Üretim Pamuk İpliğine Bağlı

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Gölmarmara ilçesine yaptığı ziyarette çiftçilerle bir araya geldi.

Manisa Son Haber
Üretim Pamuk İpliğine Bağlı

Yeniköy ve Beyler köylerinde pamuk tarlalarında incelemelerde bulunan Bakırlıoğlu, CHP İlçe Başkanı Hayati Uyar ile birlikte Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan’ı da ziyaret etti.

Sorunları yerinde tespit etmek ve çiftçileri dinlemek için ilçe ve köy ziyaretleri yaptığını belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada;  Pamuk dikimlerinde önemli bir azalma var önemli bir pamuk üretim merkezi olan Gölmarmara ilçemizde pamuk dikim alanının % 50 azaldığını görüyoruz.

Aslında bunu sadece biz değil, uzmanlar ve çiftçiler de bir yıl önce hasattan önce görmüştü.

Manisa Milletvekili olarak hangi tedbirlerin alınacağını Manisa’lı Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi ile sormuştum. Bugüne kadar cevap verilmedi. Üretim azaldığına göre hiçbir tedbirin alınmadığı görülüyor.

Neden böyle olduğu biliniyor aslında. Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret savaşları yüzünden pamuk fiyatlarının düşmesi, maliyetlerin artması, desteklerin zamanında ödenmemesi üç yıldır primlerin artırılmaması…

Bu ülkenin pamuğa ihtiyacı var mı? Var.

Çünkü kullanılan pamuğun yarısını ithal ediyoruz. En büyük ithalatçı ülke konumundayız. Yılda 1 milyon ton pamuk ithalatımız var. 2019 yılı Ocak-Mart ayını kapsayan ilk üç aylık dönemde 177 bin ton pamuk ithalatı yapılırken, 2020 yılının ilk üç ayında ithalat miktarı 290 bin tona çıkmış.

2002 yılında 721.000 Hektar olan pamuk ekim alanı, 2009 yılında 419.000 Hektara kadar düştü. Sonradan verilen destekler ile 2018 yılında 580.000 Hektara kadar çıktı. Pamuk üreticisi istediğini alamayınca bu yıl yine 400.000 Hektara kadar düşeceği tahmin ediliyor.

Dekar başına desteklenecek ürün miktarı 650 kg’dan 500 kg’a düşürüldü. Destekleme primleri üç yıldır artırılmadığı gibi zamanında da ödenmiyor. 2019 yılı destekleme icmalleri daha yeni yayınlandı, ne zaman ödenecek belli değil.

Çiftçi pamuğunu dikti, şimdide 2020 yılı için pamuğa destek verilmeyeceği söyleniyor.

Yani perşembenin gelişi, çarşambadan belliydi. Ekim alanlarının daralacağı, üretimin azalacağı Bakanlık raporlarında bile var. Yıllardır ithalata dayalı tarım politikaları yüzünden çiftçi ülkenin ihtiyacı olan ürünleri üretmekten vazgeçmişti.

Ürettiğimizin iki katını tüketiyorsak, pamuğa ihtiyacımız varsa üretimi artırmaktan başka çare yoktur. Üretimi artırmak için destekleme şarttır.

5-10 yıllık planlamalarla pamuk üretimi ihtiyacımızı karşılayacak düzeye getirilmelidir.

İthalata konulacak kotalarla çiftçinin ürettiği pamuk fiyatının düşmesi önlenmelidir.

Üç yıldır artırılmayan ve 80 kuruş olan destekleme pirimi, 1,5 TL’ye çıkarılmalıdır.

Çiftçi bir Milletvekili olarak her zaman söylüyorum. Türkiye’nin geleceği tarımdadır. Covid-19 salgını bunu tüm dünyaya göstermiştir. Her şeyden vazgeçebiliyoruz fakat gıdadan asla vazgeçemiyoruz.

Bu nedenle tarım partiler üstü bir devlet politikası olarak görülmeli ve buna göre yeniden planlanmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2020, 23:34
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Akyıldız
Mehmet Akyıldız - 4 yıl Önce

birisi de şu Tasarruf sirketine el atsa..yıllardır ata yadigarı diye elde tutmanın kime ne faydası var?bir sürü ortak,yıllardır toplantı yapmazlar,makinalar çürüdü,iş yapmazlar,sirketi tasfiye etmezler,hesap vermezler, en güzel yerde neredeyse hayaletler şatosu,izbe küf kokulu bina..

SIRADAKİ HABER