Soma Deniş Mahallesi Meclis Gündeminde

Maden kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Sanayi, Ticaret Enerji ve Tabi Kaynaklar, Komisyonundaki görüşmelerinde Komisyon Üyesi CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Soma’nın Deniş Mahallesinin kamulaştırma sorununu gündeme getirdi.

Maden ruhsat sahası içinde kalan ve kamulaştırılmasına karar verilen 140 haneli köyde hiçbir yatırımın yapılmadığını belirten Bakırlıoğlu komisyon toplantısında yaptığı konuşmasında; 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Deniş köyü termik santral kurulum şartlı rodövans sözleşmesi ile mahalle sınırları içinde kalan ekili dikili ve yapılı unsurları ile kamulaştırılmasına karar verildi.

Fakat bu güne kadar kamulaştırmayla ilgili hiçbir adım atılmadı. Kamulaştırma yapılmadığı için köy taşınamıyor. İnsanlar ne yapacaklarını bilemiyor.

Köy Maden Sahası İçinde Kaldı

Maden sahası köye 100 metreye kadar yakınlaşmış. Açık ocak faaliyetleri sırasında ocaklardan çıkan toz, duman, gürültü ve dinamit sarsıntıları köyü yaşanmaz hale getirmiştir. İnsanlar yıkadığı çamaşırı bile dışarı asamıyor. Sokağa çıkmaktan korkuyorlar. İhaleyi ilan firma köy yerleşim alanında şimdilik madencilik faaliyeti yapmayacağını beyan ederek kısmı kamulaştırma yapacaklarını belirtiyorlar.

Köyde su yok

Köyde yaşayan vatandaşlar haftada bir gün gelen tankerden su almak zorundalar. Eğer o gün köyde yoklarsa su alamıyorlar. Kamulaştırılacağı ve köyün taşınacağı gerekçesiyle temel yaşam ihtiyacı olan su için bile yatırım yapılmaması halkı canından bezdirdi.

Valilik Köylüleri Haklı Buldu

300 yıllık geçmişe sahip Deniş köyünde yaşayan vatandaşların dilekçelerini TKİ Genel Müdürlüğüne ileten Manisa Valiliği 19 Nisan 2018 tarihli yazısında “ Türkiye Cumhuriyetinin insan haklarına dayalı demokratik hukuk devleti olma vasfı gereği vatandaşlarının insanlık/vatandaşlık/mülkiyet hakkının korunması çerçevesinde yerleşim yerinin çok yakınında madencilik faaliyetleri devam ederken, kamulaştırma işlemlerinin geciktirilerek mahalle sakinlerinin bu rahatsızlığa tahammül etmesinin beklenmesi, kamu yararı ve kamu hukuku açısından da doğru olmayacağından eğer gerçekten kısmı kamulaştırma niyet ya da kararı varsa bunun yeniden gözden geçirilmesinin uygun olacağı Valiliğimce mütalaa olunmaktadır denilerek yöre halkının da taleplerinin göz önünde bulundurularak adil bir müdahalenin gecikmeksizin yapılması gerektiğini ifade edilmiştir.

Kamulaştırma Sorunu Çözülmeli

Deniş Mahallesinin kamulaştırma sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini anlatan CHP’li Bakırlıoğlu, TKİ’nin maden alanı genişledikçe parça parça kamulaştırma niyetinin doğru olmadığını, köyün ekili dikili ve yapılı unsuzları ile birlikte tamamının kamulaştırılarak köylülere gösterilecek bir bölgede yeniden iskan edilmesi gerektiğini belirtti.

YORUM EKLE