı”nı hazırlamıştır. Ancak her iki belgede de belirtilen tedbirler uygulamaya geçirilmemiş, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına kalıcı çözümler geliştirilememiştir.Mevsimlik tarım işçileri İş Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamı dışında bırakılmaktadırlar. Mevsimlik tarım işçileri yasal güvencelerinin sınırlılığı sebebiyle işverenden hukuki yollarla herhangi bir hak talep edememekte, ‘elçi, dayı başı’ gibi adlarla anılan aracılara teslim edilmektedir.”


Mevsimlik tarım işçilerinin en önemli sorunu ulaşımdır


Mevsimlik tarım işçilerinin en büyük sorunlarından birisinin ulaşım olduğunu belirten AKÇAY, yaşanan kazalarda yılda ortalama 350 mevsimlik tarım işçisinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Kasım 2014’te Isparta’da meydana gelen kazada 17 işçimizin hayatını kaybetmesinin ardından mecliste Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunu belirten AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “Söz konusu komisyon 24 üncü dönemde çalışmalarını tamamlamış olsa da genel kurul takviminin yoğunluğu sebebiyle komisyon raporu görüşülememiştir. Oysa her geçen gün derinleşen bir toplumsal sorun alanı olarak mevsimlik tarım işçilerinin başta ulaşım, barınma, sağlık, güvenlik konularında olmak üzere sorunlarının ele alınması gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu komisyon raporuyla birlikte mevsimlik tarım işçilerinin başta ulaşım olmak üzere bütün sorunlarının bir an önce genel kurul gündeminde görüşülmesi gerekmektedir. Bu amaçla hazırladığımız genel görüşme önergesini 9 Temmuz 2015 tarihinde meclis başkanlığına sunduk. Hiçbir siyasi partinin duyarsız kalamayacağı bu önergenin bir an önce meclis gündemine gelmesini bekliyorum.”

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2015, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER