Hipertansiyon ve beslenme tedavisi/ Diyetisyen Gamze Akkaş Yazdı

Diyetisyen Gamze Akkaş yazdı -Demirci-Manisa Son Haber Hipertansiyon ve beslenme tedavisi

Manisa Son Haber
Hipertansiyon ve beslenme tedavisi/ Diyetisyen Gamze Akkaş Yazdı

Bu yazımızda sizlerle ülkemizde ve dünyada önemli halk sağlığı sorunları arasındaki yerini korumakta olan ‘hipertansiyon’dan bahsedeceğiz.

Hipertansiyon terimi, klinik olarak sistolik kan basıncının ≥140 mmHg ve/veya diastolik kan basıncının ≥90 mmHg olduğu fizyolojik durumu tanımlamada kullanılmaktadır.

Hipertansiyonda Beslenme Tedavisi

Yaşam tarzı değişiklikleri

Yüksek kan basıncı seviyelerini düşürmek için önerilen yaşam tarzı değişiklikleri arasında tuz ve alkol tüketiminin sınırlandırılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, ideal vücut ağırlığının korunması ve düzenli fiziksel aktivite sayılabilir.

Diyetle tuz alımının kısıtlanması

Hipertansiyondan korunmak için günlük sodyum alımının günde 2 gram (yaklaşık 5 g sofra tuzunu) ile sınırlandırılması önerilmektedir. Yemeklere fazla tuz eklenmemeli, yüksek sodyum içeriğine sahip besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle yüksek miktarda tuz içerebildiklerinden işlenmiş gıdaların tüketimi kısıtlanmalıdır.

Düzenli fiziksel aktivite

Hipertansif bireylerin haftada 5-7 gün, en az 30 dakika/gün orta yoğunlukta dinamik aerobik egzersize (yürüme, koşu, bisiklet veya yüzme) katılmaları önerilmektedir. Direnç egzersizlerinin de haftada 2-3 gün yapılması önerilebilir.

Diğer faktörler

Hipertansiyon hastası bireylerin taze sebze ve meyve, kurubaklagil, düşük yağlı süt ürünleri, tam tahıllı ürünler, balık ve doymamış yağlardan zengin sağlıklı ve dengeli bir diyet tüketmesi önerilmektedir. Bu hastalarda kırmızı et tüketimi, doymuş yağ tüketimi ve şekerli besinleri sınırlandırmak hedeflenmektedir.

Bir sonraki yazımızda görüşene dek sağlıklı günler dilerim.

16 Aralık 2021

Gamze Akkaş

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER