Merkez Bankası, büyük merakla beklenen faiz oranını açıkladı

Merkez faizi 250 baz puan artırarak 40'tan 42.5'a çıkardı. Merkez Bankası kasım ayı toplantısında faizi 500 baz puan artırarak 35'ten 40'a çıkarmıştı. Bu artış Merkez'in altıncı faiz artışı olmuştu.

Merkez Bankası, büyük merakla beklenen faiz oranını açıkladı

YAVAŞLADI, PEKİ SÜRECEK Mİ?
Kararda şöyle denildi: "Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir."

MERKEZ BANKASI'NA SİYASİ BASKI MI BAŞLADI?
Halk Tv yayınına katılan ekonomist Evren Devrim Zelyut Merkez Bankası'nın kararını şöyle değerlendirdi: "Karar metninde önemli bir nokta var. Metinde parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını söylüyor. Ve ekliyor "en kısa sürede tamamlamayı öngörmektedir". Buradan Merkez Bankası'na ufak ufak bir siyasi baskı birikmeye başladığını anlıyoruz. Şirketleri düşük faizli bir iktisadi atmosfere alıştırdılar. Bu AKP'nin çok önemli bir yanlışı oldu. Bu firmalar Covid döneminde iflas ettiler.
Ben bu metinde bankanın üstüne önemli bir siyasi baskının geldiğini hissediyorum."

‘SIKILAŞMANIN SONUNA GELİYORUZ’ MESAJI VERMİŞTİ
Merkez Bankası'nın Kasım ayı PPK metninde “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır” ifadelerine yer verilmişti.

Bu ifadeler ekonomistler tarafından faiz artışında sona gelindiği şeklinde yorumlanmıştı.

DOLARDA DURUM NE?
Dolar/TL bugün 29,13'ü aşarak 29,16 seviyesiyle yine zirvelerde seyretti. Merkez'in faiz kararının dolar kurunu nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

FAİZ ARTIŞLARI
Merkez Bankası, Ekim ayı toplantısında, yüzde 30 olan faiz oranı 500 baz puan artışla 35'e çıkarılmıştı. Bu artış Merkez'in beşinci beşinci faiz artırımı olmuştu.

Merkez Bankası, haziran ve temmuz aylarında toplam 900 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 8.5'tan 17,5’e çekmişti.

Enflasyondaki hızlanma üzerine TCMB, 24 Ağustos'taki toplantısında 750 baz puanlık rekor artışla faizi yüzde 25'e yükseltti.

21 Eylül’deki toplantıda da 500 baz puanlık artışla politika faizi yüzde 30’a çekildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER