Nerede O Bayramlar

Dile kolay 97 yıl önce Tarihler 1922 5 Eylül’ü gösterdiğinde Yunan askerlerinin işgali altında kalan Manisa Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türk ordusu ve askerleri ve Kuva-yi  Milli ruhunu taşıyan birliklerle birlikte Yunan düşmanı 8 Eylül günü İzmir’e doğru püskürtülmesi sonrasında şehir düşman işgalinden kurtulduğunu Manisalı olup 7’den 70’e  herkes bilir, bilmeyenler ise tarihi biraz karıştırdığında nasıl bir süreçten geçildiğini anlamaması güç olmasa gerek.

Nerede O Bayramlar

 İşte tamda bu bağlamda 2019 yılının 8 Eylül günü Manisa’nın Düşman İşgalinde kurtulmasının 97. Yıldönümü Valilikçe bir kutlama programı hazırlanmış. Kutlama programın akışına birde programın Cumhuriyet Meydanındaki kutlamalarına bakmak için sabahın 06:00 ‘sında evden çıktım. Ayrılmadan öncede Milli ve Resmi bayramlarda olduğu gibi balkona dev Türk bayrağını astım. Daha sonrasında da şehirdeki bayram havasının hangi boyutta olduğunu görebilmek için yaya olarak cadde ve sokaklarını arşınlamaya başladım. Yol boyunca Ne apartmanlarda nede işyerlerinde bayramı simgeleyen Türk bayraklarına rastlamadım.

BAYRAM RUHUNU YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN İLLA DA PARAYA GEREK YOK.

BİRAZCIK EMPATİ 
Şehri bayraklarla donatmak bayram bilincini hatırlatmak ona katkı sağlamak o kadar zor olmasa gerek. Şehzadeler, Yunusemre yerleşim birimlerine iki dönemdir hizmet götüren Belediye başkanları Ömer Faruk Çelik, Dr.Mehmet Çerçi ve şehrin tümüne hizmet götüren Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Sudak Mesir Festivallerinde gösterdikleri ilginin binde birini göstermiş olsalar Ulusça kutladığımız Milli ve Yerelde kutlayacağımız bayramlarımız bayram olma özelliğine kavuşur diye düşünüyorum. Göreve yeni başlayan Vali Ahmet Deniz için belki bu Kurtuluş bayramı bir ilk olabilir ancak birlikte çalıştığı Vali yardımcıları ve bayram programlarını hazırlayan komite ne güne duruyor. Ne olursunuz birazcık hassasiyet birazcık ilgi, birazcık empati tüm bayramları kendi özelinde hakların katılımıyla festival havasından kutlanabileceğinden hiç kuşkum yok.
  Manisa’nın Düşman işgalinden kuruluş törenlerinin yapıldığı Milli Egemenlik Cumhuriyet Meydanına girdiğimde MHP Grup Başkan vekili Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve MHP il başkanı Ömer Baysal ve ekibiyle karşılaştım. Vekil Akçay’a ‘ Siz bu şehirde 7 yıl Deftardarlık yaptınız ardından da 4 dönemdir de Milletvekilliği görevini üstleniyorsunuz. Daha önceki Kurtuluş bayramlarının nasıl kutlandığını bilirsiniz’ dedim. Yanıt gelmeyince anladım ki O da eski bayramları unutmuş gibi. 
   Bayramlarda ki kutlama programların tek yetkili ismi kentin valisidir. O kentin valisi o şehirlerin milli değerlerine katkı sağlar. Eskiden bayramlar ruhu nasıl yaşatılıyor ve kutlanıyorsa bunu irdeler. Benim vali Deniz’den beklentim de o idi. Akhisar, Salihli, Alaşehir, Gördes, Turgutlu, Soma, Kırkağaç, Kula, Selendi, ilçeleri de aynı valinin insiyatifinde hareketle baktığımda oralarda kutlamalar Manisa merkezdeki kutlama programının çok çok üstünde anlamlı ve canlı.
   Milli Bayramlar askeri birliklerin halkla buluşmasını sağlar. Bunu en canlı örneğini 30 Ağustos Zafer bayramında göremedim.


Oysa ki Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok illerde kutlamalara Askeri birliklerin katılırken bizim ilimizde böyle olmadı. Manisa’da Cumhurbaşkanını tek yetkili ismi var O da bu şehrin valisi Ahmet Deniz. 
  
   Kaldı ki Bayramların Millilik ruhu içerisinde kutlanması için öyle böyle dev paralara  ihtiyaç yok. Parasızlığı bahane edilmesini de doğru bulmam. Bu güne kadar bayramlar para olduğu için mi özüne uygun kutlandı. Valilik, Belediye, STK ve halkın katılımıyla coşku seli yaratıldı. 
   Düşünün Yunan ordusu üç gün içerisinde Manisa şehrini yakıp yıkmış ve ardında 4 bin şehit, yüzlerce gazi, yüzlerce yerle bir edilmiş ev bırakmış böylesine acımasız savaşın üstesinden gelerek düşmanı İzmir’de denize döken onurlu bir o kadarda gururlu olan rahmetli Türk ordusuna yakışan nice bayramların halkla büyük bir coşkuyla kutlanacağı bayramlara hep birlikte imza atılabilir.
   Yazımın sonunda Şehitlerimizin onurlu mücadelesini onlara yakışan şekilde kutlanması için ne paraya ihtiyaç yok sadece biraz tarih bilmek birazda empati empati …. Saygılarımla

08 09 2019

AHMET ÜNSAL

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2019, 17:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER