Kırmızı Et Pahalı ise Sakatat Lezzetini Kaçırmayın

Türkiye’de devam eden enflasyon artışı en çok kırmızı et fiyatlarını etkiledi. Et fiyatlarındaki artış, sofralarda etin daha az tüketilmesine yol açarken, Şanlıurfa’da ise alternatif hemen bulundu.

Kırmızı Et Pahalı ise Sakatat Lezzetini Kaçırmayın
selcuk

Ramazan ayında iftar sofralarında kilosu 50 TL’ye varan kırmızı ete alternatif olarak kilosu 4 TL’den başlayan sakatat çeşitleri nefis tatlarıyla yerlerini aldı. Sakatatın tüm çeşitleri hem besleyici, hem farklı tatlarıyla tüketiliyor. Pahalı olan kırmızı etin yerine vatandaşlar sakatat alabilmek için uzun kuyruklar oluşturuyor.

Ramazan Ayında Talep Artıyor;

Özellikle Ramazan ayında sakatata talebin fazla olduğunu belirten kasap İzzettin Saldırıcı, “Şanlıurfa'da sakatatçıyım. Sakatat denince Şanlıurfa'da ciğer kebapları meşhurdur. Burada sakatata iftar ve sahurda yoğun talep gösteriliyor. Biz burada dana ciğer, kuzu ciğer, kuzu yüreği, ciğer ve dalak satıyoruz. Et fiyatları yükselince, insanlar sakatata yöneldi. Fiyatlarımız, dana ciğeri 30 lira, böbrek 8 lira, yürek 15 lira, kuyruk yağı 28 lira, kuzu yüreği 28 lira, dalak 4 lira ve tavuk göğsü kemiksiz 15 liradır. Şanlıurfa'da et fiyatları 40-45 lira arasında satılıyor. Sakatat ete göre biraz uygun olunca, özellikle maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar talep ediyor. Sakatat satışlarımız iyi gidiyor” dedi.

Lezzeti Kırmızı Et İle aynı ;

Et yerine sakatat tercih eden vatandaşlardan Fevzi Durmuş, “Et fiyatlarını sormaya bile cesaret edemiyoruz. Et fiyatları el yakıyor. Biz de mecburen ucuz olan etlere yöneldik. Tavuk ve böbrek aldım. Sakatat fiyatları marketlere göre daha uygundur. Böbreği 8 liraya aldım. Tavuk diğer yerlerde 22 lirayken, burada 16 liraya aldım” diye konuştu.

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesindeki Haşimiye Meydanı'nda bulunan sakatatçılar çarşısında dalağın kilosu 4 lira, dana böbreği 8 lira, dana yüreği 14 lira, kuzu yüreği 30 lira ve dana ciğeri 30 liradan satılıyor.

Dana yüreğinin faydaları;

Öncelikle belirtelim ki; şeker, diyabet, tansiyon problemi, damar tıkanıklığı ve kolesterol sorunu olanlar sakatat tüketimini uzman kontrolünde yapmalıdırlar. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa haftada bir yiyerek etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Sakatat türleri arasında tadı kırmızı ete en yakın olan tür yürektir. Düzenli olarak yürek tüketildiğinde kansızlık problemi ortadan kalkabilir ve vücutta demir eksikliği varsa bu sorun ortadan kalkabilir.
B12 vitamini açısından son derece zengindir. B12 ise vücudumuz için en kıymetli bileşendir.

Uzmanlar yüreğin etkilerinden daha fazla faydalanabilmeniz için sabah aç karna yenmesini tavsiye ediyor.

Potasyum, çinko, demir ve fosfor bakımından zengindir.

Pişirme şekli ise; yürek temizlendikten sonra az miktarda yağ ile orta ateşte 20 dakika pişirilerek tüketilmesi önerilir.

Böbrek faydaları;

İnek ve kuzu böbreklerinde selenyum ve oksidatif maddeler bulunur. Son derece önemli olan bu bileşenler, bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı koruma sağlar. Bu etkisinin yanı sıra depresyon belirtilerini de azaltır. Stresten kaynaklı problemler yaşıyoranız haftada bir kez böbrek yiyebilirsiniz. Sinir hücrelerini yenileyebilen böbrek psikolojik sorunlar riskini azaltır.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2019, 01:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER