Demirci'nin eğitim sorunları Başbakan Davutoğlu 'na soruldu

Manisa ‘nın Demirci ilçesinde gündem değişiyor ama gündemin adı hep eğitim olmaya devam ediyor. Uzun süredir Demirci ‘de Eğitim Fakültesinin belli bölümlerinin merkeze taşınacağı dedikodularına son noktayı Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Ahmet Ataç koymuş “böyle bir durum yok söylentiler tamamen yalan” demişti. Daha sonra ise eğitimine halen devam etmekte olan Halıkent Anadolu Lisesi’nin öğrenci kaydetmeyerek kademeli bir süre içinde kapacağı oldu.

Demirci'nin eğitim sorunları Başbakan Davutoğlu 'na soruldu
  Manisa ‘nın Demirci ilçesinde gündem değişiyor ama gündemin adı hep eğitim olmaya devam ediyor. Uzun süredir Demirci ‘de Eğitim Fakültesinin belli bölümlerinin merkeze taşınacağı dedikodularına son noktayı Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Ahmet Ataç koymuş “böyle bir durum yok söylentiler tamamen yalan” demişti. Daha sonra ise eğitimine halen devam etmekte olan Halıkent Anadolu Lisesi’nin öğrenci kaydetmeyerek kademeli bir süre içinde kapacağı oldu. Milli Eğitimce il ve ilçe de farklı bilgiler paylaşılsa da Demirci Kaymakamlığında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Demirci ilçesinde davet edilen STK ve siyasi parti temsilcilerine bir sunum gerçekleştirilmişti. Demirci ‘de yapılması düşünülen ve hatta arsası bir bağışçıdan sağlanan Sağlık Meslek Lisesinin yapılan tüm müracaatlara rağmen ilçede yeni bina yaptırılması başarılamadığı iktidar partisi AKP’nin Demirci ilçe Başkanı Ertuğrul Uyar tarafından ifade edilmişti. CHP Demirci örgütü ise bu toplantının ardından ilçede belli noktalarda kurduğu stantlarda Halıkent Anadolu Lisesinin belli bir süre sonunda kapanmaması için imza kampanyası düzenlemiş, konu CHP’li Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer tarafından TBMM’ye taşınmış, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ‘ya soru önergesi verilmişti. Bu sürecin ardından geçtiğimiz gün ilçenin yerel gazetesi ve sitemizde de yayınlanan CHP Demirci İlçe Başkanı Mustafa Özkıran’ın yaşanan bu süreci paylaştığı zehir zemberek basın açıklaması ile gündem yine kızışmıştı.

Demirci ‘de eğitim olan gündeme dair sıcak gelişmelere bugün MHP ‘de dahil oldu. Milliyetçi Hareket Partisinin TBMM başkan vekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay Demirci ilçesinde son günlerde herkes dilinde ve kulağında olan eğitim sorunlarına dair Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘na yazılı olarak yanıtlanmak üzere soru önergesi verdi. Demirci ilçesinin eğitimle ilgili hemen hemen tüm konularının işlendiği yazılı soru önergesinde Başkabakan Davutoğlu’na Demirci gündemi aktarılmış oldu.

Akçay’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesi şöyle;



 

         TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 Erkan AKÇAY

MHP Manisa Milletvekili 





Manisa ili Demirci ilçemiz yıllardır iç göç vermektedir. Nitekim 1965 yılında 42.485 olan Demirci’nin nüfusu 2015 yılında 42.278’dir.

 

Demirci’de 2.307 öğrenci 8 okulda ortaöğretime devam etmektedir. Bu öğrencilerden 1.042’si yani yüzde 45’i akademik lise olarak tanımlanan Demirci Anadolu Lisesi, Halıkent Anadolu Lisesi ve Necip Fazıl Kısakürek Anadolu lisesinde öğrenim görmektedir.  

 

 Meslek liseleri olarak tanımlanan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İbrahim Ethem Akıncı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Demirci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde toplam 1.265 öğrenci öğrenim görmektedir. Meslek liseleri olarak tanımlanan bu okullardaki öğrencilerin genel toplamdaki öğrencilere oranı yüzde 55’tir.  

1970–1971 eğitim-öğretim döneminde hizmete açılan Demirci Lisesinin ismi 2010–2011 öğretim yılında Demirci Halıkent Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir. 23 öğretmen ve 12 derslikte 289 öğrenciyle eğitim hizmeti vermeye devam eden Demirci Halıkent Anadolu Lisesinden 2014 yılında 52 öğrenci mezun olmuş ve bunların 30’u üniversitelere yerleşmiştir. Bu öğrencilerden 6’sı Meslek Yüksekokullarını tercih ederken 24’ü 4 yıllık fakülteleri kazanmıştır. Dolayısıyla 2014 yılında Halıkent Anadolu Lisesi mezunlarının üniversiteye yerleşme oranı yüzde 56, lisans programlarına yerleşme oranı yüzde 46’dır. 2015 yılında ise üniversiteye yerleşme oranı yüzde 48, lisans programlarına yerleşme oranı yüzde 28 olarak gerçekleşmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı akademik liselerde % 30,  mesleki liselerde % 70 okullaşma oranını hedeflemektedir. Demirci’de de bu orana ulaşma ve Halıkent Anadolu lisesinin üniversite sınavlarında başarısız olması gerekçe gösterilerek Halıkent Anadolu Lisesinin kademeli olarak kapatılması ve bunun yerine Sosyal Bilimler Lisesinin açılması hedeflenmektedir. Oysa eğitim kurumlarının hangi gerekçelerle kapatılacağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıkça belirtilmiştir. Nitekim, Nisan 2010 tarihli ve 2631 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Kurum Açılması ve Kapatılmasına İlişkin Esasların Eğitim kurumlarının kapatılma esasları başlıklı 16 ncı maddesinde eğitim kurumlarının veya bu kurumların bünyesindeki bölümlerin hangi nedenlerle eğitim-öğretime kapatılacağı açıkça belirtilmektedir. Bu maddenin a) fıkrasına göre; kurumun faaliyet gösterdiği bina ve tesislerin kullanılamayacak derecede harap olması ve bu durumun teknik rapor ile tespit edilmesi gerekmektedir. b) fıkrasına göre kurumun verdiği hizmetin verimliliğinin azaldığı Bakanlıkça veya Valilikçe mahallinde yaptırılan inceleme raporuyla belirlenmesi gerekmektedir. c) fıkrasına göre okul öncesi eğitim kurumları ve ilköğretim okullarında öğrenci sayısının 10, genel lise ve Anadolu liselerinde 80, diğer orta öğretim kurumlarında 40’ın altına düşmesi gerekmektedir.

 Bu kapsamda;

 

1-                     1970-1971 eğitim-öğretim döneminden itibaren lise olarak eğitim hizmeti veren Demirci Halıkent Anadolu lisesine 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci kabul edilmeyeceği ve lisenin üç yıl içinde kademeli olarak kapatılacağı yönündeki iddialar doğru mudur?

 

2-                     Nisan 2010 tarihli ve 2631 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan ‘ Kurum Açılması ve Kapatılmasına İlişkin Esaslar’da kurumların hangi gerekçelerle kapatılacağı açıkça yer almaktadır.  Demirci Halıkent Anadolu Lisesinin Kurum Açılması ve Kapatılmasına İlişkin Esasların hangi maddesine göre kapatılması düşünülmektedir?

 

3-                     Nisan 2010 tarihli ve 2631 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Kurum Açılması ve Kapatılmasına İlişkin Esasların Eğitim kurumlarının kapatılma esasları başlıklı 16 ncı maddesine göre bir ortaöğretim kurumu bina ve tesislerinin kullanılamayacak durumda olması, hizmet verimliliğin düşüklüğü ve öğrenci 80’in altına düşmesi gibi ana nedenlerle kapatılabilir. Bina ve tesisleri son derece düzgün olan, Demirci şartlarında hizmet verimliliği tartışma götürmeyen ve 289 öğrencisi bulunan Demirci Halıkent Lisesini bu maddenin hangi fıkrasına göre kapatmayı düşünüyorsunuz?

 

4-                     Demirci’de ortaöğretimdeki 2.307 öğrenciden yüzde 45’i yani 1.042’si Anadolu liselerinde, 1.265’i yani yüzde 55’i mesleki eğitim liselerinde eğitim görmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı akademik liselerde % 30,  mesleki liselerde % 70 okullaşma oranını hedeflemektedir.  Demirci Halıkent Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığının mesleki liselerdeki okullaşma oranını yakalama amacıyla mı kapatılmaktadır?

 

5-                     2014 yılında Demirci Halıkent Anadolu Lisesi mezunlarının üniversiteye yerleşme oranı yüzde 56, lisans programlarına yerleşme oranı yüzde 46’dır. Bu oran Demirci şartlarında oldukça başarılı bir orandır. Bu oranı başarısız olarak değerlendirip Demirci Halıkent Anadolu Lisesini kapatma gerekçesi olarak sunmak bilimsel gerçeklerle bağdaşmakta mıdır? 

 

6-                     Demirci Anadolu Lisesinin üniversite sınavlarındaki başarı oranını bilimsel gerçekler dışında başarısız olarak nitelendirerek, Demirci ile özdeşleşen bu okulu kapatmak yerine Demirci Anadolu Lisesindeki eğitimin kalitesini artırmayı düşünüyor musunuz?

 

7-                      2015-2016 eğitim öğretim döneminde Demirci’deki ortaokulları bitiren ve TEOG sınavına giren 545 öğrenciden 45’i Fen Liselerine, 495’i Akademik ve meslek liselerine yerleşirken sadece 5 öğrenci başarısız olmuştur. Akademik ve meslek liselerine yerleştirilen öğrencilerden yaklaşık 50’si fen liselerine yerleştirilebilecek puan olan 450 ve üzerinde puan almasına rağmen Demirci’de Fen Lisesi olmaması ve ailelerin maddi sorunları nedeniyle bu öğrenciler fen liseleri yerine akademik ve meslek liselerini tercih etmişlerdir. Eğitim nedeniyle göçü önlemek ve yıllardır eğitim şehri olarak tanımlanan Demirci’yi eğitim alanında cazibe merkezi haline getirmek için Demirci’ye Fen Lisesi açmayı düşünüyor musunuz?

 

8-                     Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesinin fen lisesi veya sosyal bilimler lisesine dönüştürülmesinin Demirci’deki eğitimin başarı çıtasını daha da yükseltecektir. Demirci’deki eğitimin başarı çıtasını yükseltmek ve Demirciden eğitim kaynaklı göçleri önlemek için Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesini fen lisesi veya sosyal bilimler lisesine dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?

 

9-                     Demirci ilçemiz yıllardır iç göç vermektedir. Nitekim 1965 yılında 42.485 olan Demirci’nin nüfusu 2015 yılında 42.278’dir. Demirci ekonomisinin temel taşlarından biri de Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesidir.  2 Aralık 1964 tarihinde “Demirci İlk öğretmen Okulu” olarak eğitim ve öğretime başlayan Celal Bayar Üniversite Demirci Eğitim Fakültesinde sınıf öğretmenliği, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Fen Bilgisi Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümlerde yaklaşık 4 bin öğrenci eğitim görürken gece bölümünün kapanmasıyla öğrenci sayısı yaklaşık 3 bine düşmüştür. Bu da Demirci ilçemizin ekonomisini olumsuz etkilemiştir. Demirci Eğitim Fakültesinin gece bölümleri neden kapatılmıştır?

 

10-                 Demirci Eğitim Fakültesine başka bölümler açarak Demirci ekonomisini ve Demirci’nin sosyal çehresini canlandırmayı düşünüyor musunuz?

 

11-                 Demirci Eğitim Fakültesinin Manisa merkeze taşınacağına yönelik iddialar doğru mudur? Demirci Eğitim Fakültesinin Manisa merkeze taşınmasının eğitim şehri olarak tanımlanan Demirci’nin ekonomisine ve sosyal yaşamına etkisi ne olacaktır?

 

12-                 Manisa merkeze 177 km uzaklıkta bulunan ve yaklaşık 10 bin el tezgâhı bulunan Demirci ilçesinde halıcılık yüzyıllardır en önemli geçim kaynaklarından biridir. 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde Demirci Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve Manisa İşkur Müdürlüğünce onaylanan proje ile Demirci’de atölye halıcılığını yaygınlaştırmak amacıyla 44 ayrı atölyede 1.100 kursiyere el halı dokuma kursu verilmiştir. Halıcılık ve yün sektörünün gelişmiş olduğu Demirci ilçemizde Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde ‘ Halıcılık İleri Teknoloji Enstitüsü veya Halıcılık Araştırma Enstitüsü kurmayı düşünüyor musunuz?

 

Halıcılık sektörünün geliştirilmesi amacıyla Demirci ilçesinde Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde fakülte veya yüksekokul açmayı düşünüyor musunuz?







HABER-Mustafa Temiz-DEMİRCİ

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2016, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER