Maski su polemiği yaratanlara tokat gibi cevap verdi

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, 2014 Temmuz ayında fiilen kurularak ayrım gözetmeksizin 17 ilçeye dev hizmetler ve yatırımlar gerçekleştirmiştir. MASKİ, harabe durumundaki depoların yenilenmesinden içme suyu arıtma tesislerine ve klorlama sistemlerine kadar birçok alanda yatırımı hayata geçirmiştir. Bu kapsamda 2015 yılında 30 Büyükşehir Belediye arasında en çok altyapı yatırımı yapan Büyükşehir Belediyesi ödülüne sahip olmuştur.

Maski su polemiği yaratanlara tokat gibi cevap verdi
 Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, 2014 Temmuz ayında fiilen kurularak ayrım gözetmeksizin 17 ilçeye dev hizmetler ve yatırımlar gerçekleştirmiştir. MASKİ, harabe durumundaki depoların yenilenmesinden içme suyu arıtma tesislerine ve klorlama sistemlerine kadar birçok alanda yatırımı hayata geçirmiştir. Bu kapsamda 2015 yılında 30 Büyükşehir Belediye arasında en çok altyapı yatırımı yapan Büyükşehir Belediyesi ödülüne sahip olmuştur.
MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa’nın 14 ilçesinde içme sularının mikroplu olduğuna dair iddiaları reddederek bir basın açıklaması yaptı:
“Manisa’nın suyu hiç olmadığı kadar sağlıklı
Vatandaşlarımıza sağlıklı su temin etmek amacıyla MASKİ Genel Müdürlüğümüz, Manisa’nın sularını sürekli olarak devlete bağlı Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve tek akredite kurum olan İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne analiz ettirmektedir. Ayrıca kendi ekiplerimizle de sürekli olarak ölçüm ve izleme yapmaktayız. Mikrop olduğu iddia edilen suların bir kısmında klor seviyesinin düşük olduğu görünmektedir. Bu analizlerin yapılmasının amacı da klor seviyesini yasal sınırlar içerisinde tutmaktır. Açıklamalarda, klor seviyesi düşük çıkan mahallelerin suyunda mikrop olduğu iddia edilmektedir. Bu mahallelerde sular mikroplu değildir. Ayrıca su numunelerinin alındığı yerlerin cami, okul ve mahalle çeşmeleri olduğu görülmektedir. Vatandaşımızın bildiği üzere cami ve mahalle çeşmelerinin hepsi şebekeye bağlı değildir. Ayrıca cami ve okulların kendi depoları bulunmakta olup depoların ve parsel içindeki şebekelerin sorumluluğu MASKİ’ye ait değildir. Eğer iddia edildiği gibi sular mikroplu olsaydı, geçmiş yıllarda diğer illerde yaşanan içme suyuna bağlı toplu sağlık sorunları ortaya çıkardı.
Analizlerde MASKİ öncesi ve sonrası
Büyükşehir Yasası’ndan önce 2012 yılında yapılan 2.914 içme suyu analizinde uygunsuz analiz sayısı 605’tir. 2013 yılında 4.769 içme suyu analizinde ise 1.226 uygunsuz analiz olduğu belgelerde sabittir. 2017 yılının 9. ayında 201, 10. ayında 155, 11. ayında 103 ve 12. ayında 67 analizde klor eksikliği görülmüştür. Görüleceği üzere her geçen ay İdaremizin yaptığı çalışmalar neticesinde klor eksikliği bulunan su analizleri sürekli olarak azalmaktadır. Bu da Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmaların ne kadar doğru olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca alınan analizlerde klor seviyesinin yasal sınırlar içerisinde olmasına rağmen analizlerin uygun olmadığını belirten raporlar ise manidardır. Bununla ilgili kurumumuz işin takipçisi olacaktır.


MASKİ, birilerinin söylemleri ile değil, kendi plan ve programı çerçevesinde çalışmalarını yürütmektedir
MASKİ Genel Müdürlüğümüz, kurulduğu günden itibaren klorlama sistemi ile ilgili ihaleler gerçekleştirmekte ve alımlar yapmaktadır. İddia edildiği gibi 16 Ağustos tarihinde ‘benim açıklamamdan sonra ihaleye çıkıldı’ söylemi ise tamamen asılsız ve hiçbir dayanağı olmayan açıklamalardır. MASKİ olarak tam otomatik klorlama cihazları ile ilgili 23 Ekim 2015, 7 Aralık 2016, 29 Mart 2017 tarihlerinde farklı usuller ile ihaleler yapılarak klorlama cihazları alınmıştır. 1.600 depomuzdan sadece geriye 185 tanesinde mekanik, yani manuel klorlama cihazı kalmıştır. Eksik kalan mekanik cihazları tamamlamak için 20 Haziran 2017 tarihinde Genel Müdürlük makamından ihale oluru alınmış olup 4 Temmuz’da ise yaklaşık maliyet komisyonu oluşturulmuştur. 24 Ağustos tarihinde gazete ilanı verilerek 19 Eylül 2017 tarihine ihale günü alınmıştır. Yapılan ihale sonucunda firmalardan bir tanesi kamu ihale kurumuna itirazda bulunmuş, 30 Kasım tarihinde satıcı firmanın evrak eksikliğinden dolayı kamu ihale kurumu ihaleyi iptal etmiştir. İptal kararı da 7 Aralık 2017’de tarafımıza tebliğ edilmiştir. Hukuki sürecin bitmesini bekleyen İdaremiz, 21 B acil ihale türü kapsamında 19 Aralık 2017 tarihinde yeni bir ihale yaparak ihtiyacı olan klor cihazlarının alım sürecini başlatmıştır. Görüldüğü üzere İdaremizin yapmış olduğu ihaleler, basında yer aldığı gibi yapılan açıklamalarla değil, depo bakım onarımlarıyla birlikte belirli plan ve program çerçevesinde yürütülmektedir. Açıklamalarda klor cihazlarının neden hemen takılmadığına yönelik eleştirilere ise ilgili kurumlar tarafından yıllarca harabe durumunda bırakılan ve vatandaşlara sağlıksız su temin edilen depoların gerekli bakım onarım çalışmaları yapılmadan otomatik klor cihazının takılması hiçbir anlam ifade etmemektedir.


MASKİ’den önce içme suyu depolarında yeterince çalışma yapılmamıştır
MASKİ Genel Müdürlüğümüz kurulmadan önce İl Özel İdaresi döneminde hayvan leşlerinin olduğu, paslı boru ve malzemelerin bulunduğu harabe hale gelmiş içme suyu depolarından köylerdeki vatandaşlarımıza su içirilmiştir. İl Özel İdaresi döneminde içme suyu depolarında yeterince çalışma yapılmamıştır. 2013 yılında içme suyu yatırımları için 1,5 milyon TL bütçe ayrılmıştır. 2014 yılında MASKİ Genel Müdürlüğümüz kurulduğunda, içme suyu depolarının fotoğraflarını Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’e sunduğumuzda, ilk talimatı depoların hemen yenilenmesi oldu.
476 içme suyu deposunu 16 Milyon TL’ye yeniledik
MASKİ Genel Müdürlüğümüz, 16 milyon TL yatırımla 476 içme suyu deposunun bakım onarımını yaptı. 178 içme suyu terfi binamızdaki çalışmalar yüzde 95 oranında tamamlandı. Bununla da kalmadık. Bakım onarım yapılamayan depoların yerine 7 milyon 700 bin TL bütçe ile 47 adet içme suyu deposu inşa ettik. 22 tanesinde ise çalışmalar halen devam etmektedir.
Manisa Yeraltı Suyuna Mahkum Edildi
Manisa’nın içme suyunu sondajlarla karşılamasından dolayı yeraltında ağır metaller suya karışabilmektedir. Manisa’mızın suyunu zamanında İzmir’e satanlar, vatandaşları yer altı suyuna mahkum edenler, maalesef Manisalı vatandaşlarımızın sağlığını yıllar sonra hatırlamışlardır. Bugün Manisa, içme suyunu sondajlardan karşılamaya çalışırken İzmir, Gördes Barajı’ndan içme suyunu temin etmektedir. Vatandaşlarımızın da demir, bor, arsenik gibi ağır metallerden etkilenmemesi için içme suyu arıtma tesisleri kurulma zorunluluğu bulunmaktadır. İl Özel İdaresi döneminde içme suyu arıtma tesisleri kurulmuş olup ancak atıksu arıtma tesisleri gibi atıl durumda bırakılmıştır. İl Özel İdaresi dönemindeki atıl durumda bulunan 55 tesis, bakım onarım ve revizyon çalışmaları yapılarak işletmeye alınmıştır. Üstüne 20 tane daha içme suyu arıtma tesisi inşa edilmiştir. Bu çalışmalar için 3 milyon TL yatırım yapan Genel Müdürlüğümüz, 40 tane daha arıtma tesisi için 10 milyon TL’lik bütçe ile yatırıma devam etmektedir.


MASKİ’den 38 Milyon liralık yatırım
Genel Müdürlüğümüz, 2014 – 2017 yıllarında toplamda 270 milyon TL yatırım gerçekleştirmiştir. Söylemlere değil tespitlere dayanarak yapmış olduğu çalışmalar neticesinde depo yapım ve bakım onarım, içme suyu arıtma tesisleri ve klorlama sistemlerine bugüne kadar 28 milyon TL’lik harcama yapmıştır. 10 milyon lira daha içme suyu arıtma tesislerinin yapımına yatırım gerçekleştirilecektir. Sudaki klor eksikliğinin yanlış algı yaratarak sanki mikropluymuş gibi lanse edilmesi, Manisa’ya ve Manisalı vatandaşlarımıza yapılabilecek en büyük kötülüktür. Mesnetsiz iddialar ile halkta infial yaratmak ise suç teşkil etmektedir.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2017, 15:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER