Sümerbank davasından tutuklanan Yumrukaya gerçekleri anlattı

Manisa kamuoyunu yaklaşık 11 yıldır meşgul eden Sümerbank Davası’nda, dönemin AK Partili Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, işadamları Erdinç Yumrukaya, Hüseyin Akdede, Arif Koşar, Hakkı Bayraktar ve Cemal İzci’ye verilen 4 yıl 2’şer ay hapis cezası Yargıtay tarafından da onandı. Kararın onanmasının ardından savcılığa teslim olan Erdinç Yumrukaya, tutukluluğunun 3’ünücü gününde aldığı 10 saatlik izin esnasında önemli açıklamalar yaparak bütün gerçekleri anlattı.

Sümerbank davasından tutuklanan Yumrukaya gerçekleri anlattı
 Manisa kamuoyunu yaklaşık 11 yıldır meşgul eden Sümerbank Davası’nda, dönemin AK Partili Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, işadamları Erdinç Yumrukaya, Hüseyin Akdede, Arif Koşar, Hakkı Bayraktar ve Cemal İzci’ye verilen 4 yıl 2’şer ay hapis cezası Yargıtay tarafından da onandı. Kararın onanmasının ardından savcılığa teslim olan Erdinç Yumrukaya, tutukluluğunun 3’ünücü gününde aldığı 10 saatlik izin esnasında önemli açıklamalar yaparak bütün  gerçekleri anlattı.

YUMRUKAYA’NIN ANLATTIĞI O GERÇEKLER

ERDİNÇ YUMRUKAYA: "Evet, basında yazdığı üzere ceza evine gidip teslim olduk. Ceza evinde de, 2 gün kapalıda kaldıktan sonra, bizi açık ceza evine sevk ettiler. Prosedür gereği de bize 10 saatlik bir izin verildi. Bu 10 saatlik izin içinde bugün mağazama geldim, ama mağazama geldiğimi kimseye duyurmamama rağmen işte bizi sevenler, gerçek dostlarımız benim buraya geleceğimi duyarak benden önce gelip yerlerini almışlar ve dertleşiyoruz. Sevgili Manisalılar, dertleşiyoruz derken; biz niye hapishaneye girdik? Ne oldu, ne yaptık da girdik? Veya suçumuz neydi? Bunu ben bilmiyorum, bunu Manisalılar da belli kişiler de bilmiyor ama bazı merdiven altında kendini gazeteci zanneden, eline kalemini alıp sağdan soldan 3-5 çay içerek saçma sapan haber yapan insanlar var. Saçma sapan konuşmaları bir tarafa koyuyorum ama Manisalıların şunu bilmesini arz ediyorum.

O GÜN 58 TRİLYON BORCU OLAN SÜMERBANK FİRMASINI ALDIK

Biz Sümerbank arazisi konusunda, o günkü sayın valinin talimatıyla 50 kişilik bir grubun içinden 6 kişi olarak Ankara’ya gittik. Ve ihaleye girerek basının karşısında bunu aldık. Ama Manisalılar bir tek şeyi bilmiyorlar: Biz Sümerbank’ın arazisini almadık, Sümerbank firmasını aldık. Dolayısıyla 3milyar 750 bin lira paranın yanında, o günkü parayla 2 trilyon para vergi dairesine borcumuz, sosyal sigorta ve borçları ve 100 kişiden fazla kişinin de kıdem tazminatları da bizim üzerimize kalmak kaydıyla, o gün 58 trilyon borcu olan Sümerbank firmasını aldık. 

25 MİLYON EURO’YA BURAYI O GÜNKÜ 60 KİŞİLİK YÖNETİM KURULU KARARI İLE VERDİK

Herkesin söylediği şey şu; 3’e aldılar 20’ye sattılar. Böyle bir şey yok. Biz kaça aldığımızı biliyoruz ve biz bunu Ankara’daki tüm basın mensuplarının karşısında açık ihale ile aldık. Yani kapalı zarflar açıldı, sonra rakamlar konuşuldu. Bize burasını özelleştirme sattı. Özelleştirmeyi biz o güne kadar hiç bilmiyorduk ve tanımamız da mümkün değildi. 2 sene sonra şartlar çok değişince, yani bir anda 9 bin lira olan hisse senetleri, borsa 55 bin’e çıkınca; dolar, altın bir anda fırlayınca ve alışveriş merkezlerin çok talepte olduğu bir yıl başlayınca, 3 tane firma Manisa’ya gelerek açık arttırmayla burasını almaya talip oldular. Bir tanesi 7 buçuk milyon Euro, birisi 14 milyon Euro ve diğeri de 25 milyon Euro verdi. Tabi ki 25 milyon Euro’ya burayı o günkü 60 kişilik yönetim kurulu kararı ile verdik.

MANİSA’YA 16 BUÇUK TRİLYON LİRA KATMA DEĞER ÖDENDİ

Bu 60 kişinin içinde Belediye var, vilayet var, ticaret odası, ticaret borsası, ziraat odası, esnaf odaları var ve 47 tane iş adamı var. Satmaya karar verdik ama şunu diyorlar; “Devlet zarara uğradı!” Bakın asıl püf noktası burası. Sevgili Manisalılar 25 milyon Euro’ya satıldığı zaman, bu firma Manisa Vergi Dairesine 4 buçuk milyon Euro, yani bugünkü parayla 16 buçuk trilyon lira katma değer ödedi. Hâlbuki her ay 15 milyar lira zarar eden bir firmaydı burası. Bu boş arsanın genel müdürü vardı, boş arsanın yönetim kurulu üyeleri vardı, boş arsanın bekçileri vardı. Boş arsanın yönetim kurulu üyelerine birer birer maaş veriliyordu. Her ay 15 milyar lira zarar eden bir firmaydı. Biz orayı alarak devleti ordan kurtardık.

BURAYA 200 MİLYAR EURO YATIRIM YAPILACAKTI

Devlete 16 buçuk trilyon katma değer verdik. Tapu masraflarını çok iyi biliyorum, o gün 800 bin lira tapuya harç parası verdik. Devlet zarara uğramadı.  Ama bu ihaleyi alındıktan 3 buçuk ay sonra, 10 kuruşluk bir hisse senedi alan Ali Suat Ertosun adında bir arkadaşımız zarara uğradım diyerek ortalığı ayağa kaldırdı. Ve bu günlere geldik. Peki bu günlere geldik ne oldu?

 

PEKİ MANİSA’DA NE OLDU?

Burası 2005’e satıldı. O günkü firma buraya 200 milyar Euro yatırım yapacaktı. Redevco firmasından bahsediyorum. Hilton oteli gelecekti ve buraya toplantı salonları, bale salonları, alışveriş merkezleri yapılıp, burası prestij bir mağaza olacaktı ve burada 3 bin kişi çalışacaktı. Peki şimdi ne oldu? Hiç birşey olmadı. Peki bizim aldığımız paralar nerde? Bankada.

MANİSA NE KAYBETTİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Öncelikle şunu söylüyorum aldık, sattık. Hiç kimse ama hiç kimse bu satılan rakam içerisinde 1 lirasını daha cebine atmadı. Ben bugün cezaevine girdim ama şunu bilsinler ki; benim % 2 hissem var.  Herkesin % 2 hissesi var. Vilayetin % 1, Belediyelerin % 1, esnaf odalarının % 1 var. Onlar da yüzde 1’lerle katkıda bulundu. Ve burası vilayetin başkanlığında 47 tane iş adamının kurduğu bir ortaklıkla bir alışveriş yapıldı.  3 milyar 750 bin diyorlar, öyle kabul edelim. Sattık ama çok fazla daha borçları vardı onları da ödedik ve 25 milyon Euro’ya satarak o gün 16 buçuk trilyon liraya 4 buçuk milyon lira katma değer vergisi kazandırdık. Ama Manisa ne kaybetti biliyor musunuz? Büyük bir inşaat kaybetti. Çöplük yuvası halinde şuan duruyor. Ve geçenlerde Sayın Ali Suat Ertosun’ a sordum. “Bugün Manisa’ya katkınızı söyler misiniz?” dedim. “Ben şuanda 125 kişiye iş veriyorum” dedim. 125 kişinin sigorta parasını, vergisini ödüyorum. Devlete ciddi bir vergi ödüyorum. “Sizin Manisa’ya katkınızı söyler misiniz?” dedim ve şu örneği de verdim; Garanti bankasının karşısında Cafe Corner vardı. Sayın Ali Suat Ertosun burasını yıktırdı. Peki sevgili Manisalılar, ne oldu orası? Çadırkent oldu, harabe bir yer oldu.

ERTOSUN SENİN BURADA EVİNİN VERGİSİ DIŞINDA MANİSA’YA NE GELİRİN VAR?

Ali Suat Ertosun Manisalıymış, Manisa da oturuyormuş. Faydasını söyleyin bana. Ne kazandırdı Manisa’ya ? Bakın şunu unutmayın ben Manisalıyım.  Biz 1 ay değil 1 sene değil, 10 yıl bile yatabiliriz. Yeter ki Manisa kazansın. Ve burada Ali Suat Ertosun’a bir şey daha söylemek istiyorum; 200 Milyon tesise şuanda ambar koydun, bunu yaptırmadın. 3 bin kişiye iş verecekti yaptırmadın. Bizim hapse girmemizden memnun oluyorsan, inan ki sen bu işleri düzelt, ben 10 yıl daha Manisa için yatarım. Fanatik Manisalıyım. Ciddi vergi veriyorum 125 kişiye de iş veriyorum ve Manisa’nın yerlisiyim. Ankara da oturmuyorum, vergimi de burada veriyorum. Sayın Ali Suat Ertosun senin burada evinin emlak gelirinden başka Manisa’ya ne gelirin var?

 

ALİ SUAT ERTOSUN’UN GAZINA GELMEYİN!

Ben bugün izine çıktım. Arkadaşlarımız geldiler, ziyaret ettiler. Çok mutluyum. Ama Manisalılarla tekrardan dertleşeceğim. Şunu ısrarla basındaki arkadaşlara söylüyorum; Ali Suat Ertosun’un gazına gelmeyin, öğrenin. 47 tane iş adamı köprüler, okul, yurt, hastane yaptırmışlar ve bu insanların hepsinin %2 hissesi var benim gibi. Ve şuan da onlarda yargılanacaklar. Ali Suat Ertosun 40 kişiye daha dava açtı. Bana göre artık Manisa bir araya gelmeli. Manisa ciddi bir kent olmalı ve yatırımlarda hiç kimse bu insanların önünü kesmemeli. Ben bütün Manisa’ya saygılar sunuyorum. Tekrar ediyorum ben Erdinç Yumrukaya’yım. Manisa için 1 yıl, 10 yıl, 100 yıl da yatarım. Yeter ki Manisalılar huzur ve vefa içinde yaşasınlar.


Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2017, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER