Seçim hükümeti için süre başladı

Türkiye demokrasi tarihinde bir ilki daha yaşamaya bugün itibariyle başladı. Anayasa'da öngörülen belirlenen 45 günlük süre içinde yapılan seçimlerin hemen ardından hükümet kurulamaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşmesinin ardından seçim hükümeti kurulması için başlangıcı yaptı.

Seçim hükümeti için süre başladı
Seçimlerin hemen ardından başlayan hükümet kurma süreci Anayasa'da belirlenen 45 gün içerisinde kurulamayınca Cumhurbaşkanı yine Anayasa gereği seçim hükümeti süreci için ilk adımı attı. Hükümet kurmak için Anayasa’da belirtilen 45 günlük sürenin dolmasıyla süreç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kontrolünde işlemeye başladı. Dün Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’la görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim hükümeti için süreci Anayasa’da belirtilen şekilde başlattı. Seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yeni dönem başlamış olacak.
Hükümet için süre 5 gün
Seçimlerin yenilenmesi kararının yayınlanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçici hükümetin başbakanı olarak atanacak. Görevi alacak olan Başbakan Davutoğlu’nun, hükümeti kurmak için, Resmi Gazete’de seçim kararının yayımlanmasının ardından 5 günlük süresi olacak. Kararın, bugün Resmi Gazete’de yayımlanması halinde Davutoğlu’nun cuma gününe kadar hükümeti kurması gerekiyor.
Yemin için gün belirlenecek
Davutoğlu’nun hükümeti kurmasının ardından, dışarıdan atanan bakanlar için Meclis’te yemin töreni düzenlenmesi gerekecek. Bunun için de AK Parti ayrı bir çalışma yapacak. Resmi Gazete’de yayımlanacak karara göre bakanların ne zaman yemin edeceklerine bakılacak. AK Parti grubunda, bakanların yeminin, Meclis’te Irak ve Suriye tezkerelerinin görüşmeleriyle aynı güne denk getirilmesi planlanıyor
‘Eski topraklara’ teklif
Başbakan Davutoğlu’nun, MHP ve CHP’den bazı isimlere bakanlık teklifi götüreceğine yönelik açıklamasıyla geçmişte bu partilerde siyaset yapmış ancak zamanla partiden  uzaklaştırılmış isimleri kastettiği öğrenildi. DSP’li eski bakanlardan Hikmet Sami Türk gibi isimlerin Davutoğlu’nun değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi. Geçmiş dönemde CHP’de önemli görevler üstlenmiş ancak daha sonra dışlanmış isimler ile Ramiz Ongun gibi, MHP’de önemli pozisyonda bulunmasına rağmen dışlanan isimlerin de değerlendirilebileceği bildirildi.
Bağımsızlar dışarıdan olacak
Bu arada bağımsız bakan olarak atanacak isimlerin parti üyesi ve partiyle bir bağı bulunmaması gerektiği için Bülent Arınç, Ali Babacan, Taner Yıldız, Ömer Çelik gibi isimlerin da bakanlıklarının sona ereceği belirtildi.  AK Parti’ye düşecek 11 koltuk, tamamen mevcut milletvekili olan isimler arasından seçilecek. Bağımsızlar da dışarıdan isimlerden oluşturulacak.
SÜREÇ BEŞTEPE’NİN KONTROLÜNDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün saat 17.30’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’de Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ı kabul etti. Görüşmede seçim hükümetine yönelik sürecin konuşulduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koalisyon hükümeti için Anayasa’da öngörülen sürenin dolması nedeniyle ülkeyi erken seçime götüren süreci yönetecek.
RANDEVU İDDİALARINA YALANLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Beyaz Saray’dan randevu verilmediği yönündeki iddianın gerçek dışı olduğu bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca, ziyaretle ilgili olarak ABD nezdinde henüz resmi girişimde bulunulmadığı belirtilerek, ortaya atılan iddianın hiçbir dayanağının olmadığı vurgulandı. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2015, 02:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER