E-Fatura ile ilgili önemli açıklama

Manisa SMMM Odası Başkanı Uğur Hasacar, e-fatura konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

E-Fatura ile ilgili önemli açıklama

Üye sayısının 1000’e yaklaştığını ifade eden Hasacar, 190’a yakında stajyerin bulunduğunu kaydetti. Hasacar, 15 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan ve yürürlüğe giren 509 Sayılı VUK nunu e-uygulamalar tebliği hakkında bilgiler vererek, tüm meslek ve ticaret hayatını ilgilendiren büyük bir değişim başladığını mali müşavirlerin bu değişime hazır olduklarını iş hayatında biran önce gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini belirtti. Bundan sonraki süreçte tutulması gereken e-belge, e-fatura, e-serbest meslek makbuzu,  e-irsaliye, e defter konularında mükellefleri uyardı.
Mali müşavirler olarak bu dönüşümün farkında olduklarından bu sürece hazır olduklarını kaydeden Hasacar, “Ama iş hayatı ne kadar hazır bunu 2020’de başlayarak göreceğiz. Bir yerden mutlaka başlaması lazım çünkü çok önemli. Türkiye’nin en önemli problemlerden bir tanesi sahte fatura. Naylon fatura dediğimiz devletimizin vergi açısından inceleme portföyünün yüzde 95’ini bu sahte fatura olayı oluşturuyor. Haliyle görevi yerine getirememe durumuna giriyor aslında bu sahte faturacılar yüzünden. Bu bizi de meslek olarak zor duruma sokuyor. Bunlardan matbaalarda basılanı var, farklı ortamlarda hazırlayanları var. Sahte yazar kasalar var. Bunun önüne geçmenin en doğru yolu e-fatura üzerinden dijital ortama ve devlet üzerinden yapmaktır. Öyle bir hale gelecek ki tüccar birine 5 bin lira fatura kestiğinde bunu elden kesemeyecek. Direk Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği portal üzerinden kesecek. Haliyle kesen kişiyi de alan kişiye de Gelir İdaresi Başkanlığı otomatikman görecek.  Küçük esnaflarda yazar kasa kullananlarda çok büyük bir problem yok. Esnafın üzerinden yükü almaya çalışacağız. İnsanlar nasıl cep telefonu, sosyal medyayı kullanmayı öğrendiyse bu portalı da kullanmayı öğrenecek” dedi.  
Hasacar, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren 2018 Yılı Brüt satış hasılatları 11 bin TL üzerinde olan mükelleflerin e-fatura, e-defter ve e-arşiv mükellefi olmak zorunda olduğu, 2018 Yılı veya 2019 Yılı satış hasılatı 5 bin TL üzeri olan mükelleflerin de,  01.07.2020 tarihinden itibaren e-fatura mükellefi olarak 01.01.2021 tarihinden itibaren e-deftere geçmek zorunda olduklarını belirtti.
Hasacar, “2019 Yılından önceki yıllarda e-defter mükellefi olanlar 01.01.2020 tarihinden itibaren e-arşiv faturası kesmek zorunda, 01.01.2020 tarihinden itibaren bütün vergi mükellefleri vergi mükellefi olanlara yapacakları satışlarda 5.000.- TL yi vergi mükellefi olmayanlara yapacakları satışlarda 30.000.-TL yi aşıyorsa elden fatura düzenlemeyecekler Gelir İdaresi Başkanlığının açtığı e-portal üzerinden düzenlenme zorunluluğu getirilecektir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER