Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı nasıl soyuldu?

Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı’nın arşivinde bulunan yaşanmış bir olay kızı sayesinde ortaya çıktı. Malatya’daki yerel basında da yer alan hikâye şöyle;

Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı nasıl soyuldu?
selcuk
 Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı’nın arşivinde bulunan yaşanmış bir olay kızı sayesinde ortaya çıktı.

Malatya’daki yerel basında da yer alan hikâye şöyle;
Milli mücadele yıllarında Demirci Kaymakamı olan İbrahim Ethem Akıncı Malatya Valisi iken 3 Atmalı tarafından nasıl soyuldu?
14 Kasım 1933 yılında Sivas-Hekimhan arasındaki Ballıkaya mevkiinde meydana gelen olayda, Sivas’tan Harput’a para götüreceği ihbarını alan Atmalılar Aşiretine mensup Seydi Battal Çıplan, Hüseyin Sırma ve Mehmet Rıza adlı üç kafadar, para ile gelecek aracı beklerken, tesadüfen gelen dönemin Malatya Valisi İbrahim Ethem Akıncı’nın jeepini durdururlar. “Ben Malatya Valisiyim” diyen Vali İbrahim Ethem Akıncı’nın üzerini arayan 3 kafadarın konuşmaları da oldukça ilginçtir.

Yanlarında 2 tane ateşli silah ve 1 adet kasatura bulunan kafadarların, arabada yaptıkları aramada para bulamayınca Vali’nin üzerini aradıkları ve çok az miktarda para çıkması üzerine, “Sen nasıl valisin, üzerinde para bile yok” şeklinde sitem etmelerine Vali’nin de, “Ben ne bileyim ki Ballıkaya’da borcum çıkacak” şeklinde espri yaptığı yöre halkı tarafından anlatılıyor.

Yine yöre halkının olayla ilgili anlatımlarına göre, Mehmet Rıza’nın, Vali’nin üzerindeki Ceketi giyip fötr şapkayı da başına taktıktan sonra, “Vali Bey sana mı yakıştı bana mı yakıştı?” diye sorduğu, Valinin ise “tabi ki sana yakıştı” demek zorunda kaldığı ifade ediliyor.


Olaydan sonra firar eden 3 kafadarı yakalamak üzere Atma bölgesine Askeri Birlikler sevk edilir. Ancak bu olayı duyan Atma Köyleri ağası Mustafa Efendi, 3 kafadarı yakalatarak Sivas’ta bulunan Savcılığa teslim ettirir. Yargılanan 3 kafadar 5’er yıl hapiste kaldıktan sonra tahliye edilir.




Valiyi soyan 3 Atmalı olarak tarihe geçen şahısların tahta kelepçeye vurulmuş bu resmi, olayı yaşayan Vali İbrahim Ethem Akıncı’nın arşivinde yer aldığı ve Bursa’da yaşayan Valinin kızı tarafından Arguvan’ın Çobandere Köyü muhtarlığına gönderilmesiyle ortaya çıkmıştır.



Valinin ceketini giyip fotör şapkasını başına takan Mehmet Rıza ortada görülüyor. Yanlarında ise Daso Hüseyin lakaplı Hüseyin Sırma ve Seydi Battal Çıplak 1933 yılında çekilen resimde böyle görülüyor.



Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2017, 19:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER