Demirci'de aşı işi

İşin başından itibaren sağlık bakanı "aşılar geldi" dediği anda aşılama için hedeflenen yaş gruplarının sayısı belliydi.

Manisa Son Haber
Demirci'de aşı işi

Bir yaş grubu bitirilmeden başka yaş grupları açıldı. 
Sağlık bakanı "aşı var" dedi.
 Vatandaş inandı, valisi, il sağlık müdürü, ilçe sağlık müdürleri "aşı yetersiz" diyemedi. 
Haftalık gelebilecek aşı sayısı kadar randevu açılması istenmeliydi. İstenemedi veya bu yöntem o an düşünülemedi.
Gelen aşı sayısı yok, gelecek aşı sayısı yok, canla başla aşı yapmak için yırtınan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları var.
 "Aşı var"  dendiği zaman ve haftada bir, 2 haftada bir, yaş grupları da indirilince plansız randevu sayıları açıldı.
 Hatta bakanlık eliyle randevu sistemine müdahale bile edildi. Randevu sayıları bile arttırıldı hatırladınız mı?
Bu arada Demirci Devlet Hastanesi  nedense ortada yoktu.
Demirci ilçesindeki Yüzde 70 aşılama aile sağlığı merkezlerinde gerçekleşti. 
Aşı kampanyaları olurdu eskiden, şu grup aşılanacak, kaç kişi şu kadar kişi al kişi sayısı kadar tüm herkes aşılanırdı. 
Aşı şimdi musluktan damlıyor hedef nüfus giderek büyüyor.
 Halkı bir an önce aşılamaya hevesli aile sağlığı merkezleri de bu doğrultuda eski alışkanlıkla nasılsa aşı gelir düşüncesiyle  randevu sayılarını yüksek tutuyor ama sonuçta aşı yetersiz geliyor. 
Bu son süreçte gözlemlenebiliyor veya şikayetlerin dozu artınca artık sağlık çalışanları tarafından da bu talep ve arz arasındaki açık ifade ediliyor.
Demirci'de 55 yaş üstü takvimi açıklandığından beri  sorun tedarikte mi, yoksa aşı yetersizliğinde mi bilinmiyor. Allahın bir kulu da çıkıp " bu işin aslı şöyledir" demiyor, diyemiyor, bilakis sessizlik sürüyor.
Çünkü yetersiz denilse, sağlık bakanı  "aşı var" dedi, "tedarikde sorun var" denilse sorun idarecilerde gibi bir görüntü ve algı oluşacak.
Aslında daha en öncesinden, sabit haftalık bir randevu sayısı  ve bu sayı kadar aşı teminiyle birlikte planlama yapılsa bu sorunlar yaşanmayacaktı.
Demirci Devlet Hastanesi  bu güne kadar vatandaşı bir an önce aşılayalım gayreti ve isteğinin içine nedense Demirci'de bir türlü dahil olmadı. 
Bu işin gayretini görsel olarak ve rakamsal olarak da Aile Sağlık hekimlikleri farklarıyla ortaya koydu.
Şu an şikayetlerin yükseldiği bir süreç yaşanıyor, randevu sisteminin Demirci ilçesinde insanlar sisteme girdiğinde, aşılanabilmek için kayıt oluşturmak isteğinde hizmet vermiyor.
Demirci Devlet Hastanesi daha neyi bekliyor bilinmiyor. Birisi çıkıp" Demirci Devlet Hastanesi şunun yüzünden bu işe giremiyor" da demiyor veya diyemiyor. Çünkü deyim yerinde ise " yemiyor"
Oysa insanların çevre il ve ilçelere aşı olmak için gitmek zorunda kaldığı şu süreçte bile halen  "Biontech aşısı verin yapalım" deyiverse ve bu talep karşılanabilse, günde 30 lu rakamlarda bile aşılama işine giriverse bu şikayetler sızlanmalar olmayacak ama hastane cenahından tık bile yok.
Aile sağlığı merkezlerine şu an sadece 2. doz aşıları yapılma zamanı gelenler randevu alabiliyor.
O sayı bile düşük olduğu halde aşı yetersiz, Çarşambaya yetecek aşı var, perşembe ve  cuma için gelecek gibi diye de bilgi var ortada.
Araştırdık, kısıtlı imkanlarla bazı endişelerle insanlar konuşmak istemedi. Ancak ortada insan sağlığı ve pandemi gerçeği olduğunun içinden, göreve başlarken ettikleri yeminleri hatırlatarak, nazik bir dille ve hatta cımbızla bilgileri çekip alabildik.
Demirci 'de şu sıkışmışlık ve şikayetlerin bitmesi için kesin çözüm, Demirci Devlet Hastanesinin aşılama işinde tam kadro  maça çıkan final takımı gibi sahaya çıkması gerekiyor. "Biontech aşısını verin, hastane olarak biz  yapalım" diye hastanenin bu işe atılması gerekiyor.
55 yaş üstünü bir an önce aşılamak için hastanenin çalışması şart. 
Çünkü  şu an bile Aile sağlığı merkezlerine 1. doz aşı için aradığınızda 182 randevu vermiyor.
Tek cevap;  "planlama yok" bu işe hevesli aile sağlığı merkezleri, coşkulu açılan randevu sayıları, karambole bırakılarak kaç geleceği belli olmayan aşı, elini taşın altına koymayan bir hastane ise son süreçte, birilerinin haritalı yüzde anlatımlarıyla anlattıkları gibi olmayan madalyonun görünmeyen gerçek yüzü.. Aslında  aşı yok aşı... 
Hastane Biontech aşısı talep edip işe girmeyince bu sızlanmalar ortaya çıkıverdi.
Demirci'nin ve Demircilinin şunu bilmesi gerek, kritik bir pandemi süresi içinde kendi memleketinde, hastanesinde  aşı olmak en doğal yurttaşlık hakkıdır. 
Bununla ilgili vatandaşlık hakkı içinde gereğini yapacak ve bu süreci anlatacak, süreci yönetemeyen ve halkı mağdur edenleri de medeni bir dille ve yasal hakları gerekçesiyle şikayet edecek. 
Şikayet sayısı Demirci ilçesinden 50 ve üstü bir rakam olarak yansısa bile inanın çok şeyler değişir ve yukarıdaki yöneticilerimiz anında burada tedbirleri alır, vatandaşın bu mağduriyetini hemen giderir, gerekir ise de hesap sorar veya hesabı da sorumlulara keser. 
Pandemi de devletine güvenmeyecek vatandaş da başka kime güvenip, başvuracak derdini anlatacak. 
Demirci 'de tablo belli, aşılanamayan 55 ve üstü grup belli... Niye insanlar başka çevre hastanelerde aşılanmak için gitmek zorunda kalıyorlar, bu zor pandemi şartlarında riske girip niye aşı kuyruklarında sıra bekliyorlar.
Sonuç aşılama işinde sadece aktif olarak gözüken asli görevlerinden biri bağışıklama aşılama olan aile sağlığı merkezlerinin aşıladığını yeniden aşılayıp geri kalan randevuları yetersiz aşı nedeniyle aşılayamayıp uygun bir dille onca işin arasında tek tek arayıp bir sonraki güne ertelemek .
Şu an süreç bir önceki kategoriye göre 2. aşılama da bile oluşan aşısızlığı ifade etmek, aşılama işi an itiariyle   bu merkezlerdekilerin sadece halkı bilgilendirme, ikna ve teskin eden ifadeleriyle terapi hizmeti verme  haline dönüşmüş durumda.
Çekingen ve konuşamayan , susan idareciler olmasa bu iş bu kadar kaos olmazdı. 
Çıkacak il sağlık müdürleri "sayın bakanım aşı var diyorsun damla damla aşı geliyor" diyebilecek. Devletin  valisi de bunu diyecek. Çünkü önlerine gelen rakamlar ve aşılanacak kitle sayıları onların görev anlayışı içinde böyle davranış göstermelerini gerektiriyor. Fakat herkes topu taça atıyor, susuyor.
Hatırlayın Sağlık bakanı kendi bir gün önce aşı konusunda basın açıklamasında  "tedarik sıkıntılı" diyor.
Cumhurbaşkanı "yok öyle bir şey, aşı tedarik işinde sıkıntı varı kabul etmiyorum" diyor. 
Kısaca diyeceğim şudur.. Demircililer sesiniz çıksın. Devletin Demirci ayağı 55 üstü aşılama işinde çalıştırılmıyorsa, bunu görüyorsanız, yaşıyorsanız, bu sorun var diyebiliyorsanız anayasal şikayet hakkınızı kullanın, büyüklerimizin kulağına kar suyu kaçırın. Yoksa bu işin ayarı bu tempo ile kalırsa şaşacak gibi görünüyor..
Yerel siyaset takımı da yerel siyasi kafayla bu işin içinden siyaset çıkarıp, milletin canı burnunda iken, sorunları dillendiren, işlemeyen sistemi iyi niyet ve halk sağlığı için işaret eden kesimleri, sosyal medyada itibarsızlaştırıp, haritayla, şunla bunla cevap verip, bu insanlığın belası pandemiyi bile siyasi getiri haline getirmesin..
Bu tespitler yalan mı? 
Bunlara cevabınız var mı? 
Aşılama haritalarında cevap diye verdiğiniz yüzdeler doğru mu? 
Bu Demirci'nin yüzdesindeki aşılama sayısının yüzde kaçını Demirci Devlet hastanesi yaptı?
Çıkın cevap verin... Millet can derdinde, siz neyin derdindesiniz?
Unutmayın 55 yaş üstü halen randevu alamıyor Demirci'de, siz bu işi halledin. İşinizi yapın.
Biontech aşısını getirin, hastaneyi çalıştırın işte bu kadar... 
Veya çıkın "getiremiyoruz memlekette aşı yok deyin" diyebiliyor musunuz?
5 Mayıs 2021
Mustafa Temiz

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER