Cumhurbaşkanı itiraf etti hükümet cevap veremedi

MHP grup başkanvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çözüm sürecinde valilerimiz kendilerine verilen talimat gereği terör örgütlerine operasyona girmiyorlardı” sözlerine ilişkin Başbakan, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanına soru önergesi verdi. Tek cevap Milli Savunma Bakanından geldi. MHP’li Akçay, “Sayın bakan önergedeki sorulara cevap vermekten kaçınmış” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı itiraf etti hükümet cevap veremedi
 7 Haziran milletvekili genel seçimlerinden sonra artan terör saldırıları açılım ve çözüm süreçlerinde terör örgütüne yapılmayan operasyonları yeniden tartışmaya açmıştı. MHP Grup başkanvekili Erkan Akçay konuyu soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı. Başbakan, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanının ayrı ayrı cevaplaması istemiyle verdiği soru önergelerinde MHP’li Akçay silahlı kuvvetlerin reddedilen terör operasyonu taleplerini sordu.

 

            ‘Çözüm Süreci’nde silahlı kuvvetlerin terör örgütüne operasyon yapabilmesinin vali iznine bağlandığını belirten MHP Grup başkanvekili Akçay, “Silahlı kuvvetlerin terör örgütüne operasyon yapabilmesi vali iznine bağlanmış ve bu doğrultuda silahlı kuvvetlerden gelen operasyon izin taleplerinin valiliklerce reddedildiği kamuoyuna yansımıştır. Hatta cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir itirafı da kamuoyuna yansımıştır. Sayın Erdoğan 17 Eylül 2015’te ‘Çözüm Süreci içerisinde valilerimiz kendilerine verdiğimiz talimatlar gereği ciddi manada bu terör örgütlerine karşı şu andaki operasyonlara girmiyorlardı.’ demiştir. Yine sayın cumhurbaşkanının 22 Ağustos 2013’teki ‘Hazmedilmeyen bazı durumlara rağmen operasyon yapmıyoruz... Sekiz aydır bir sükûnet var. Hazmedilmeyen bazı olaylara katlanarak (yetkililer) operasyon yapmadılar.’ ifadesi de unutulmamıştır.”

 

Bu itirafların geldiği dönemde terör örgütüne yönelik operasyonlardaki azalmanın dikkat çekici olduğunu belirten MHP’li Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “Biz sadece cumhurbaşkanının itiraflarından yola çıkarak hükümete silahlı kuvvetlerin reddedilen terör örgütüne operasyon taleplerini sorduk. Önergeleri 9 Aralık 2015’te verdim. 3 ay sonra tek cevap Milli Savunma Bakanından geldi. Sayın bakan cevabında sadece ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ulusal güvenliğini ve kamu düzenini tehdit eden, güvenlik güçlerinin ve vatandaşlarının can ve mal güvenliğini hedef alan terör örgütünün eylemlerine karşı mevzuat çerçevesinde valililerin sorumluluğu ve genel koordinatörlüğünde operasyonlarına devam etmektedir.’ demiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevi zaten bu. Bunu yapmazsa kanunlara aykırı hareket etmiş olur. Ancak önergemde şu anki durumu değil, çözüm sürecinde izin verilmeyen askeri operasyon talebi sayısını sormuştum. Sayın bakan sorumluluğu valilere atarak işin içinden sıyrılamayacaktır. Anlaşılan o ki, sayın cumhurbaşkanının itiraf ettiği hususlara cevap vermekten kaçınmaktadır. Cumhurbaşkanı itiraf ettiğine göre hükümet neden kamuoyundan bilgi saklamaktadır? Cumhurbaşkanının dile getirdiği izin verilmeyen operasyonlar devlet sırrı mıdır? Neticede, Milli Savunma Bakanı önergeme cevap verememiştir. Önergelerin veriliş tarihinden 3 ay geçtikten sonra başbakan ve İçişleri Bakanı cevap verebilir mi, sanmıyorum.”



 

Hükümetin cevaplayamadığı sorular şöyle: 1 Ağustos 2009 tarihi sonrasında Türk Silahlı Kuvvetlerinden terör örgütü PKK’ya yönelik askeri operasyon yapmak için valiliklere gelen izin taleplerinin sayısı nedir? Bu taleplerin geliş tarihleri nedir? Bu talepler hangi valiliklere iletilmiştir? 1 Ağustos 2009 tarihi sonrasında Türk Silahlı Kuvvetlerinden terör örgütü PKK’ya yönelik askeri operasyon yapmak için gelen izin taleplerinin kaç tanesi valilikler tarafından kabul edilmiştir? Kabul edilen taleplerin tarihleri nedir? Kabul edilen taleplere dair işlemlerin yapıldığı valilikler hangileridir?

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2016, 22:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER