Manisa’da 10 Esnafın 7’si Borçlu

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay Manisa esnafının prim borcuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Akçay, Manisa’da 2015 yılında 28 bin esnaf prim borcunu ödeyememiştir. Bu rakam Manisalı esnafın yüzde 66,4’üne tekabül etmektedir.” dedi.

Manisa’da 10 Esnafın 7’si Borçlu

 Manisa milletvekili Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay Manisa esnafının prim borçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Ülkemizdeki ekonomik sorunların en fazla etkilediği toplum kesiminin esnaf ve sanatkârlar olduğuna dikkat çeken MHP’li Akçay, “Esnaf ve sanatkârlarımız bu süreçte borçlarını ödemekte zorlanır hale gelmişlerdir. Bu borçların en önemli kalemlerinden birisi de SGK prim borçlarıdır.” dedi.



Ülkemizdeki işyerlerinin yüzde 99’u esnaf ve küçük işletmelerinden oluştuğunu belirten MHP’li Akçay “Esnaf ve sanatkârlar ülkemizin ve Manisa’mızın toplumsal yapısının temel direğidir. Esnaf ve sanatkârlar ekonomik sıkıntılar içinde ayakta kalma mücadelesi vermektedir. AKP döneminde esnaf ve sanatkârlarımızın sorunları katlanarak artmıştır.” dedi.


Manisa’da 10 Esnafın 7’si Borçlu

Esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarını ödeyemez duruma geldiğine dikkat çeken MHP’li Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “Manisalı esnafın SGK prim borçlarına ilişkin vermiş olduğum soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından gelen cevap malumun ilanıdır. Buna göre, sadece 2015 yılında Manisa’da 28 bin esnafımız SGK prim borçlarını ödeyememiştir. Manisa’da şu an 42 bin 172 esnaf olduğu hesaba katıldığında SGK prim borcu olan esnafımızın oranı yüzde 66,4’tür. Diğer bir ifadeyle Manisalı her 10 esnafımızın 7’si SGK prim borcunu ödeyememektedir. Bu tablo Manisa’da esnafımızın ne kadar zor şartlarda işlerini yürütmeye çalıştıklarının göstergesidir.”

Esnaf Yüzde 30 Artan Prim Ödemesini Nasıl Karşılayacak?

En düşük SGK priminin dahi 439,36 liradan 568,22 liraya yükseldiğine dikkat çeken MHP’li Akçay, “En düşük prim ödemesi bile 128,86 lira artmıştır. Artışın oransal karşılığı ise yüzde 29,3’tür. Esnafımızın işleri yüzde 30 arttı mı da esnafımıza bu denli bir yük getirilmektedir?” dedi.


Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “Ülke ekonomisi her geçen gün kötüye gitmektedir. Ekonomiye güven düşüyor, işsizlik artıyor, makro ekonomik veriler giderek kötüleşiyor. Ekonomiye pembe gözlüklerle bakanlar esnaf ve sanatkârların içinde bulunduğu zor durumu göremiyor. Bugün esnafımız siftah dahi yapmadan evine ekmek götürme çabasındadır. Ekonomi bu kadar olumsuz bir tablo çizerken esnafımızdan prim borçlarını ödeyebilmesi beklenemez. Önümüzdeki günlerde prim borcunu ödeyemeyen esnaf sayısında artış kaçınılmaz hale gelecektir. Bir an önce esnaf ve sanatkarların prim ödemelerine ilişkin bir destek mekanizmasının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Prim yükündeki aşırı artış hükümet tarafından desteklenmelidir. Unutulmamalıdır ki, esnaf ve sanatkârlarımız düzlüğe çıkmadan ekonomide büyüme olmaz, zenginleşme, refah ve bolluk olmaz. Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını görmezden gelen bir ekonomi politikası ülke ekonomisini uçuruma sürüklemekten başka bir vizyon ortaya koyamaz.”

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 00:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER